Διεθνή

Νέα τροπή στην υπόθεση Trump – Εντολή για δημοσιοποίηση των εγγράφων που οδήγησαν στο ένταλμα έρευνας στην οικία της Florida

Νέα τροπή στην υπόθεση Trump – Εντολή για δημοσιοποίηση των εγγράφων που οδήγησαν στο ένταλμα έρευνας στην οικία της Florida

Ενδέχεται να υπάρχουν πληροφορίες που είναι τόσο ευαίσθητες που θα αποφασίσει ο δικαστής εάν θα πρέπει να παραμείνουν κρυφές από το κοινό

Να δώσουν τη διορθωμένη έκδοση ενός βασικού εγγράφου που οδήγησε στην έγκριση του εντάλματος έρευνας που εκτελέστηκε από πράκτορες του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου Donald Trump στη Φλόριντα, διέταξε ο ομοσπονδιακός δικαστής Bruce Reinhart.

Ο δικαστής Reinhart θα επανεξετάσει τις προτεινόμενες διορθώσεις και θα αποφασίσει εάν είναι κατάλληλες και στοιχειοθετούν το ένταλμα.
Ωστόσο, οι δικηγόροι της κυβέρνησης αντιτίθενται στη δημοσιοποίηση της εκδοχής της ένορκης κατάθεσης, αλλά ο Reinhart ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρχουν πληροφορίες που είναι τόσο ευαίσθητες που θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να παραμείνουν κρυφές από το κοινό.
Οι ένορκες βεβαιώσεις είναι δηλώσεις που συνήθως κατατίθενται σε δικαστικές υποθέσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ένορκη κατάθεση περιέγραφε τους λόγους για τους οποίους ο Reinhart έπρεπε να εγκρίνει ένα ένταλμα έρευνας.
Ο Reinhart, ο οποίος αποσύρθηκε πρόσφατα από μια υπόθεση που αφορούσε τη μήνυση του Trump κατά της Hillary Clinton, ενέκρινε το ένταλμα στις 5 Αυγούστου.
Ενέκρινε επίσης την αποσφράγιση του εντάλματος και ορισμένων σχετικών εγγράφων, αφού η κυβέρνηση και η ομάδα του Trump συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη δημοσιοποίηση.
Αυτά τα έγγραφα έδειξαν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Trump παραβίασε πολλούς νόμους, συμπεριλαμβανομένου ενός που απαγορεύει την καταστροφή, την τροποποίηση ή την παραποίηση ορισμένων αρχείων.

Τι κατέσχεσε το FBI

Μια απογραφή έδειξε ότι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν απόρρητα αρχεία από το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Trump, αλλά ο Trump είπε ότι είχε αποχαρακτηρίσει τα αρχεία και ζήτησε από την κυβέρνηση να τα επιστρέψει όλα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους όμως η δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης θα μπορούσε να υπονομεύσει την εν εξελίξει έρευνα, η οποία λέγεται ότι αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας.
Η εν λόγω έρευνα βρίσκεται στα «εναρκτήρια στάδια», σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Μάλιστα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η αποκάλυψη της ένορκης κατάθεσης θα μπορούσε να βοηθήσει «ερασιτέχνες στο Διαδίκτυο» να ανακαλύψουν τις ταυτότητες των πρακτόρων του FBI που εμπλέκονται στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι οι πράκτορες έχουν δεχθεί απειλές.
Αυτό θα μπορούσε να «αποτρέψει άλλους μάρτυρες» και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Νομικοί κύκλοι

Ο Charles Tobin, που εκπροσωπεί τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα αντιτίθεται στην απελευθέρωση ακόμη και μιας διασκευασμένης εκδοχής της ένορκης κατάθεσης.
Το δημόσιο συμφέρον είναι «ισχυρό» και «πρωτοφανές» υπό το φως της επιδρομής ενός πρώην προέδρου, είπε ο Tobin.
«Η επιδρομή στο Mar-a-Lago από το FBI είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα επιβολής του νόμου στην ιστορία του έθνους», είπε ο Tobin.
Ακόμα κι αν είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να περάσει από την ένορκη κατάθεση και να τη διαγράψει, αυτή είναι δουλειά της, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα υπάρξουν πληροφορίες που η κυβέρνηση μπορεί να δικαιολογήσει την επιδρομή.
Ο James Moon, που εκπροσωπεί τη Judicial Watch, το πρώτο μέρος που ζήτησε να αποσφραγιστεί το υλικό του εντάλματος έρευνας, είπε ότι η επιδρομή «δεν είναι συνήθως επιχειρηματική και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια».
«Δυστυχώς πρέπει να δείξουμε όλη μας την εμπιστοσύνη σε εσάς», είπε στον Reinhart, αναφερόμενος στην πιθανή δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης.
«Σε αυτό το κενό πληροφοριών, θα καλυφθεί εύκολα από ανθρώπους που θα σας δώσουν όποια απάντηση θέλουν», είπε ο Μοον, προσθέτοντας ότι θα βοηθούσε τους ανθρώπους να βλέπουν το δικαστικό σύστημα ως δίκαιο.
Η Christina Bobb, δικηγόρος του Trump, ήταν παρούσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά δεν μίλησε.
Η συνήγορος του Trump δεν έχει εισαγάγει κανένα αρχείο στην υπόθεση, αλλά ζήτησε την αποδέσμευση της μη αναδιατυπωμένης ένορκης κατάθεσης.
«Σήμερα, ο δικαστής Ράινχαρντ απέρριψε την κυνική προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κρύψει ολόκληρη την ένορκη κατάθεση από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Trump, Taylor Budowich.
«Ωστόσο, δεν πρέπει να χρειαστούν διαγραφές και ολόκληρη η ένορκη κατάθεση θα πρέπει να αποδεσμευτεί, δεδομένης της τάσης των Δημοκρατικών να χρησιμοποιούν διατυπώσεις για να κρύψουν την κυβερνητική διαφθορά, όπως έκαναν με τη φάρσα της Ρωσίας».

Επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις έως τις 25 Αυγούστου το μεσημέρι.
Μετά από εξέταση, εάν ο Reinhart συμφωνεί με τις προτεινόμενες διαγραφές, θα διατάξει την αποδέσμευση ενός διορθωμένου αντιγράφου της ένορκης βεβαίωσης.
Τα μέσα ενημέρωσης και άλλα μέρη θα μπορούσαν στη συνέχεια να ασκήσουν έφεση κατά των διατυπώσεων, μετά τη δημοσίευση του αντιγράφου.
Εάν ο Reinhart δεν συμφωνήσει, θα κάνει κάποιες διορθώσεις.
Θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να λυθεί το θέμα, σύμφωνα με την Deanna Shullman, άλλη δικηγόρο στην υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης