Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η τιμή του φυσικού αερίου, κοντά στο ιστορικό υψηλό – Ξεπέρασε και τα 3.000 δολάρια

Εκτός ελέγχου η τιμή του φυσικού αερίου, κοντά στο ιστορικό υψηλό – Ξεπέρασε και τα 3.000 δολάρια
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων ημερών συνεχίζει και σήμερα Δευτέρα 22/8 η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και καταγράφηκε το ιστορικό υψηλό των 3.892 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ξεπέρασε και πάλι το όριο των 3.000 δολαρίων.
Όπως αναφέρεται, στην αγορά του Λονδίνου τα συμβόλαια παράδοσης του Σεπτεμβρίου (στο δείκτη τιμών TTF) εκτινάχθηκαν πάνω από τα 2.800 δολάρια, φτάνοντας ακόμα και στα 3.022,4 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 19%.

Κλείνει ο Nord Stream

Η νέα αυτή έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου αποδίδεται στην πρόθεση της Μόσχας να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream από τις 31 Αυγούστου και για τρεις ημέρες (συγκεκριμένα έως και τις 2 Σεπτεμβρίου) για λόγους συντήρησης της μοναδικής λειτουργικής μονάδας άντλησης αερίου στο σταθμό συμπίεσης Portovaya.
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατυπώνουν την ανησυχία τους πως μετά την κίνηση αυτή, η Μόσχα δεν προτίθεται να ξανανοίξει τον αγωγό για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.
Πρόκειται για αιτιάσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πως τέτοιου είδους διακοπές για λόγους συντήρησης γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια.

Το ρεκόρ

Πάντως, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν – σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti – πως η άνοδος των τιμών αποδίδεται αφενός στην περιορισμένη προσφορά από τους μεγάλους προμηθευτές, στην χαμηλή πληρότητα των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αλλά και στην υψηλή ζήτηση στην Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν μειωθεί σημαντικά οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream και του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ ο αγωγός Yamal έχει σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις προς την Ευρώπη.
Σημειώνεται πως στις 7 Μαρτίου είχε καταγραφεί και το ιστορικό υψηλό της τιμής του φυσικού αερίου που ξεπέρασε τα 3.892 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σε δυσχερή θέση η Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη, η οποία βίωσε και το χειρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, βρίσκεται υπό τεράστια πίεση καθώς λόγω των πολύ αυξημένων θερμοκρασιών, μειώνεται και η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.
Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, ο οποίος προειδοποίησε για έναν πολύ δυσκολο χειμώνα καθώς εκτίμησε πως η Ρωσία θα μειώσει και άλλο την παροχή φυσικού αερίου, ενώ εντύπωση προκαλούν και τα διάφορα δημοσιεύματα που επισημαίνουν τον κίνδυνο ακόμα και κοινωνικών αναταραχών (και μάλιστα σε κράτη όπως η Ελβετία και η Γερμανία) λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης