Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κίεβο φοβάται σκληρή απάντηση της Ρωσίας μετά τη δολοφονία της Dugina – Προειδοποίηση ΗΠΑ

Το Κίεβο φοβάται σκληρή απάντηση της Ρωσίας μετά τη δολοφονία της Dugina – Προειδοποίηση ΗΠΑ
Οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Ερωτηματικό παραμένει το ποια θα είναι η στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας μετά τη δολοφονία της 29χρονης Darya Dugina, κόρης του Ρώσου υπερεθνικιστή Alexander Dugin (μια προσωπικότητα με επιρροή στο Κρεμλίνο που έχει καταφερθεί με ιδιαίτερα έντονους χαρακτηρισμούς κατά της Ουκρανίας), με το Κίεβο πάντως να προετοιμάζεται για τα χειρότερα ενόψει και της αυριανής Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Η δολοφονία της δημοσιογράφου Darya Dugina σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Μόσχα (στο αυτοκίνητο αυτό ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται και ο Alexander Dugin, κάτι που άλλαξε την τελευταία στιγμή) σε συνδυασμό με τα διαδοχικά «χτυπήματα» των Ουκρανών στην Κριμαία, δηλαδή σε περιοχές με μεγάλη απόσταση από την πρώτη γραμμή, έχει προκαλέσει νευρικότητα στο Κρεμλίνο, το οποίο βλέπoντας τις πολεμικές συρράξεις να πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην πόρτα του, ετοιμάζει την απάντηση του.

Ρωσία: Η Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία

Η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 22/8 πως τη δολοφονία της Darya Dugina – τοποθετήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο που οδηγούσε – οργάνωσαν και υλοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.
Μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο με μια Ουκρανή γυναίκα, η οποία φέρεται να είναι και η δολοφόνος της Dugina. Η δολοφόνος, η οποία αρχικά είχε αναφερθεί πως ήταν μέλος του Τάγματος του Αζόφ, κάτι που στην πορεία διαψεύστηκε, φέρεται να διέφυγε στην Εσθονία.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η δολοφόνος, η οποία ονομάζεται Natalya Volk, είχε φύγει από την Ουκρανία ως πρόσφυγας διαμένοντας σε Γαλλία και Πολωνία, προτού επιστρέψει στην Ουκρανία για να φύγει και πάλι προς τα κράτη της Βαλτικής. Μάλιστα σε δηλώσεις της ο πατέρας της υπογράμμισε πως η κόρη του δεν ήταν ποτέ στο Τάγμα του Αζόφ, αν και παραδέχθηκε πως είχε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Θέμα αξιοπιστίας

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τα ευρήματα της FSB όσον αφορά τη δολοφονία της Dugina.
Κατά την FSB, η Volk κατάφερε να μπει στη Ρωσία με τη 12χρονη κόρη της, να κινείται αλλάζοντας συνεχώς τις πινακίδες του αυτοκινήτου της (ενός Mini Cooper), να τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό και να τον πυροδοτήσει, και κατόπιν να εγκαταλείψει την χώρα.
Και όλα αυτά χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, οι οποίες μάλιστα κατάφεραν πολύ γρήγορα να εξιχνιάσουν τη δολοφονία, όταν στο παρελθόν έχουν επιδείξει εξαιρετική αδυναμία να βρουν άκρη σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Εάν η εκτίμηση της FSB απηχεί την πραγματικότητα, τότε αποδεικνύει την αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το περιστατικό

Πόλεμος προπαγάνδας

Σε κάθε περίπτωση η Ουκρανία αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία της Darya Dugina με αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως τόσο η νεαρή κοπέλα όσο και ο πατέρας της δεν είναι σημαντικές προσωπικότητες έτσι ώστε να αποτελέσουν στόχους.
Για αυτό μάλιστα κάνουν λόγο για ρωσική προπαγάνδα, της οποίας απώτερος στόχος είναι να δικαιολογηθεί η πιο σκληρή βία που φέρεται να ετοιμάζει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία δεν φαίνεται να αναζητούσε κάποιο τέτοιο άλλοθι για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί και η ανάληψη της ευθύνης από τον Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό, μιας κίνησης Ρώσων ακτιβιστών, στρατιωτικών και πολιτικών που όπως υποστηρίζουν θέλουν την ανατροπή του Putin.
Αλλά και αυτό το σενάριο μάλλον ως γραφικό αντιμετωπίζεται.

Προειδοποίηση State Department

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις σε συνδυασμό με τον αυριανό εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας έχει σημάνει συναγερμό στην Ουκρανία για την απάντηση της Ρωσίας.
Με τον Putin να κάνει λόγο για ένα σκληρό και κατάπτυστο έγκλημα, με τον Alexander Dugin να υποστηρίζει πως ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια από ουκρανικό ναζιστικό καθεστώς και με τη Ρωσία να χαρακτηρίζει την Ουκρανία «κράτος – τρομοκράτη», δεν αποκλείεται η ρωσική απάντηση να είναι ιδιαίτερα σκληρή.
Μάλιστα, το State Department εξέδωσε προειδοποίηση, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών και κατά κυβερνητικών κτηρίων τις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, ερωτηματικό αποτελεί το εάν η Ρωσία θα ζητήσει από την Εσθονία την έκδοση της δολοφόνου, κίνηση που εκτιμάται πως θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση, αυτή την φορά με ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Κηδεία Dugina: Πέθανε για τη Ρωσία

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη 23/8 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η κηδεία της Darya Dugina, όπου το παρών έδωσαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, φίλοι, ομοϊδεάτες εθνικιστές και πολιτικοί αξιωματούχοι.
Πάνω στο φέρετρο της ήταν μια μεγάλη ασπρόμαυρη φωτογραφία της.
Ο πατέρας της Alexander Dugin, ο οποίος εδώ και χρόνια υποστηρίζει τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας που θα απορροφούσε τα εδάφη χωρών όπως η Ουκρανία, υποστήριξε πως η κόρη του πέθανε για τη Ρωσία.
«Αν ο τραγικός θάνατός της άγγιξε κάποιον, εκείνη θα του ζητούσε να υπερασπιστεί την ιερή (ρωσική) ορθοδοξία, το λαό και τη μητέρα πατρίδα.
Πέθανε για τη Ρωσία, για τη μητέρα πατρίδα και στην πρώτη γραμμή, η οποία δεν βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά εδώ» υποστήριξε ο Dugin.
Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έκανε λόγο για «ένα κατάπτυστο, ωμό έγκλημα», ενώ τίμησε την 29χρονη δημοσιογράφο μετά θάνατον με το σημαντικό παράσημο του Τάγματος του Θάρρους.
Οι κοινοβουλευτικοί επικεφαλής των τριών κύριων κομμάτων που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο εκφώνησαν επικηδείους, χαιρετίζοντας τον πατριωτισμό της Dugina, ενώ ο Leonid Slutsky, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος LDPR, την αποκάλεσε «πολεμιστή της κυριαρχίας της Ρωσίας» ζητώντας κάθε πλατεία του Κιέβου να λάβει το όνομα της όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση «αποναζιστικοποίησης» του καθεστώτος του Κιέβου.
«Μία χώρα, ένας πρόεδρος, μία νίκη» υποστήριξε ο Slutsky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης