Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία - Ο ρόλος Meloni και οι αναταράξεις του FTSE MIB

Αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία - Ο ρόλος Meloni και οι αναταράξεις του FTSE MIB
Ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα για τον συνασπισμό της Meloni θα μπορούσε να να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να φτάσει στην πλειοψηφία των δύο τρίτων
Μπορεί οι ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν καταγράψει μια σημαντική ανάκαμψη το τελευταίο δίμηνο, αλλά τα ιταλικά assets αδυνατούν να ακολουθήσουν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών του καλοκαιριού, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται.
Ο FTSE MIB συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τον Euro Stoxx 600, καθώς ο δεξιός συνασπισμός της χώρας υπό την ηγεσία του κόμματος Brothers of Italy της Giorgia Meloni πλησιάζει σε επίπεδο ορόσημο για την υποστήριξη των Ιταλών.
Ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα για τον συνασπισμό της Meloni θα μπορούσε να να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να φτάσει στην πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στο δικαίωμα να προωθήσει αλλαγές στο Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς ενισχυμένων εξουσιών για το γραφείο του πρωθυπουργού ή την άμεση εκλογή του προέδρου της χώρας.


Οι πιέσεις στα ιταλικά assets

Οι ιταλικές μετοχές τα πηγαίνουν ελαφρώς καλύτερα από τον Stoxx 600 αυτόν τον μήνα, αλλά ο FTSE MIB είναι ο βασικός δείκτης αναφοράς της Δυτικής Ευρώπης με τις χειρότερες επιδόσεις μέχρι σήμερα.
Οι οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις και οι ενδείξεις κατακερματισμού έχουν πλήξει τις μετοχές.
Το πολιτικό χάος έχει συμβάλει στην υποαπόδοση, με την παραίτηση του Mario Draghi να προκαλεί πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα.
Οι τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος κλάδος στον FTSE MIB με σχεδόν 20% και τραπεζικός δείκτης υστερεί έναντι του δείκτη FTSE MIB και Stoxx 600 Banks μέχρι στιγμής φέτος.

Οι τράπεζες είναι συνδεδεμένες με τις κινήσεις των ιταλικών ομολόγων και αποτελούν σύμβολο πολιτικού κινδύνου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα το Bloomberg Intelligence σημείωσε ότι η «θεμελιώδης ανθεκτικότητα» του FTSE MIB αντιμετωπίζει μεγαλύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα - σχετικά με τη διεύρυνση του spread BTP-Bund και την πιθανή ευρωπαϊκή οικονομική επιβράδυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης