Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Merkel τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Felix Houphouet-Boigny από την UNESCO, αναφέρει το Frankfurter Allgemeine.
Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την «απόφασή της το 2015 να φιλοξενήσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, ιδίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα η ίδια η Merkel, στη Γερμανία δέχεται συνεχώς επικρίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική και τις συνέπειές της.
«Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής συγκινήθηκαν από τη θαρραλέα απόφασή της το 2015 να δεχθεί περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία, μεταξύ άλλων», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Denis Mukwege.
«Αυτό είναι το μάθημα που αφήνει πίσω της την ιστορία».
Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay απέτισε επίσης φόρο τιμής στις προσπάθειες της Merkel.
«Η διατήρηση της ειρήνης είναι επίσης το άνοιγμα των θυρών για όσους υποφέρουν », εξήγησε. « Η απόφαση της κριτικής επιτροπής μας υπενθυμίζει ότι η υποδοχή μεταναστών και προσφύγων είναι βασικό καθήκον».
Το Βραβείο Ειρήνης που πήρε το όνομά του από τον πρώην Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Félix Houphouet-Boigny, καθιερώθηκε το 1989 και απονέμεται κάθε χρόνο από την UNESCO σε άτομα, οργανισμούς ή ιδρύματα για τη συμβολή τους στην προώθηση, την έρευνα, τη διατήρηση και τη διατήρηση της ειρήνης.
Ανάμεσα στους αποδέκτες αυτού του βραβείου είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Φρέντερικ Βίλεμ ντε Κλερκ και ο Τζίμι Κάρτερ.
Το πότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του βραβείου Μέρκελ είναι ακόμα ασαφές.
Η σημαντική ροή προσφύγων προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε Γερμανία και Ευρώπη.
Από τη μια πλευρά, οι Γερμανοί εξέφρασαν ξεκάθαρα την επιθυμία τους να βοηθήσουν.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα η ίδια η Merkel, δέχονται συνεχώς επικρίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική και τις συνέπειές της, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine.
Η UNESCO απονέμει το Βραβείο Ειρήνης στη Merkel για τις προσπάθειες φιλοξενίας προσφύγων
«Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής συγκινήθηκαν από τη θαρραλέα απόφασή της το 2015 να δεχθεί περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία, μεταξύ άλλων», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής
Σχόλια αναγνωστών