Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Στο τραπέζι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων - Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Fed: Στο τραπέζι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων - Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι οι τραπεζίτες της Fed, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, παρόλο που επιφυλάχθηκαν να κρίνουν πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, η διοικήτρια του Κάνσας Esther George, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 25/8 στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που να επιβαρύνουν την οικονομία και ίσως χρειαστεί να τα ανεβάσει πάνω από 4% για κάποιο χρονικό διάστημα.
«Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι στην επικοινωνία μας σχετικά με το πού πάμε» είπε σε συνέντευξή της στο Bloomberg.
«Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε τη ζήτηση και να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας», δήλωσε η George.
Τα σχόλια της George βοήθησαν να δημιουργηθεί το περιβάλλον για την αυριανή (Παρασκευή 26/8) ομιλία του Πρόεδρο της Fed Jerome Powell με μια ομιλία που πιθανότατα θα επαναδιατυπώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ερωτηθείσα πόσο υψηλά θα πρέπει να ωθήσει η Fed το κόστος δανεισμού, η George είπε ότι υπάρχει «περισσότερο περιθώριο» και απώθησε τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να κρατήσουμε.
Θα μπορούσε να είναι πάνω από 4%.
Δεν νομίζω ότι αποκλείεται αυτό», είπε.

Η λογική επιτοκίων της Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια για να περιορίσει τις πιο καυτές πιέσεις τιμών των τελευταίων 40 ετών.
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Η Fed στοχεύει σε μια διαφορετική μέτρηση του Υπουργείο Εμπορίου, που ονομάζεται δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ο οποίος αυξήθηκε κατά 6,8% από το έτος έως τον Ιούνιο.

fed.webp
Στην ίδια γραμμή και ο Patrick Harker

Ο διοκητής της Fed Φιλαδέλφειας Patrick Harker, μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNBC, είπε επίσης ότι τα επιτόκια πρέπει να αρθούν σε περιοριστικά εδάφη για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
«Υπάρχουν ελπίδες για τον πληθωρισμό.
Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει.
Επομένως, μπορούμε να το λάβουμε αυτό ως θετικό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε για να αυξήσουμε τα επιτόκια για να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», είπε.
Έδωσε κι αυτός έναν μετρημένο τόνο, υποβαθμίζοντας τις υποδείξεις ότι αν η Fed κινηθεί μόνο κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα, αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο απαίσιο.

Τι δήλωσε ο Raphael Bostic

Ο Πρόεδρος της Fed Ατλάντας, Raphael Bostic, μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στη Wall Street Journal, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα υποστηρίξει μια αύξηση κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 20-21 Σεπτεμβρίου.
«Σε αυτό το σημείο, θα έριχνα ένα νόμισμα μεταξύ των δύο», είπε στη Wall Street Journal.
«Όλοι, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, κατανοούμε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και είναι μια πρόκληση που θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε».

Bullard: Ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος απ' όσο αναμέναμε

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του St. Louis της Federal Reserve James Bullard ανέφερε την Πέμπτη 25/8 ότι αναμένει ο υψηλός πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος απ' όσο αναμένουν πολλοί και ότι τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλά ώστε να αρχίσουν να ανακόπτουν την ανοδική τάση των τιμών.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στο Jackson του Wyoming, ο Bullard επανέλαβε ότι αναμένει το βασικό επιτόκιο της Fed να σκαρφαλώσει από το σημερινό εύρος του 2,25% έως 2,50% σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4,0% μέχρι το τέλος του 2022, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εμπροσθοβαρής στάση είναι σωστή για τον ίδιο καθώς θα έδειχνε "πόσο σοβαροί είμαστε στο ζήτημα της μάχης κατά του πληθωρισμού".
"Ένα βασικό σενάριο θα ήταν πιθανότατα ο πληθωρισμός να αποδεχθεί πιο επίμονος απ' ό,τι πολλοί στη Wall Street αναμένουν, δηλαδή ότι θα είναι υψηλότερος του αναμενομένου και για περισσότερο καιρό - κι αυτός είναι ένας κίνδυνος που είναι υποτιμημένος από τις αγορές σήμερα", τόνισε ο Bullard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης