Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ανοικτά μέτωπα που θα επιδράσουν σε μετοχές, ομόλογα: ΕΚΤ, Moody’s – DBRS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Attica Bank – Τι θα συμβεί;

Τα ανοικτά μέτωπα που θα επιδράσουν σε μετοχές, ομόλογα: ΕΚΤ, Moody’s – DBRS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Attica Bank – Τι θα συμβεί;
Θα εστιάσουμε σε 4 οικονομικά γεγονότα τα οποία είναι σημαντικά είτε συνολικά για το χρηματιστήριο και την οικονομία, είτε για τον κόσμο των τραπεζών και επιχειρήσεων…

Τέσσερα ανοικτά μέτωπα στον οικονομικό, επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα θα επιδράσουν σημαντικά στην διαμόρφωση του κλίματος…

Δεν θα αναφερθούμε στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ γιατί πέραν από οικονομικό έχουν και πολιτικό χαρακτήρα…
Μια από τις βασικές παραμέτρους που αφορούν το ελληνικό επιχειρείν στην Ελλάδα και στα 1,35 εκατ εταιρίες που υπάρχουν είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% με προοπτική στο 20% τα επόμενα χρόνια.

Επίσης δεν θα εστιάσουμε ούτε στον πολιτικό σεισμό που θα έρθει στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου όπου τρία κόμματα, δύο εθνικιστικά Τα Αδέρφια για την Ιταλία και η Lega και η Forsa Italia θα συνεργαστούν με στόχο να πιάσουν ένα ποσοστό 45% με 47% θα σχηματίσουν μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση στην Ιταλία.
Η νίκη των εθνικιστικών κομμάτων στην Ιταλία θα αλλάξει την οικονομική συνταγή των Βρυξελλών και θα αλλάξει και την ακραία λανθασμένη πολιτική με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Θα εστιάσουμε σε 4 οικονομικά γεγονότα τα οποία είναι σημαντικά είτε συνολικά για το χρηματιστήριο και την οικονομία, είτε για τον κόσμο των τραπεζών και επιχειρήσεων…

Στις 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ…και θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50%, δηλαδή το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης θα φθάσει στο 1%.

Η πολιτική των επιτοκίων είναι το ένα ζητούμενο, τα άλλα δύο ουσιώδη είναι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και βεβαίως τι θα συμβεί με τον νέο μηχανισμό της
ΕΚΤ για την στήριξη των ομολόγων.

Για την Ελλάδα το όριο… ενεργοποίησης του μηχανισμού είναι όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπεράσει το 4% με 4,20%.
Ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε παρά την ύπαρξη του μηχανισμού στο 4% στις 25 Αυγούστου 2022 αλλά υποχώρησε προς το 3,86%…
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πρώτα στην ομάδα υψηλού κινδύνου και ακολουθεί από κοντά η Ιταλία..
Το ζήτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα αφού ο μηχανισμός αυτός συνδέεται με 4 μνημονιακούς όρους…
Θα είναι αποτυχία, για την χώρα που θα ενεργοποιηθεί αυτός ο Μηχανισμός και η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πρώτες στην λίστα…
Βέβαια, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να αποτρέψει την εκτροπή στα ομόλογα μιας χώρας… και όχι για να ενεργοποιηθεί…
Αντιλαμβάνεται η ΕΚΤ ότι ο μηχανισμός αυτός θα πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση της Ελλάδος και της Ιταλίας εάν… ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτό για τα ομόλογα.
Η πραγματικότητα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός θα σημαίνει ότι η χώρα κινδύνευε να τεθεί εκτός αγορών.
Όταν τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας όπως η Ελλάδα με 394 δισεκ. χρέος εκ των οποίων μόνο τα 83 δισεκ. είναι του ιδιωτικού τομέα και πέφτει θύμα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων… τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην οικονομία…

Δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στις 16/9 - Δεν θα υποβαθμιστούν οι προοπτικές της οικονομίας από Moody's, DBRS

Ο κίνδυνος υποβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αποτρέπεται... καθώς με βάση νεότερες πληροφορίες τελικώς στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 οι οίκοι Moody’s από τις ΗΠΑ και DBRS από τον Καναδά που θα αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος δεν θα μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις τους...
Ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω πληθωρισμού και πολιτικού ρίσκου.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες τόσο η Moody's όσο και η DBRS δεν θα αλλάξουν την αξιολόγηση τους και θα διατηρήσουν ουδέτερες τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Moody's είχε βάλει στο μικροσκόπιο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης

Fitch BB με θετικές προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 7 Οκτωβρίου 2022

Standard and Poor’s BB+ με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 21 Οκτωβρίου 2022

Moody’s Ba3 με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 16 Σεπτεμβρίου του 2022

DBRS BB High με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 16 Σεπτεμβρίου του 2022

Scope Rating BB+ με ουδέτερες προοπτικές

Οι βασικοί λόγοι ανησυχίας για πιθανή υποβάθμιση των προοπτικών και όχι της πιστοληπτικής ικανότητας ήταν στο πρόσφατο παρελθόν...

1)Πληθωρισμός ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί βαρύ πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

2)Η ενεργειακή κρίση για την οποία καμία χώρα δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη.
Η πιθανότητα η Ρωσία να εκδικηθεί τις μη φιλικές χώρες είναι πολύ μεγάλη….

3)Ο τουρισμός θα εξελιχθεί θετικά για την Ελλάδα το 2022 καθώς τα έσοδα αναμένονται σε 18 με 19 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο η Ελλάδα έχει δημιουργήσει αχρείαστα ελλείμματα και εξαντλήσει τα περιθώρια ελιγμών.

4)Οι τράπεζες λόγω της εξυγίανσης τους διασφαλίζουν ότι δεν θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

5)Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ειδικά τον χειμώνα και γενικά το 2023 παραμένουν θολές έως ζοφερές.
Θα έρθει πολύ δύσκολος χειμώνας για την ελληνική οικονομία…

6)Το ελληνικό χρέος αποδείχθηκε ότι συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και χρειάζονται σταθερά οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ ώστε να συντηρούν το ελληνικό δημόσιο χρέος στην ζώνη της βιωσιμότητας.
Χωρίς την ΕΚΤ είναι αδύνατο να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές… αυτό απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα.

7)Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δεν είναι τίποτε άλλο από μια παγίδα μια ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά στην πράξη τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

8)Στην ανάλυση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συμπεριληφθεί και η αύξηση του πολιτικού κινδύνου, η ΝΔ δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, ενώ και σκάνδαλα παρακολούθησης πολιτικών θεωρούνται μείζονος σημασίας που αποσταθεροποιούν το πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος.

To 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποκτάει η First Sentier έναντι 755 εκατ ή 21 ευρώ ή premium 13% χωρίς δημόσια πρόταση - To deal μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου 

Το 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή περίπου 35,91 εκατ μετοχές σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών αποκτάει η First Sentier… άπαξ και το fund από την Αυστραλία η Macquarie αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις λόγω διαφωνιών στην τιμή και σε άλλα θέματα όπως στην εμπλοκή στην Αττική οδό.
Να σημειωθεί ότι το deal αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου 2022.
Για τα 35,91 εκατ μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η First Sentier Investors ή Igneo με την οποία κατέρχονται μαζί στον διαγωνισμό για την Αττική οδό θα πληρώσει 21 ευρώ ανά μετοχή Χ 35,91 = 755 εκατ ευρώ.
Η πρόταση για 21 ευρώ ανά μετοχή ισοδυναμεί με αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής 21 ευρώ Χ 115,8 εκατ μετοχές = 2,43 δισεκ. ευρώ από 2,12 δισεκ. της τρέχουσας αποτίμησης ή premium 13%.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής διαμορφώνεται στα 18,50 ευρώ περίπου.
Να σημειωθεί ότι η Macquarie έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής άπαξ και το τίμημα που πρόσφερε ήταν στην περιοχή των 19,8 ευρώ με 20,2 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η First Sentier Investors δεν θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ακόμη και εάν εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές που αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό ξεπερνώντας το 33% που με βάση την ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει μια εταιρία να υποβάλλει δημόσια πρόταση.

Ποια είναι η First Sentier Investors

Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.
Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 24 εταιριών υποδομών μεσαίου μεγέθους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ δολάρια.

Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%
Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.
Εάν τώρα εμφανιστεί και κάποιο άλλο σχήμα που αποκτήσει μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πωλητής θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εφόσον η First Sentier Investors αποκτήσει το 31% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συναλλαγή θα κατέχει το 17,30%, ο Περιστέρης 6% περίπου ενώ θα έχει αποχωρήσει πλήρως ο Μαρινάκης.

Οι αποτιμήσεις

Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 145 εκατ ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πουλάει το 20% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή 23,17 εκατ μετοχές ή τίμημα = 486 εκατ ευρώ.
Ο Γιώργος Περιστέρης θα πωλήσει το 5% ή 5,8 εκατ μετοχές ή τίμημα = 122 εκατ ευρώ.
Συνολικό άθροισμα = 754 εκατ ευρώ.

Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να απορροφήσει τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.

Τι θα συμβεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 9,60 με 10,16 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 11,50 ευρώ = 1,30 δισεκ. από 1,050 δισ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

Σοβαρή υποσημείωση

Στο επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συμβεί και κάτι άλλο…
Όταν ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προσεγγίσει π.χ. τα 11,50 ευρώ σε βάθος χρόνου η Λάτση μέσω της Latsco Hellenic που κατέχει το 7,60% των μετοχών θα πουλούσε τις μετοχές…
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο ο Μαρινάκης όσο και η Λάτση είναι δυνητικοί πωλητές, δηλαδή πουλάνε είναι προσωρινοί μέτοχοι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

O SSM εγείρει θέμα state aid κρατικής βοήθειας στην Attica bank – Θα προτείνουν αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που παρακολουθεί όλο το τραπεζικό σύστημα, ανησυχεί για τους χειρισμούς στην Attica bank.
Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα Ταμείο που υπάγεται στον ESM και δημιουργήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ κατέστη εφικτή μετά την τροποποίηση του νόμου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση τον οποίο μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί και μη συστημικές τράπεζες αρκεί… να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η ΤτΕ φέρεται να καταφέρεται κατά του ΤΧΣ παρασκηνιακώς και να υποστηρίζει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει λόγο ύπαρξης… ενώ πριν λίγους μήνες συναινούσε να παραταθεί η διάρκεια του Ταμείου έως το… 2025.
Η «ξαφνική επίθεση της ΤτΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» δεν είναι τυχαία, ξεκάθαρα συνδέεται με την Attica bank, το ΤΧΣ προσπαθεί να λειτουργήσει ως επενδυτής… και η κανονικότητα δεν φαίνεται να αρέσει στην ΤτΕ.
Ο SSM λοιπόν μετά τα πρώτα 240 εκατ αύξησης κεφαλαίου που επενδύθηκαν διαπίστωσε ότι όλη αυτή η συναλλαγή ήταν ετεροβαρής καθώς η αξία των νέων κεφαλαίων… είναι στην κυριολεξία μηδέν αφού η Attica bank δεν έχει 322 εκατ κεφάλαια αλλά αρνητική καθαρή θέση…

Θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια 400 εκατ ευρώ…

Η Attica bank θα χρειαστεί πολλά νέα κεφάλαια για να καλύψουν μια μαύρη τρύπα 650 εκατ ευρώ.
Ο SSM πληροφορήθηκε για τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί με τις τιτλοποιήσεις NPEs… ένα σκάνδαλο εις βάρος της διαφάνειας.
Κατανοεί ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση στην Attica bank θα ισοδυναμεί με μια ακόμη αποτυχημένη επένδυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… που θα καταλήξει σε ζημία.
Σε αυτή την νέα ανακεφαλαιοποίηση εάν είναι 400 εκατ όπως αναφέρεται από ορισμένους κύκλους… το ΤΧΣ θα πρέπει να εισφέρει το 62% δηλαδή περίπου 250 εκατ και 150 εκατ το ΤΜΕΔΕ με Ellington και RINOA.
Μπορεί να επενδύσει το Ellington τόσα κεφάλαια;
Εάν λοιπόν κληθεί το ΤΧΣ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των 400 εκατ που είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει πλήρως τις πραγματικές ζημίες της Attica bank… δεν εγείρεται θέμα κρατικής βοήθειας state aid ενεργοποιώντας αυτομάτως τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DGcomp.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης