Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετωπική για υποκλοπές - Μητσοτάκης: Κάποιοι θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις - Τσίπρας: Εάν έχετε αξιοπρέπεια, παραιτηθείτε!

Μετωπική για υποκλοπές - Μητσοτάκης: Κάποιοι θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις - Τσίπρας: Εάν έχετε αξιοπρέπεια, παραιτηθείτε!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση στην Ολουμέλεια της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε το αφήγημα επί περί... λάθους όσον αφορά την -κατά τα άλλα νόμιμη- παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ επικαλούμενος τον δημοσιογράφο, Τάσο Τέλλογλου, επεσήμανε πως κι ο ίδιος είχε πέσει θύμα συνακροάσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος για ακόμα μία φορά άφησε αιχμές για εμπλοκή τρίτων χωρών στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές τονίζοντας ότι «δεν θα φυγομαχήσει».
Σε κάτα μέτωπο επίθεση προχώρησε, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, οποίος κάλεσε -πολλάκις- τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για οποίο το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούταν. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του ανιψιού του (Γρηγόρη Δημητριάδη) όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο Μητσοτάκης εξήρε το έργο της ΕΥΠ

Αρχικά, ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο της ΕΥΠ και επεσήμανε πως «ένα ολίσθημα δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ... Είναι πολύτιμες οι αξιόπιστες πληροφορίες» επεσήμανε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση την ΕΥΠ». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι μυστικές υπηρεσίες κινούνται πάντα σε μια λεπτή γραμμή».
Όσον αφορά την παρακολούθηση και του δικού του κινητού τηλεφώνου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε -επικαλούμενος ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου- «υπήρξα θύμα συνακροάσεων όταν ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Πρέπει να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ.Τσίπρα πρωθυπουργό».

Αιχμές από Μητσοτάκη για εμπλοκή τρίτων χωρών

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός άφησε εκ νέου αιχμές για εμπλοκή τρίτων χωρών στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Στο εξωτερικό, πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε «υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις. Πάνβτα ήταν έτσι. Γνωρίζω καλά κι τις δυνάμεις εντ’ος κλαι εκτός ελλάδας που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης πορείας που σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς του Predator από ελληνικές αρχές τονίζοντας χαρακτητιστικά «δεν υπάρχει σύστημα Predator στις ελληνικές υπηρεσίες».

«Νόμιμη αλλά λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. ΄
«Όλα έγιναν βάσει του πρωτοκόλλου» τόνισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε «η ΕΥΠ έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά. Γι' αυτό έκανα λόγο για νόμιμη διαδικασία, μη επιτρεπτή πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα, αλλά δεν πρέπει να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Ας σκεφτούμε όλοι πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή».

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας αιχές και για παρακολούθηση επί κυβέρνησης του ακόμα και μεταξύ των μελών του κόμματος της Κομουνδούρου.
«Κε. Τσίπρα πάει πολύ, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις» είπε και κατονόμασε τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Πανούση, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάνη Βαρουφάκη, αφήνοντας αιχμές για τις σχετικές καταγγελίες τους ότι γίνονταν υποκλοπές και επί ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «κ. Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε όσα έχετε γράψει και στο βιβλίο σας».
«Η πολιτική μου διαδρομή κ.Τσίπρα έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε και συνέχισε «αποδίδετε την εντολή παρακολούθησης του κ.Ανδρουλάκη σε έμενα, είναι ψέμα και ανέντιμο».

«Όχι» από Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές

Τέλος, ο πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό - Τι θα σήμαινε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω αυτής της κρίσης. Θέλετε κε.Τσίπρα να οδηγήσετε την χώρα στην αστάθεια» είπε και συνέχισε «Θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε σταθερό λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω. Στο τέλος της 4ετίας θα αναμετρηθούμε».

Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη από Τσίπρα

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να παραιτηθεί «ώστε να μην βυθίζεται άλλο η χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας».
«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κατά την έναρξη της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».
Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».
Κι κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό», ενώ συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του ανιψιού του.

«Ζούμε μια εκτροπή, όχι πραγματικότητα»

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι το θέμα των παρακολουθήσεων έχει απασχολήσει κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εκτροπή και τον κάλεσε να παραιτηθεί άμεσα.
«Αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, είναι εκτροπή και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Δεν αναφέρομαι μονάχα στους βουλευτές, αλλά η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο για κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε δημοκρατικό βουλευτή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε: «έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και εκλογές, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι η καθεστωτική, που περιλαμβάνει λάσπη στον ανεμιστήρα και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο: παραιτηθείτε και μην βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή της χώρας σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης