Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Kομισιόν: Έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ρεύματος - Εξετάζεται αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα

Kομισιόν: Έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ρεύματος - Εξετάζεται αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει έκτακτη παρέμβαση...
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς.
Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Οι τιμές ρεύματος εκθέτουν τώρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτροδότησης», δήλωσε η Von der Leyen στο πλαίσιο του Bled Strategic Summit στη Σλοβενία.
Ο σχεδιασμός αυτός «αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», τόνισε η ίδια και προσέθεσε ότι «για τον λόγο αυτό ετοιμάζουμε τώρα μία έκτακτη παρέμβαση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ρεύματος».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση.
Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen δήλωσε ότι μια πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνει σωστά, στις αρχές του επόμενου έτους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε μια συζήτηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Robert Habeck στο Βερολίνο, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.
«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα εργαλείο που θα διασφαλίζει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα κυριαρχούν πλέον στις τιμές του ηλεκτρισμού», ανέφερε.
«Βλέπουμε σήμερα με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, όλο και περισσότερα κράτη μέλη ζητούν ανώτατο όριο τιμών και η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ένα προσχέδιο εσωτερικού εγγράφου της ΕΕ που είδε το Bloomberg News νωρίτερα αυτό το έτος έδειξε ότι η Επιτροπή εξέτασε μια επιλογή περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου για να αποφύγει το «αφόρητα υψηλό» κόστος εάν η Ρωσία περιορίσει ή διακόψει σημαντικά τη ροή. Η θέσπιση μέγιστης ρυθμιζόμενης τιμής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα περιοριστεί στη διάρκειά της και η αγοραία τιμή θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Να σταματήσουμε την τρέλα στις αγορές ενέργειας», καλεί την ΕΕ ο Αυστριακός καγκελάριος Nehammer

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Nehammer , εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.
Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Olaf Scholz και με τον Fiala.
Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία.
Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τιμές ρεύματος

Στο μεταξύ, έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.
Ειδικότερα, η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το 2023 αυξήθηκε έως και 6,6%, φτάνοντας στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η κίνηση έρχεται μετά από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από 25% καθώς η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου.

Έκτακτη σύνοδος

Σημειώνεται πως η τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος και ανακοίνωσε τη σύνοδο, σημείωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε σχετική του ανάρτηση στο twitter δήλωσε: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι με διαφορά η καλύτερη που έχουμε.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης