Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όξυνση της ενεργειακής κρίσης τρέμει η κυβέρνηση – Ο νέος εκλογικός νόμος, μέτρα- ασπιρίνες στη ΔΕΘ και αλλαγές στο επιτελείο

Όξυνση της ενεργειακής κρίσης τρέμει η κυβέρνηση – Ο νέος εκλογικός νόμος, μέτρα- ασπιρίνες στη ΔΕΘ και αλλαγές στο επιτελείο
Έκρυθμη θα είναι η κατάσταση στην κοινωνία από εδώ και πέρα. Τα μέτωπα στη κυβέρνηση θα είναι μεγάλα και απανωτά.

Το χαλαρό καλοκαίρι τελείωσε.
Τώρα αρχίζει το σκληρό ροκ.
Η αρχή έγινε με τους φοιτητές που ξεκινάνε τον αγώνα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας που δειλά δειλά έκανε την εμφάνισή της στην πανεπιστημιούπολη.
Τα εκτεταμένα επεισόδια στου Ζωγράφου είναι η αρχή της κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το διεθνές περιβάλλον οξύνει την ενεργειακή κρίση

Η συνέχεια θα είναι καταλυτική και σίγουρα αντιστρόφως ανάλογη από αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση.
Το διεθνές περιβάλλον και η όξυνση της ενεργειακής κρίσης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη συνοχή κάθε ευρωπαϊκής κυβέρνησης.
Ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να αυξήσει τις ποσότητες πετρελαίου που διαθέτει που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αύξηση της τιμής, την στιγμή μάλιστα που αποκλιμακωνόταν. Η απώλεια από το ρωσικό αέριο θα επιφέρει νέες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου, συνεπώς και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά κάτι που θα φανεί και το επόμενο διάστημα, επηρεάζοντας τις τιμές σε βασικά προϊόντα.

Οι φοιτητές δείχνουν το δρόμο της αντίδρασης

Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει το έναυσμα των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην ακρίβεια, την ακριβή στέγη, την ανέχεια και την όξυνση των ανισοτήτων.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσουν μέτρα αλλά και κίνητρα για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.
Η ελληνική κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες πρακτικές εξοικονόμησης γι’ αυτό και θεωρούμε ότι θα αποτύχει η προσπάθεια αυτή.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει προσδοκίες κάλυψης του κόστους της ενεργειακής κρίσης και εν τέλει, φοβούμενος, την δημοσιονομική εκτροπή θα ανακοινώσει νέα μέτρα ασπιρίνες όπως το fuel pass 3, ένα μικρό επίδομα φτώχειας κτλ.

Μετά την εξεταστική, αλλαγές στο σχήμα

Επίσης σε πολιτικό επίπεδο θα προσπαθήσει να κερδίσει κάποιους πόντους με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Πολλοί θεωρούν ότι 2-3 αλλαγές μπορούν να γίνουν στη κυβέρνηση μετά την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, θεωρώντας ότι κάπως θα επιβραβεύσει κάποιους από την εξεταστική που θα δείξουν θέρμη και κομματικό καθήκον.
Επίσης, σας είχαμε γράψει παλαιότερα για την εντολή που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός στον Γιώργο Γεραπετρίτη να καταρτίσει 2-3 βερσιόν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και για τις αλλαγές στις εκλογές για την ευρωβουλή, ώστε να επανέλθει και πάλι η λίστα.

Αυτή θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, παρά τις διάφορες εισηγήσεις που έχει δεχτεί επί του θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει σε μία συγκεκριμένη βερσιόν, πάντα στο θεσμικό πλαίσιο του εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020.
Ο νόμος, λοιπόν, δίνει στο πρώτο κόμμα, αν συγκεντρώσει το 20%, ένα μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% πάνω από το 25% μία έδρα.

Αυτοδυναμία που πέφτει τεχνηέντως στο 36%

Η αλλαγή που έχει εισηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή ακόμα και στο 0,3%.
Με τον τρόπο αυτόν, το όριο για την αυτοδυναμία (υπό την προϋπόθεση πως τα εκτός Βουλής κόμματα θα συγκεντρώσουν περίπου το 8%) πέφτει στα επίπεδα του 36%.
Οι αλλαγές είναι δοδημένες έτσι ώστε να μην θεωρούν αλλαγή αλλά μία διόρθωση, μιλάνε για μια «χειρουργική» παρέμβαση επί του νόμου η οποία θα επιτρέπει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Και βεβαίως, θα μπορούν να δικαιολογήσουν την… κωλοτούμπα που θα επιχειρηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, ειδικά από τον Πρωθυπουργό.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης