Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτίμηση - έκπληξη από τον ενεργειακό κολοσσό Εni: Ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2025

Εκτίμηση - έκπληξη από τον ενεργειακό κολοσσό Εni: Ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2025
Ανατροπή από Eni...

Σε μια εκτίμηση - έκπληξη για τον αγωγό Eastmed προχώρησε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Chief Operating Officer της Eni (ENI.MI), Guido Brusco, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα θα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2025. 
Ο EastMed είναι υποθαλάσσιος αγωγός και έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο.
Θα ξεκινήσει από το Ισραήλ και μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας θα φτάσει στην Ευρώπη.
Το έργο είναι αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, και έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του πριν μερικά χρόνια, με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu. 
Υπενθυμίζεται πως προ μηνών όλοι… είχαν αιφνιδιαστεί με το αμερικανικό non paper που ανέφερε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed έρχεται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντα την περιοχή.
Επί της ουσίας, οι Αμερικανοί δεν στήριζαν τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θεωρητικά θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ ειδικά το Leviathan με την Κύπρο, την Ελλάδα και ακολούθως την Ιταλία. 

Το ιστορικό…

Αρχές 2020 όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κύπριος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκαν για να υπογράψουν… τη δήθεν μεγάλη συμφωνία.
Ωστόσο, ο αγωγός δεν θα γίνει…
Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις:

1)Ο ένας λόγος πρακτικός, το έργο είναι υποθαλάσσιο όπερ σημαίνει απαιτεί πολλά κεφάλαια και απαιτεί ακόμη περισσότερο χρόνο.
Ήδη οι Ιταλοί το αποδόμησαν θα απαιτηθούν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έως τότε ίσως να μην έχει νόημα.

2)Στο μεσοδιάστημα η Ρωσία αλλά και άλλες χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν καταστεί ισχυροί παίκτες στο φυσικό αέριο και ελέγχουν με τους αγωγούς που έχουν δημιουργήσει στο έδαφος την ροή πολύ φθηνότερου φυσικού αερίου σε σχέση με τον EastMed.
Το κόστος του φυσικού αερίου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού θα ήταν 40% ακριβότερο σε σχέση με το κόστος των αγωγών που βρίσκονται στο έδαφος.

3)Ο τρίτος λόγος και εξίσου σημαντικός είναι ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει με την Λιβύη στην αναγνώριση ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ο EastMed έκοβε εγκάρσια την τουρκολιβυκή ΑΟΖ.

eiastmedd3_b_n.jpg
EIASEMED2_bn.jpg
agogos-eastmed_BN.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης