Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δεύτερες σκέψεις από την Ικτίνος για τις ΑΠΕ – Γιατί κλείνει θυγατρικές

Δεύτερες σκέψεις από την Ικτίνος για τις ΑΠΕ – Γιατί κλείνει θυγατρικές
Η ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι μεταξύ των λόγων που αλλάζει στάση στις ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα

Δεύτερες σκέψεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΕΠ) κάνει η Ικτίνος και προχωράει στο κλείσιμο θυγατρικών, ενώ αλλάζει και το πλάνο αναφορικά με τις άδειες που κατέχει.
Η ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η μειωμένη και μη εγγυημένη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το υψηλό κόστος διατήρησης των υπαρχουσών αδειών οδήγησαν στην αναθεώρηση της περαιτέρω δραστηριοποίησης στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη διοίκηση της Ικτίνος στην παραπάνω απόφαση.
Όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή ’’Μεγαλοβούνι’’ στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας.
Η εταιρία ΙΔΕΗ ΑΕ παράτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ (έως 3/2031) με σταθερές τιμές πώλησης (0,086 / kw).
Για την επόμενη περίοδο μετά το τέλος της 10ετίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού για τον καθορισμό της τιμής πώλησης.
Ο Όμιλος επανασχεδιάζει την παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διατηρώντας μόνο μία άδεια 3MW έτσι ώστε να πάρει εγγυημένη τιμή πώλησης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Η ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η μειωμένη και μη εγγυημένη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το υψηλό κόστος διατήρησης των υπαρχουσών αδειών οδήγησαν στην αναθεώρηση της περαιτέρω δραστηριοποίησης στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.
Για τη θυγατρική Αιολική Μέγα Ίσωμα αναφέρει πως από 29/12/2021 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας αποφάσισε την διακοπή των εργασιών της, για τους ίδιους λόγους.
Η εταιρία είχε ουσιαστικά διακόψει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και δεν υπήρχε προοπτική για την επανέναρξη των εργασιών της και κατόπιν αυτού τέθηκε σε εκκαθάριση.
Σε εκκαθάριση οδηγούνται επίσης η Αιολική Μαυρολίθαρο και η Αιολική Σύνορα.

Δυσκολίες και στον κλάδο μαρμάρου

Από τη μία ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα δυσθεώρητα κόστη των μεταφορών, από την άλλη λόγω της δεδομένης κατάστασης με την πανδημία στην αγορά της Κίνας και των απρόβλεπτων εξελίξεων η εταιρία είναι δύσκολο να επανέλθει στα μεγέθη προ Πανδημίας.
Παράλληλα έχει μειώσει τον κίνδυνο εξάρτησης της από την αγορά της Κίνας και έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της στην αύξηση της διασποράς, αλλά και των πωλήσεων ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων, αλλάζοντας το μίγμα πωλήσεων με αύξηση κατά 30% των εν λόγω προϊόντων στο πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου με ταυτόχρονη σταθεροποίηση, στα περσινά επίπεδα, στις πωλήσεις ακατέργαστου υλικού.
H εταιρεία προχωράει σε αναβάθμιση της παραγωγής τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά επεκτείνοντας την διασπορά της αφενός σε νέες αγορές, αφετέρου στις αγορές που φέρνουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όπως των ΗΠΑ και των χωρών του Περσικού Κόλπου.
Η εταιρεία είναι σε διαρκή έρευνα για την εύρεση νέων κοιτασμάτων, σε περισσότερες από 10 περιοχές στην Β.Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, στον τομέα των μισθώσεων, η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω μισθώσεις:
• Μίσθωση Λατομεία Μποσκοψίου Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη (23 και 92 στρ) (γκρι μάρμαρο με κόκκινα νερά).
• Μισθώσεις δύο Λατομείων στην περιοχή Αγ. Πέτρος Βώλακα του δήμου Κ.Νευροκοπίου 195 στρ. σύνολο. Δολομιτικό μάρμαρο με κατακόρυφα νερά.
• Μίσθωση στη περιοχή Βώλακα – έγκριση ΜΠΕ νότιας επέκτασης : Πρόκειται για το Λατομείο 35,312 στρ που βρίσκεται Νότια του Υφιστάμενου λατομείου μας στον Βώλακα. Αξίζει να τονίσουμε ότι
• στις 1/72022 έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την μίσθωση στην περιοχή Βώλακα Λεπτοκαρυές, επέκταση υπόγεια 100 στρ. του υφιστάμενου λατομείου μας κατόπιν της τροποποίησης του προστατευτικού δάσους και προβλέπεται ότι θα υπογραφεί η μίσθωση μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
• Αναμένεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπογραφεί η νέα μίσθωση λατομείου στην περιοχή Μαντριά του δήμου Προσοτσάνης 50 στρ. (Δολομιτικό μάρμαρο).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews,gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης