Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Θρύψαλα η προπαγάνδα του Putin για τη νίκη στην Ουκρανία - Αυξάνεται η κριτική στο Κρεμλίνο

Politico: Θρύψαλα η προπαγάνδα του Putin για τη νίκη στην Ουκρανία - Αυξάνεται η κριτική στο Κρεμλίνο
Ενστάσεις για την ικανότητα του ρωσικού στρατού να ανταποκριθεί σε έναν σύγχρονο πόλεμο
Σχετικά Άρθρα

Στην άτακτη, και αν μη τι άλλο αιφνίδια ως προς την ταχύτητα της υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και συγκεκριμένα από την επαρχία του Kharkiv αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, το οποίο επισημαίνει πως θρυμματίστηκε η προπαγάνδα του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδοχικές νίκες των Ουκρανών στην περιοχή του Kharkiv έχει προκαλέσει έναν πολιτικό και στρατιωτικό πονοκέφαλο στον Putin, καθώς οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν καταρρεύσει, καθώς δημοφιλείς bloggers, ερευνητές ακόμα και πολιτικοί αρχίζουν να κάνουν μια σειρά από ερωτήσεις για το τι συμβαίνει στο μέτωπο, οι οποίες φέρουν σε άβολη θέση τη Μόσχα.

Θυμός

Προς το παρόν ο θυμός για τις στρατιωτικές αποτυχίες εστιάζει αποκλειστικά στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας, αν και ο Putin μάλλον θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά λόγω αυτού του κρεσέντο διαφωνιών.
Εάν δεν καταφέρει να αντιδράσει σωστά στις αποτυχίες των διοικητών του, τότε η πολιτική πίεση θα αυξηθεί προς το αυταρχικό καθεστώς του.
Ήδη ο Τσετσένος ηγέτης, Ramzan Kadyrov κατηγόρησε τη στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας για λάθη στην περιοχή του Kharkiv, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν βιαστικά και χωρίς σχέδιο αφήνοντας πίσω τις στρατηγικής σημασίας πόλεις του Izyum και του Kupiansk.
«Εάν δεν γίνουν αλλαγές στην στρατηγική για το πώς πραγματοποιείται αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, θα πάω στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και στην ηγεσία του κράτους προκειμένου να εξηγήσω πως έχει πραγματικά η κατάσταση στο πεδίο» ανέφερε ο Kadyrov.

Πολιτικό λάθος

Πέρα όμως από τον Kadyrov, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο στενούς φίλους του Putin, κριτική ασκείται και για την απόφαση του Putin να προχωρήσει μια νέα, γιγαντία ρόδα λούνα παρκ στη Μόσχα, το περασμένο Σάββατο.
«Οι εορτασμοί αυτοί μοιάζουν με πολιτικό λάθος.
Μοιάζει με μια γιορτή σε μια περίοδο πανούκλας.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές της Μόσχας δεν ήθελαν να τις ακυρώσουν για να μην υπάρξει πανικός» ανέφερε ο Sergei Markov, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία και πολιτικός αναλυτής με διασυνδέσεις στο Κρεμλινο, επισημαίνοντας πως η παρουσία του Putin αποδίδει ακόμα περισσότερο τη σύγχυση των αρχών.
«Τα πυροτεχνήματα στη Μόσχα, την τραγική ημέρα της βαριάς στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας, θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί» ανέφερε ο Markov, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την εικόνα του Putin στους ψηφοφόρους του.
«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει, όταν ο λαός θρηνεί» υποστήριξε ο Markov.

Κριτική

Στην κριτική αυτή ένωσε τη φωνή του και ο Sergei Mironov, από το κόμμα «A just Russia» το οποίο στηρίζει το Κρεμλίνο.
Και ο Mironov ζήτησε από τις αρχές της Μόσχας να αναβάλλουν τα πυροτεχνήματα μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας.
«Αυτό άλλωστε θα αποδώσει σεβασμό σε όλους εκείνους που αυτήν την ημέρα, με τα όπλα στα χέρια, ρισκάρουν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι όλη τη Ρωσία, όλους του κατοίκους της, με το να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους» είπε ο Mironov.
Πυρά όμως κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη σωστή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Kharkiv εξαπέλυσαν και πολλοί Ρώσοι bloggers που ειδικεύονται σε στρατιωτικά θέματα, οι οποίοι κατηγόρησαν τους αρμόδιους για την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν μια ορθή αποχώρηση όλων εκείνων των πολιτών που υποστήριζαν τη ρωσική παρουσία και ήθελαν να φύγουν από την περιοχή προς τη Ρωσία, πριν την έλευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Πυρά στο ρωσικό στρατό

Την ίδια στιγμή πάντως έχει κάνει την εμφάνιση της και η αυστηρή κριτική κατά του ρωσικού στρατού.
Ο Alexei Chadayev, πολιτικός αναλυτής που είναι πιστός στο Κρεμλίνο, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός ως ολότητα, ως δομή – στην τρέχουσα μορφή του, «έχει περιορισμένες δυνατότητες για ένα σύγχρονο πόλεμο».
«Τα βασικά ελαττώματα δεν έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού, με τις προμήθειες, με τα όπλα ούτε καν με αυτή καθεαυτή τη διαχείριση, αλλά κυρίως με στρατηγική σκέψη, την ποιότητα του να καταλαβαίνει κανείς το ρυθμό και τη λογική της σύγκρουσης» υποστήριξε ο Chadayev, επισημαίνοντας πως η τελευταία ήττα των ρωσικών δυνάμεων θυμίζει όλο και περισσότερο την καταστροφή του Σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στην ίδια περιοχή (επρόκειτο για την επιχείρηση Φρειδερίκος που είχε ως αποτέλεσμα ο Κόκκινος Στρατός να περικυκλωθεί και να μετρήσει 250.000 νεκρούς και τραυματίες).
«Είτε θα πολεμήσουμε είτε θα παραδοθούμε, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.
Ας αποφασίσουμε.
Αλλά αν με ρωτάτε, είμαι υπέρ του να πολεμήσουμε» τόνισε ο Chadayev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης