Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα της Fed: Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αυξάνει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται

Έρευνα της Fed: Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αυξάνει τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται
Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν κάπως, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κόστος ζωής θα κλιμακωθεί.
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτώση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.
Οι ερωτηθέντες στην «Έρευνα για τις Προσδοκίες των Καταναλωτών» του Αυγούστου 2022 ανέφεραν ότι αναμένουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα είναι 5,7% ετησίως.
Πρόκειται για μείωση από 6,2% τον Ιούλιο και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τριετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκαν στο 2,8% τον Αύγουστο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.

Γιατί συνέβη αυτό

Η μειωμένη προοπτική ήρθε εν μέσω πτώσης των τιμών της βενζίνης, περισσότερα από 5 δολάρια το γαλόνι, νωρίτερα το καλοκαίρι.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αλλάξουν ελάχιστα του χρόνου, σύμφωνα με την έρευνα της Fed.
Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αλλά η αναμενόμενη αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση είναι 0,8 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.
Τα ενοίκια προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,6%, αλλά αυτό είναι πτώση 0,3% σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου.
Αυτοί οι αριθμοί έρχονται καθώς η Fed χρησιμοποιεί μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλό πάνω από 40 ετών.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες όταν συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Αυξάνεται το κόστος ζωής

Ενώ οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν κάπως, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κόστος ζωής θα κλιμακωθεί.
Οι προσδοκίες για τις δαπάνες των νοικοκυριών το επόμενο έτος αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 7,8% τον Αύγουστο, μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους κατέχουν πτυχίο μέσης εκπαίδευσης ή πιο κάτω.

Δάνεια

Οι ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι η λήψη δανείου είναι πιο δύσκολη μέχρι τώρα.
Όσοι ανέφεραν ότι είναι πιο δύσκολο τώρα αυξήθηκαν σε ένα σερί υψηλό, με το 57,8% να αναφέρει ότι είναι είτε πιο δύσκολο είτε πολύ πιο δύσκολο, ανέφερε η Fed της Νέας Υόρκης.
Επίσης, όσοι αναμένουν να μην πληρώσουν μια τουλάχιστον δόση τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκαν 12,2%, άνοδος 1,4 ποσοστιαίας μονάδας που ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2020.

Τι θα δείξει ο πληθωρισμός Αυγούστου

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας θα δημοσιεύσει την ένδειξη του δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν ότι ο ΔΤΚ θα έχει αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και βλέπουν πτώση 0,1% από τον Ιούλιο.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% σε ετήσια βάση και 0,3% από μήνα σε μήνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης