Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Όνειρο θερινής νυκτός» η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Νέα επιθετική αύξηση 0,75% - 1% από τη Fed «βλέπουν» οι αναλυτές

«Όνειρο θερινής νυκτός» η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Νέα επιθετική αύξηση 0,75% - 1% από τη Fed «βλέπουν» οι αναλυτές
Η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να πατάει δυνατά τα φρένα, ακόμη και με το τίμημα μιας πιθανής ύφεσης.
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων προκειμένου να επιτύχει τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να προχωρήσει η Federal Reserves, σύμφωνα με σειρά αναλυτών, που «βλέπουν» το οικονομικό τοπίο να γίνεται ολοένα και πιο ζοφερό, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία «πνίγεται» στη μέγγενη των πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως φαίνεται λοιπόν, η FOMC θα επιλέξει την πιο επιθετική αύξηση των 75 μονάδων βάσης, αντί για 50 μ.β. που ήταν στο τραπέζι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα συνεδριάσει ξανά στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους αναλυτές πλέον να συνηγορούν σε αυτό το ενδεχόμενο…
Δεν λείπουν, δε, οι traders που «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
Εν προκειμένω υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός του Αυγούστου 2022 ανήλθε στο 8,3%, από 8,5% τον Ιούλιο.
Αυτό όμως που προβλημάτισε τις αγορές είναι ότι σε επίπεδο μήνα ο δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ αναμενόταν μείωση 0,1%, με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,6%.
Από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι τόσο καταστροφικά, ώστε να υπάρξει μια αύξηση η οποία θα μπορούσε να φτάσει τις 100 μ.β. - τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η αγορά τιμολογεί 80 μ.β., από περίπου 72 μ.β. πριν.
«Εάν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις 75 μ.β., πλέον και η τελευταία, πλέον, έχει εξαλειφθεί» δήλωσε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co.
«Σκεφτήκαμε ότι η Fed θα επιβράδυνε τις αυξήσεις τον Νοέμβριο, στο 0,5%, αλλά πλέον οι 75 μ.β. είναι σίγουρα στο τραπέζι» λέει η ING και  προσθέτει: 
«Η Fed δεν θα είναι ιδιαίτερα σαφής σε ό,τι αφορά οποιοδήποτε guidance μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, το εύρος και η σταθερότητα των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησαν την αγορά να μετατοπίσει τις προσδοκίες της για το τερματικό επιτόκιο στο 4-4,25% από το εύρος 3,75-4%».
Η ING, πάντως, εκτιμά ότι «τον Δεκέμβριο το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75-4% για τον Δεκέμβριο, έπειτα από αύξηση 50 μ.β. τον Νοέμβριο και μια τελική κίνηση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο.
«Δεν βλέπουμε πλέον λόγο για τη Fed να επιλέξει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αυτόν τον μήνα» δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings
Σύμφωνα με τη Nomura, τον Σεπτέμβριο η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο 100 μ.β., με το τερματικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 4,50-4,75%.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αγορές υποτιμούν το πόσο παγιωμένος έχει γίνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και το μέγεθος της απάντησης που πιθανότατα θα απαιτηθεί από τη Fed για να τον αποβάλει» λέει ο αναλυτής της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως ο Christopher Waller, αξιωματούχος της Fed που συμμετέχει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υποστηρίξει «άλλη μια σημαντική αύξηση» του επιτοκίου στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.
Σημείωσε δε ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και η ισχύς της αγοράς εργασίας έδωσαν στη Fed «την ευελιξία να είναι επιθετική» στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Οι πιέσεις θα υποχωρήσουν…

Από την πλευρά της δραστηριότητας, το εξωτερικό περιβάλλον μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, η επιβράδυνση στην Κίνα και το ισχυρό δολάριο, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και την επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας, εγείρουν ανησυχίες για την ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, λέει η ING, «πιστεύουμε ότι το ασθενέστερη δραστηριότητας θα μειώσει την εταιρική τιμολογιακή δύναμη και θα οδηγήσει σε συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.
Πράγματι, η έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί (13/9), υποδηλώνει, στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήδη αμβλύνονται με σαφή πτώση του ποσοστού των εταιρειών που θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές τους».
Επιπλέον, η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη, καθώς υποδηλώνει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του επόμενου έτους και συμβάλλει στον περιορισμό των φόβων για μια σπείρα μισθών-τιμών του 1970.
Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι οι προσδοκίες παραμένουν σταθερές και ότι εν προκειμένω υπάρχουν σαφή σημάδια επιτυχίας.
2_377.JPG
Πάντως, τα στοιχεία τιμών για τον Αύγουστο είναι μια ανεπιθύμητη έκπληξη για τη Fed.
Η προσδοκώμενη περαιτέρω αισθητή μείωση του πληθωρισμού απέτυχε να υλοποιηθεί.
Ως εκ τούτου, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό να σπάσει η σταθεροποιητική τάση του αυξημένου πληθωρισμού στις «βασικές συνιστώσες» του δείκτη τιμών.
Διαφορετικά, η επιστροφή στον στόχο του 2% για τη Fed θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός, λέει η Commerzbank.
1_471.JPG
Τα στοιχεία του Αυγούστου υπογραμμίζουν την πρόσφατη προειδοποίηση που μεταδόθηκε επανειλημμένα από ανώτατα στελέχη της Fed να μην γιορτάσουν τη νίκη επί του υψηλού πληθωρισμού πολύ σύντομα.
Η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να πατάει δυνατά τα φρένα, ακόμη και με το τίμημα μιας πιθανής ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης