Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,50% στις 836 μον. - Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το καθοδικό σενάριο, ορατές οι 800 - 780 μον.

Ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,50% στις 836 μον. - Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το καθοδικό σενάριο, ορατές οι 800 - 780 μον.
Αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό, θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ελεγχόμενη πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 836 μονάδες, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι αναμενόμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό, θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Στην εγχώρια αγορά οι επενδυτές εκτός της ενεργειακής κρίσης εμφανίζονται ανήσυχοι από την πολιτική κρίση και τις κλιμακούμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός του Αυγούστου στις ΗΠΑ, στο 8,3%, ο οποίος ήταν υψηλότερος από ότι αναμενόταν και  οδήγησε σε sell off στην χθεσινή συνεδρίαση, με το αρνητικό κλίμα να συνεχίζεται και σήμερα...

Οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για το «πάγωμα» των τιμών και τη λιγότερο επιθετική Federal Reserve στο θέμα των επιτοκίων ενώ μετά τις νέες εξελίξεις θεωρούν ότι η Fed θα συντηρήσει τον ρυθμό της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της 21/9 .
Η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης χωρίς να αποκλείεται και μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης όπως προβλέπουν αναλυτές της Nomura.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, με το καθοδικό σενάριο να ενεργοποιείται εκ νέου, με ορατές τις 800 - 780 μονάδες.  
Αναλυτικά, στις τράπεζες,  πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank -1,98%, Εurobank -1,61% και Εθνική -0,62% ενώ η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο +2,45% από απώλειες ενδοσυνεδριακά πάνω από -3%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος -1,82% αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,41% και ΟΤΕ -1,27%...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +4,88% αλλά και η ΕΛΧΑ +4,39% καθώς τα καθαρά κέρδη, μετά φόρων ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 85,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021 σημειώνοντας άνοδο 41% παρά το κόστος ενέργειας, ενώ ο κύκλος εργασιών αντιστοιχεί σε ιστορικό ετήσιο τζίρο ( 1,9 δισ. ευρώ ) και οργανικά κέρδη 159,6 αυξημένα κατά 87,2% 
Πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων, με 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,28% και το Ιταλικό 10ετές στο 4,04% με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης.   
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
 
Τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας  - Στο επίκεντρο Moody’s και της DBRS 16/9

Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίζεται για ακόμα μία φορά η Κομισιόν συνεχίζοντας να... τρέχει πίσω από τις εξελίξεις την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά..

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εκτιμώντας ότι το πακέτο μέτρων θα προσφέρει (μόλις) 140 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών. προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 16/9 όπου θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη παραγώγων και το rebalancing για τους δείκτες FTSE Russell, με τις αλλαγές να ισχύουν από τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου
Σημειώνεται ότι ο οίκος FTSE Russell είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση - έκπληξη των ελληνικών μετοχών, μία κίνηση που όπως είχε αποκαλύψει το BN είχε να κάνει με την διαγραφή των ρωσικών μετοχών.
Επίσης στις 16/9 το  βράδυ είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Moody’s και της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία Ba3 από όλους τους οίκους αξιολόγησης με σταθερές προοπτικές ενώ η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα σε BB High με σταθερές προοπτικές.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπάρξει καμία αναβάθμιση από την DBRS ως προς την βαθμολογία και είναι ερωτηματικό η αξιολόγηση των προοπτικών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,94% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,9%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,50% στις 836 μονάδες έχοντας υψηλό στις 838,85 μονάδες και χαμηλό τις 832,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 59 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,61 εκατ. ευρώ και όγκου 1,48 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 554 χιλ. τεμάχια αξίας 1,78 εκατ. ευρώ και η Eurobank  650 χιλ.τεμάχια αξίας 583 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 157 χιλ. τεμάχια αξίας 2,14 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ και η Mootr Oil 19 χιλ. τεμάχια αξίας 317 χιλ. ευρώ...
Η ΚΡΙ- ΚΡΙ 50χιλ. τεμάχια αξίας 273 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 15 χιλ. τεμάχια αξίας 115 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 78 τεμάχια αξάις 1,35 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, με βασική στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 866 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), και ακολουθούν οι 880, οι 900, οι  920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 547 μονάδων, με ισχυρή την στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 565 - 575 μονάδων, και ακολουθούν οι 590 - 600 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Στις 254 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 14/9 στα ελληνικά ομόλογα αλλά κια στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού του Αυγούστου στο 8,3% ο οποίος ήταν υψηλότερος από ότι αναμενόταν
Η  ανησυχία των επενδυτών να παραμένει από την έκρηξη του πληθωρισμού, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Επίσης, ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν  τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,28% και το 10ετές ιταλικό 4,04%  με το μεταξύ τους spread στις 24 μ.β.
Ομοίως, στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων το 10ετές αμερικανικό ομόλογο αναρριχήθηκε στο 3,45% και το 2ετές στο 3,78% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Άλμα κερδών για τη ΔΕΗ, ζημιές για τα νοικοκυριά αφήνει ο ενεργειακός Σεπτέμβριος

Υπερκέρδη αφήνει ο Σεπτέμβριος στη ΔΕΗ, τα οποία υπολογίζoνται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ και τα οποία προέρχονται από τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.
Τα 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν «καπέλο» κατά 0,218 ευρώ ανά KWh όταν η τελική τιμή κόστους ανά KWh θα κλείσει στα 0,57 ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο λόγω της σημαντικής πτώσης που σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου που κινείται κάτω από τα 200 ευρώ ανά MWh.
Ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ που μπαίνει στα ταμεία της ΔΕΗ της δίνουν βαθιά ανάσα μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Τα υπερκέρδη της ΔΕΗ προέρχονται από την υψηλή τιμή που έδωσε η διοίκηση το Σεπτέμβριο, η οποία ήταν στα 788 ευρώ ανά MWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh.
Η τιμή της MWh ανεβαίνει στα 800 ευρώ όταν οι μηνιαίες καταναλώσεις ξεπερνούν τις 500 KWh
Αξίζει να σημειωθεί ότι το banking news απευθύνθηκε στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση, με το ερώτημα αν υπάρχει πρόθεση να επιστρέψει τα κέρδη ή ένα μέρος τους στους πελάτες της.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ δεν είχαμε σχετική απάντηση στο ερώτημα ενώ η διοίκηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα υπέρ κέρδη είναι στη δική μας φαντασία.
Το μεγάλο πελατολόγιο της εταιρείας όταν το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 65% αποδεικνύεται θησαυρός ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι μπορεί να έχουν υψηλότερα κέρδη ανά MWh αλλά δεν έχουν πελατειακή βάση που να δικαιολογεί σε απόλυτους αριθμούς κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς βγήκε ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ
Η αρχική τιμή των 788 ευρώ ανά MWh που έδωσε η ΔΕΗ είναι υψηλότερη κατά 218 ευρώ ανά MWh από το πραγματικό κόστος της MWh των 570 ευρώ του Σεπτεμβρίου.
Τα νοικοκυριά δημιούργησαν των θησαυρό των 500 εκατ. ευρώ διότι πληρώνουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος το ποσό των 149 ευρώ ανά MWh ή προς 0,149 ευρώ ανά KWh.
Τα 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά για τις καταναλώσεις του ρεύματος του Σεπτεμβρίου δεν θα έπρεπε να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ διότι η κρατική επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh καλύπτει με το παραπάνω το κόστος της ενέργειας των 570 ευρώ ανά MWh.
Τα νοικοκυριά θα έπρεπε να πιστωθούν το ποσό των 69 ευρώ ανά MWh για το μήνα Οκτώβριο όπως προκύπτει από τη διαφορά κόστους και της κρατικής επιδότησης της ενέργειας.
Οι ατέλειες νέου μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας αφήνει στους προμηθευτές ενέργειας να γράψουν κέρδη από 1 έως 500 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.
Το ΥΠΕΝ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα μειώσει την κρατική επιδότηση του Οκτωβρίου η οποία στην πράξη θα λειτουργήσει ως τιμωρία για τους καταναλωτές
Η κρατική επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh θα κυμανθεί κάτω από τα 400 ευρώ τον Οκτώβριο γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αντί να υποχρεώσει τους προμηθευτές να επιστρέψουν τα υπερ κέρδη στους λογαριασμούς του ρεύματος του Οκτωβρίου θα επιλέξει να μειώσει την επιδότηση και να αυξήσει το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά.
Τα νοικοκυριά παρότι πληρώνουν φθηνά τα τιμολόγια ρεύματος όταν η KWh κυμαίνεται από 0,047 έως 0,25 ευρώ ανά KWh ενώ το πραγματικό κόστος της KWh για τον Σεπτέμβριο είναι 0,570. Τα νοικοκυριά πληρώνουν κάτω του πραγματικού κόστους από 32 έως 52 λεπτά του ευρώ.
Η ακριβή ενέργεια είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις που διατηρούν το κόστος της KWh σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα τρέχοντα τιμολόγια ρεύματος είναι πιο χαμηλά σε σχέση με αυτά του 2021 διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτίναξε το κόστος της KWh στα 0,40 ευρώ ανά Kwh.

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν σήμερα 14/9 οι ασιατικές αγορές μετά το sell off στην Wall Street απόρροια των  ανακοινώσεων  για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, ο οποίος ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,78%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,80%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,4%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,56% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο  -2,58%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 14/9 στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού του Αυγούστου στις ΗΠΑ , στο 8,3% γεγονός που θα οδηγήσει την Fed σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 ή 100 μονάδες βάσης προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, με την πρόεδρο Ursula von der Leyen να ανακοινώνει τον διαμοιρασμό 140 δισ. ευρώ στα κράτη -μέλη από τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.
Την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Uniper εξετάζει η Γερμανία, η οποία αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιό της στον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper πάνω από 50%.
Ωστόσο, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εξαγοράς ακόμη και του 100%, κρατικοποιώντας πλήρως την εταιρεία.
H μετοχή της Uniper σημειώνει «βουτιά» 18% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +9% στα 217 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,4% στο 94,50 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,8% στα 8,84 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -1,45% στις 2411 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -152%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,5%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινούνται στο -0,10%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,05% ενώ το ETF GREC επιχειρεί ανοδικα στο +0,48% (22,88 δολ. ) .

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2170 ευρώ, με πτώση -0,62%, με  όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,94 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8912 ευρώ, με πτώση -1,98%, με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1290 ευρώ, με άνοδο +2,45% και όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8950 ευρώ, με πτώση -1,61%, με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,33 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 5980 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0955 ευρώ, με πτώση -3,14% με όγκο 213 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 117 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.

Μεικτά τάσεις  στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola, ΟΤΕ.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν  Viohalco και ΕΛΧΑ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,37 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση στα 8,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -1,27% και αποτίμηση 6,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,3150 ευρώ, με άνοδο +0,85% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,79 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -0,30% και αποτίμηση 4,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,46 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 898 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με άνοδο +1,73% και  κεφαλαιοποίηση1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,61 ευρώ, με πτώση -0,42% κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,6% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,57 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,67 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 817 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4280 ευρώ, με άνοδο +4,39% και κεφαλαιοποίηση 536 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0285 ευρώ, με πτώση -2,73% και  κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,28% - Το spread με την Ιταλία στις 24 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφονται  σήμερα 14/9 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,28% και το 10ετές ιταλικό 4,04%, με το μεταξύ τους spread στις 24 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 255 μονάδες βάσης από 251 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,69% ή 169 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 14/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 14 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,04%.
 Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/9/2022 στο 1,74%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,34% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,78% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,89% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,04% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,43%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης