Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης ο Ν. Ανδρουλάκης με δική του ατζέντα, πρόσωπα και Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης ο Ν. Ανδρουλάκης με δική του ατζέντα, πρόσωπα και Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής
Για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έως τις εκλογές έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως όφειλε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη μίλησε για μία αυτόνομη πορεία του κόμματος έως τις εκλογές αλλά σε δεύτερη ανάλυση έδειξε την διάσταση που υπάρχει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι φυσικό για λόγους συσπείρωσης να απορρίπτει κάθε συνεργασία με τα άλλα κόμματα, τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε αν από τώρα ανακοίνωνε τις προθέσεις του, το εκλογικό κοινό θα άλλαζε τις προτιμήσεις του.

Δύο βασικές προϋποθέσεις για να μπει σε συγκυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ


Ωστόσο, αντιπαρέβαλε το δόγμα της δημοκρατικής ανατροπής με ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο κόμμα.
Όποιος θέλει να αποκωδικοποιήσει αυτή τη έννοια, θα πρέπει να κατανοήσει ότι το ΠΑΣΟΚ για να μπει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να συμβούν μία από τις δύο προϋποθέσεις.
Ή να έχει ένα πολύ καλό ποσοστό της τάξης του 14-15% για να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων και αριθμητικά και ουσιαστικά.
Ή να γίνει δεκτή η ατζέντα του, το πρόσωπο που θα γίνει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής διότι δεν θα δεχτεί ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα και να βάλει σε θέσεις-υπουργεία κλειδιά τα δικά του στελέχη.

Ο Τσίπρας για να σωθεί πολιτικά θα πρέπει να δεχτεί την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ


Ο μόνος που θα μπορούσε να δεχτεί ένα τέτοιο μοίρασμα, μία προοδευτική ατζέντα και έναν πρόσωπο κοινής αποδοχής είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Ασχέτως το τι λέει δημοσίως, καταλαβαίνει ότι για να διασωθεί πολιτικά θα πρέπει να ρίξει τον Κ.Μητσοτάκη από την εξουσία έστω και αν δεν είναι αυτός Πρωθυπουργός.
Γι’ αυτό και παρά τα όσα λέει δημοσίως προεκλογικά και ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Α.Τσίπρας θα πρέπει να τα αποκωδικοποιήσουμε με δεύτερη ανάλυση.

Ο Μητσοτάκης δεν θα δεχτεί να φύγει από Πρωθυπουργός


Άλλωστε, αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και απίθανη.
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα δεχτεί ποτέ να αντικατασταθεί ως Πρωθυπουργός και δεν θα δεχτεί να αλλάξει την ατζέντα του. Και φυσικά, δεν θα δεχτεί να πάρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθετοποιημένα βασικά υπουργεία.
Ενώ ο Τσίπρας θα το συζητήσει… Άλλωστε, το know how της διοίκησης ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ το έιχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να μην γελιόμαστε…

Η αναφορά στην αποστασία του 1965


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε στους ψηφοφόρους του την αποστασία του 65’ τότε που ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μαζί με άλλους αποστάτες στήριξε τη κυβέρνηση Αθανασιάδη-Νόβα, πετώντας εκτός τον Γεώργιο Παπανδρέου πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου μετέπειτα αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η «τερατογένεση» της εποχής.

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη για την αποστασία


Όπως μου είπαν στελέχη κοντά στο Ν.Ανδρουλάκη, η αναφορά στην αποστασία του 65 δεν ήταν τυχαία. Καταρχάς ήθελε να προειδοποιήσει στελέχη μέσα στο κόμμα του που καλοβλέπουν την ΝΔ και είναι συγκεκριμένα αυτά τα στελέχη και ιδιαίτερα επίφοβα μετά τις εκλογές να δώσουν χείρα βοήθειας στον Κ. Μητσοτάκη για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ωστόσο, θέλησε να καταδείξει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τη συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, είναι πολύ μακριά και θεσμικά και πολιτικά.
Πόσο μάλλον, όταν επί κυβέρνησης ΝΔ παρακολουθείτο ο Ν.Ανδρουλάκης, δημοσιογράφοι και ποιος ξέρει ακόμα πόσοι…
Η στρατηγική που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα ο Ν.Ανδρουλάκης θα είναι καθαρά αντιδεξιά και αντιμητσοτακική.
Επιδίωξή του είναι να έχει το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό που μπορεί να πιάσει στις πρώτες εκλογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στον Απρίλιο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης