Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Νότια Ευρώπη

Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Νότια Ευρώπη
Το 2019 η τουριστική βιομηχανία σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο, ενώ οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν συνολικά το 15% έως 20% του ΑΕΠ στη νότια Ευρώπη
Ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την καταστροφική κατάσταση που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.
Ωστόσο πρόσφατη έκθεση της Social Europe αποκάλυψε ότι παρά το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση, η εξάρτηση της Νότιας Ευρώπης από τον τουρισμό συνοδεύεται από σημαντικές παγίδες.
Η έκθεση τονίζει το γεγονός ότι το 2019 η τουριστική βιομηχανία σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο, ενώ οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν συνολικά το 15% έως 20% του ΑΕΠ στη νότια Ευρώπη.
Επιπλέον, το ένα τέταρτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού και το ένα πέμπτο των Πορτογάλων απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα για τα έσοδα τους, άμεσα ή έμμεσα.
Στην Ιταλία και την Ισπανία περίπου το 15% εργάζεται σε εταιρείες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Η έρευνα δείχνει ότι οι τουριστικοί λογαριασμοί της Νότιας Ευρώπης μετά το 2007 έχουν χρηματοδοτηθεί από μια σταθερή αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τουρισμός δεν είναι η θεραπεία στα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα

Η Social Europe εκτιμά ότι παρά τη σημαντική συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας στις οικονομίες των χωρών, δεν είναι η θεραπεία για τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι οικονομίες σε μια νομισματική ένωση.
«Ο τουρισμός ενθαρρύνει την οικονομική αναδιάρθρωση γύρω από δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που χαρακτηρίζονται από χαμηλές δεξιότητες, επισφαλή απασχόληση και χαμηλή παραγωγικότητα», επισημαίνει η έκθεση.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στρέφονται προς τη μεταποίηση υψηλής ειδίκευσης, υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη που καθοδηγείται από τον τουρισμό αφήνει τη Νότια Ευρώπη σε κακή ισορροπία, παγιδευμένη μεταξύ μιας αυξανόμενης ευπάθειας σε εξωγενείς κραδασμούς και διαρθρωτική εξάρτηση από διεθνείς τουρίστες.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση «οι δύο δεκαετίες επέκταση του τουριστικού τομέα είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ως εκ τούτου, συνοδεύεται από έντονο ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες, σήμερα εύκολα προσβάσιμο μέσω φθηνών πτήσεων.
Ορισμένες από αυτές τις χώρες, με συγκρίσιμο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά χαμηλότερες τιμές και πρότυπα εργασίας, είναι έτοιμες να υπονομεύσουν περαιτέρω τις συνθήκες απασχόλησης στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία».
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τουριστικό τομέα, καθώς και η ζημιά στους τοπικούς φυσικούς πόρους που προκαλείται από την υπερεκμετάλλευση του τουρισμού, έρχονται σε αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η έρευνα υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία, ο νότος της γηραιάς ηπείρου θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις στρατηγικές του προκειμένου να αγκαλιάσει την οικονομία της γνώσης αναβαθμίζοντας παράλληλα την τουριστική του προσφορά.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης