Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στην Τουρκία από την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - Αναστασιάδης: Είναι απόφαση - ορόσημο

Οργή στην Τουρκία από την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο - Αναστασιάδης: Είναι απόφαση - ορόσημο
Τι θα ελέγχει σε ετήσια βάση το State Department
Σχετικά Άρθρα

Στην πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987, προχωρούν οι ΗΠΑ, βήμα που αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act», προκαλώντας σοκ και οργή στην Άγκυρα, η οπόία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις για κούρσα εξοπλισμών και επίδραση στην επίλυση του Κυπριακού.
«Πρόκειται για μια απόφαση - ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ενώ τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου έκαναν λόγο για μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις και συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στην Ασφάλεια και Άμυνα.
«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης και τόνσιε πως «πρόκειται για μια απόφαση - ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας».
Ο κ. Ανασιασιάδης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών R. Menendez , τον οποίο και ευχαριστεί δημόσια σημειώνοντας πως «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Menendez για όλη την δουλειά που έκανε δυνατή την σημερινή αυτή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του 2019 για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ενεργειακή Συνεργασία. Χτες συνομίλησα με τον Γερουσιαστή και για μια ακόμη φορά του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για την φιλία του».
anastastiadis.JPG

 

 Ersin Tatar:  Η απόφαση των ΗΠΑ θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις

 Ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ersin Tatar, δήλωσε ότι η άρση του embargo πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στην Κύπρο και την περιοχή και δεν θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.
«Ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου συνεχίζει τις εντατικές εξοπλιστικές της δραστηριότητες κατά της τδβκ και της Τουρκίας, την οποία θεωρεί εχθρό, η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στη νότια Κύπρο είναι απαράδεκτη και την καταδικάζουμε έντονα», είπε ο Τατάρ.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, ισχυρίστηκε ότι την ώρα που η «τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία διατηρούν τη θετική τους στάση απέναντι στη λύση του Κυπριακού, αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία διατηρεί μια ασυμβίβαστη στάση και θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στην Κύπρο και την περιοχή».
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιοσημείωτη την περίοδο κατά την οποία λήφθηκε αυτή η απόφαση των ΗΠΑ, την ώρα που, όπως ισχυρίστηκε «η Ελλάδα αυτές τις ημέρες ενέτεινε την προκλητική και επιθετική της στάση απέναντι στην Τουρκία», λίγο πριν από την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

«Αυτή η απόφαση, εκτός από τη δημιουργία μιας επικίνδυνης κλιμάκωση» στην Κύπρο και την περιοχή και μια νέα περιοχή έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για αντιπαράθεση των δύο μελών του ΝΑΤΟ. Δίδοντας δύναμη στην κυπριακή διοίκηση με την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, αναμένεται ότι η νότια Κύπρος θα εντείνει τους εξοπλισμούς και τη δημιουργία εντάσεων και η τδβκ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», προειδοποίησε στη συνέχεια o Tatar.
Υποστήριξε ακόμη ότι η αμερικανικη απόφαση «δείχνει για άλλη μια φορά πόσο ορθή είναι η θέση ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αποτελεσματική εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και του τουρκικού στρατού».
Καλούμε, κατέληξε, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και «να τηρούν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στην Κύπρο».
Η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει, να επιτρέψει τις πωλήσεις όπλων προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση δείχνει ξεκάθαρα ότι οι στρατιωτικές και εξοπλιστικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο πρόσφατα, παραβλέπονται»
Σε μια περίοδο, συνεχίζει, «που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων με τη Γαλλία και επιταχύνει τις προσπάθειές της για προμήθεια πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό, η δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προκαλεί ανησυχία», σημείωσε.


ΥΠΕΞ Κύπρου: Απτό δείγμα της αναβαθμισμένης μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ η άρση του εμπάργκο όπλων

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να προχωρήσει στην ολική άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την εν λόγω απόφαση, η οποία είναι απότοκο της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί από τη νομοθεσία «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019.
Πρόκειται για απόφαση σταθμό που επιβεβαιώνει την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.
Μιας στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που διεξάγεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης για οικοδόμηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραχώδη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Για ακόμη ένα απτό δείγμα της αναβαθμισμένης διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου, τα θεμέλια της οποίας οικοδομήσαμε με σταθερά βήματα την τελευταία δεκαετία, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιω. Κασουλίδης.

kasoy.JPG


Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας σημείωσε από την πλευρά του πως «αυτό ενισχύει τη συνεργασία μας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς προωθούμε σταθερά μια μη αναστρέψιμη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας».
def.JPG

Τέλος, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «χαιρετίζουμε την απόφαση του State Department να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 κατά της Κύπρου: Ένα πολιτικό ορόσημο που δείχνει τη συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στην Ασφάλεια και Άμυνα ως αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας».

mfa_1.JPG

H απόφαση του State Department

Στην ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987, προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Pompeo είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να του ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο, γεγονός που είχε ανοίξει τον δρόμο για την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων στην Κύπρο, προβλέποντας ότι η μερική άρσηθα πρέπει να ανανεώνεται με σχετική εντολή σε ετήσια βάση.
Πλέον, με την πλήση άρση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων.
Ωστόσο, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.
Συγκεκριμενά, προβλέπεται ότι το State Department πρέπει να ελέγχει κάθε έτος ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

  • Συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.
  • Συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Οργή στην Τουρκία: Θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού

Οργή
επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόφαση - ορόσημο των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων εναντίον της Κύπρου, η οποία «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» την απόφαση και κατανοή την αγανάκτηση που επικρατεί στα Κατεχόμενα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα την απόφαση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών της Νήσου και θα «ενισχύσει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».
«Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.
Καλούν δε, τις ΗΠΑ, «να ξανασκεφθούν την απόφαση» και «να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική» απέναντι και στις δύο πλευρές της Νήσου.
Καταλήγει δε η ανακοίνωση του υπουργείου της Τουρκίας, πως «σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, ακολουθώντας τις νομικές και ιστορικές της ευθύνες, θα συνεχίσει να πράττει ότι κρίνει απαραίτητο για την ύπαρξη, ασφάλεια και ηρεμία των Τουρκοκυπρίων με κάθε μέσο».

1_475.JPG

 

Δένδιας: «Πολιτικό ορόσημο» η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο

«Χαιρετίζω και εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.
Συμπλήρωσε δε, πως, «Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».


1_476.JPG

Βαρβιτσιώτης: Πράξη ιστορικής και εθνικής σημασίας

«Η πλήρης άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο αποτελεί πράξη ιστορικής και εθνικής σημασίας», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter.
«Αποτελεί αναγνώριση για τη συμβολή της Κύπρου στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

vart.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης