Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda Development: Έσοδα 500 εκατ μέχρι το 2023 και κλειστά ασφαλιστήρια τριετίας

Lamda Development: Έσοδα 500 εκατ μέχρι το 2023 και κλειστά ασφαλιστήρια τριετίας
Στην Ελλάδα ο βαθμός αβεβαιότητας είναι χαμηλότερος των άλλων χωρών…
Σχετικά Άρθρα

Κλειστά ασφαλιστήρια συμβόλαια έχει υπογράψει η Lamda Development με τις ασφαλιστικές για το κολοσσιαίο έργο στο Ελληνικό με αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα και premia, ανάλογα με την μεταβολή του κόστους και τoυ δείκτη πληθωρισμού, αφού παρέλθει η τριετία.
Υψηλό είναι το ρίσκο της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, πολλώ δεν μάλλον εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων.

Μετακύληση του κόστους στους αγοραστές

Σε πέντε χρόνια από σήμερα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου που έχει αναλάβει και έχει ήδη ξεκινήσει η Lamda Development στο Ελληνικό με το κόστος κατασκευής σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα να είναι αυξημένο κατά 10% με 15% λόγω των αυξήσεων που έχει επιφέρει ο πληθωρισμός, ωστόσο τονίζει ο Οδυσσέας Αθανασίου διευθύνων σύμβουλος στην Lamda «το real estate θεωρείται κλάδος αντιπληθωριστικός», προσθέτοντας «ότι οι αλλαγές θα φανούν στα νέα κτίρια που βρίσκονται στην παραλία ενώ δεν αποκλείεται η μετακύληση της αύξησης του κόστους στους αγοραστές .
Η Lamda Development, η οποία τηρουμένων των αναλογιών προχωρά πολύ καλά, αναμένει έσοδα 450 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2023 από τις πωλήσεις των κατοικιών επί των συμβολαίων και τις υπογραφές συμβολαίων που είναι υπό εκτέλεση.
Στην πλειοψηφία τους οι πωλήσεις προέρχονται από το ελληνικό κοινό όχι από ξένους επενδυτές οι οποίοι τόνισε ο κος Αθανασίου προσδοκάται να έλθουν στην Ελλάδα από το 2024 και μετά καθώς η εμπιστοσύνη τους ως προς την χώρα και τις εξαγγελίες που έχουν γίνει παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Υψηλά τα επίπεδα των γεωπολιτικών κινδύνων διεθνώς - προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας

Στην Ελλάδα ο βαθμός αβεβαιότητας είναι χαμηλότερος των άλλων χωρών καθώς οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο του ΑΕΠ, ωστόσο τα μακροοικονομικά, οι εξελίξεις στα γεωοπολιτικά συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέϊλ κινδύνων, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν εκτός προγραμματισμένων ημερομηνιών τα χρονοδιαγράμματα.
Πρόκειται για έναν αναδυόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές στην διεθνή και την εγχώρια αγορά με την Lamda μέχρι στιγμής να έχει ασφαλίσει τον κίνδυνο αυτό αλλά και είναι ευθυγραμμισμένη με τα αρχικά της σχέδια παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις ελλείψεις πρώτων υλών και τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης υλικών.
Οι εργασίες συνεχίζονται σε όλα τα εργοτάξια με ταχύτατους ρυθμούς και πρώτη φάση του έργου να ολοκληρώνεται το 2025. Το πρώτο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει φορείς και σωματεία για ΑμεΑ.
Το πάρκο εκτείνεται σε 2.000.000 τ.μ. νέου καταπράσινου χώρου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διπλασιάσει τον δημόσιο χώρο πράσινου που αναλογεί για κάθε Αθηναίο κάτοικο.
Το έργο περιλαμβάνει 9000 υπερσύγχρονες οικιστικές μονάδες, γραφεία, καταστήματα, 2 ξενοδοχεία σε συνεργασία με την TEMES και αθλητικές εγκαταστάσεις.

To έργο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από ίδια κεφάλαια ενώ η Lamda δεν αποκλείει την έκδοση ομολόγου μακροπρόθεσμα για την αναχρηματοδότηση του έργου.
Υπενθυμίζεται συμφωνία έχει ήδη υπογραφή με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το τουριστικό θέρετρο το οποίο θα περιλαμβάνει και το καζίνο.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης