Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμάκωση στην Ουκρανία «βλέπει» η Δύση - ΗΠΑ: Σοβαρές συνέπειες αν ο Putin κάνει χρήση πυρηνικών - Προεδοποίηση ΝΑΤΟ

Κλιμάκωση στην Ουκρανία «βλέπει» η Δύση - ΗΠΑ: Σοβαρές συνέπειες αν ο Putin κάνει χρήση πυρηνικών - Προεδοποίηση ΝΑΤΟ
Για ένδειξη αδυναμίας της Ρωσίας μιλούν οι ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αναμένει η Δύση, μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία από τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Για ένδειξη αδυναμίας μιλούν οι ΗΠΑ, ενώ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι οι πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, σε αντίθεση με την Ολλανδία που συνιστά ψυχραιμία.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι Ρώσος πρόεδρος είναι σε απόγνωση και προειδοποιεί για συνέπειες.

Λευκός Οίκος: Σοβαρές συνέπειες αν η Ρωσία κάνει χρήση πυρηνικών - Λαμβάνουμε υπόψη τις απειλές Putin

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ανεύθυνες πυρηνικές απειλές του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby.
Ο Kirby διαμήνυσε ότι αν η Ρωσία κάνει χρήση πυρηνικών, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ότι η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Putin αποτελεί σημάδι ότι δυσκολεύεται στο ουκρανικό μέτωπο.

«Ένδειξη αδυναμίας»


Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Bridget Brink.
«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Ηνωμένο Βασίλειο: Η Δύση να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Putin - Πρόκειται για κλιμάκωση

Την προσοχή της Δύσης για τις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, εφιστά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Gillian Keegan, δήλωσε πως η ομιλία του Putin ήταν μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
«Σαφώς είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη γιατί, ξέρετε- δεν έχουμε τον έλεγχο. Επίσης δεν είμαι σίγουρη ότι κι ο ίδιος έχει τον έλεγχο, πραγματικά. Αυτό είναι προφανώς μια κλιμάκωση» είπε η ίδια μιλώντας στο Sky News. 
Νωρίτερα, ο Putin είπε ότι η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει» σε αυτό που αποκάλεσε δυτικές απειλές, ενώ υπογράμμισε ότι... δεν μπλοφάρει.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Επικίνδυνες και ανεύθυνες οι δηλώσεις Putin - Δεν πρέπει να γίνει πυρηνικός πόλεμος

Για «επικίνδυνες και ανεύθυνες» δηλώσεις έκανε λόγο ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, ο οποίος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και «εξέδωσε» νέα πυρηνική απειλή.

«Δεν πρέπει να γίνει πυρηνικός πόλεμος», είπε ο Stoltenberg και πρόσθεσε ότι «η απόφαση μερικής κινητοποίησης του Putin είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη. Το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε η Μόσχα να μην παρεξηγήσει τίποτα σχετικά με τη σοβαρότητα της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας.
Η δήλωση του Putin αποτελεί κλιμάκωση αλλά δεν αποτελεί έκπληξη.
Η ομιλία του είναι ένδειξη ότι ο πόλεμος δεν πήγαινε όπως ήθελε.
Ο Putin δεν υπολόγισε σωστά την Ουκρανία, έκανε ένα μεγάλο λάθος. Η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων αυξάνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Ο Stoltenberg δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του βρίσκονται σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία για να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών.

Η αντίδραση της Κίνας

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Putin προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».
Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Γερμανία: Κλιμάκωση του πολέμου

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.
Ο Robert Habeck δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Πολωνία: Ο Putin θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να καταστρέψει την Ουκρανία - και να αλλάξει τα σύνορά της.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους συμμάχους μας, ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε.
Ο κ. Morawiecki ζήτησε περισσότερη βοήθεια για το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους.

Ολλανδία: Σημάδι πανικού η επιστράτευση

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ένα σαφές σημάδι πανικού στο Κρεμλίνο.
Ο Rutte πρόσθεσε ότι η δήλωση του Putin δεν πρέπει να εκληφθεί ως άμεση απειλή για πλήρη πόλεμο με τη Δύση.
«Η επιστράτευση, η πρόσκληση για δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ, είναι είναι όλα ένα σημάδι πανικού», ανέφερε.
«Η ρητορική του για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και μας αφήνει παγερά αδιάφορους.
«Είναι όλα μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε.
Θα σας συμβούλευα να παραμείνετε ψύχραιμοι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

EE: Είναι σε απόγνωση, δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη - Θα υπάρξουν συνέπειες

Για «συνέπειες» προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Ρωσία, στον απόηχο του διαγγέλματος του προέδρου, Vladimir Putin, όπου ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, ενώ μίλησε και για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ειδικότερα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η απόφαση του Putin για μερική επιστράτευση ώστε να πολεμήσει την Ουκρανία αποδεικνύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «σε απόγνωση» και απλώς επιδιώκει να κλιμακώσει την κρίση.
«Αυτό είναι απλώς άλλη μία απόδειξη ότι ο Putin δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ότι ενδιαφέρεται απλώς να κλιμακώσει αυτή την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Peter Stano, σε συνέντευξη Τύπου. Προειδοποίησε δε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεξεργάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξουν συνέπειες».
«Αυτό είναι επίσης ένα ακόμη σημάδι της απελπισίας του για την εξέλιξη της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας… τον ενδιαφέρει μόνο να προχωρήσει περαιτέρω και να συνεχίσει τον καταστροφικό του πόλεμο, ο οποίος είχε ήδη τόσες πολλές κακές συνέπειες παγκοσμίως», κατέληξε


www.bankingneews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης