Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς σχολίασε η Wall Street τις ανακοινώσεις της Fed - «Ίσως ο πληθωρισμός στο 4-5% να είναι το νέο φυσιολογικό»

Πώς σχολίασε η Wall Street τις ανακοινώσεις της Fed - «Ίσως ο πληθωρισμός στο 4-5% να είναι το νέο φυσιολογικό»
Δεν είναι έκπληξη τα sell off στο Nasdaq αφού περιμένουμε χαμηλότερες αποτιμήσεις, ιδίως στις μετοχές των εταιρειών που παράγουν προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης μετά τις ανακοινώσεις της Fed
Σχετικά Άρθρα
Αν και όλοι οι αναλυτές της Wall Street αναγνώρισαν ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed ήταν σύμφωνη με τις προδοκίες, αντιμετώπισαν τις ανακοινώσεις της και με κάποια δυσπιστία, είτε επειδή θεώρησαν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις της για την οικονομία, είτε επειδή θεωρούν ότι η πολιτική της Fed θα πιέσει χαμηλότερα τις μετοχές, είτε επειδή τελικά φοβούνται ότι η Fed, με τις επθετικές αυξήσεις επιτοκίων, θα σύρει την οικονομία σε ύφεση χωρίς μάλιστα να καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

Eric Winograd, ανώτερος οικονομολόγος της αμερικανικής οικονομίας στην AllianceBernstein:


«Τα περισσότερα από όσα είδαμε στις δηλώσεις και τις προβλέψεις της Fed ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Νομίζω, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν υπεραισιόδοξες. Η Fed εξακολουθεί να βλέπει την ανεργία να αυξάνεται μόνο στο 4,4%, που είναι πολύ ελαφρώς πάνω από το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επίπεδο. Αμφιβάλλω ότι μια τόσο ήπια αύξηση της ανεργίας αρκεί για να μειώσει τον πληθωρισμό. Τούτου λεχθέντος, οι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα με μια πολύ αργή επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο - οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το 2025.

Sameer Samana, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στη Wells Fargo:

«Φαίνεται ότι η αγορά παλεύει με την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στο τέλος του έτους από τη μία και την πιθανότητα οι αυξήσεις να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα, από την άλλη. Αν και η αύξηση των επιτοκίων δεν βοηθά, υπάρχει κάποιο όφελος όταν περνάμε από την πολιτική της Fed στα μάκρο. Δεν είναι έκπληξη τα sell off στο Nasdaq αφού περιμένουμε χαμηλότερες αποτιμήσεις, ιδίως στις μετοχές των εταιρειών που παράγουν προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

Peter Tchir, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Academy Securities:

«Τα στοιχεία και τα διαγράμματα που έδωσε η Fed σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να μεταφέρουν ένα μήνυμα -- έρχονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν και το 2023. Και ιδού, ο πληθωρισμός πέφτει, δεν υπάρχει πραγματική ύφεση, ακόμη και το ποσοστό ανεργίας δεν θα ανέβει πολύ. Εάν ο Powell επιμείνει σε αυτό το σενάριο, οι μετοχές θα πέσουν δοκιμάζοντας τα χαμηλά έτους».

Phillip Neuhart, διευθυντής αγοράς και οικονομικής έρευνας στην First Citizens Bank Wealth Management:

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης. Αντιμέτωπη με έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η Fed ενεργεί επιθετικά για να επιβραδύνει την οικονομία και ως εκ τούτου να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές. Περιμένουμε περαιτέρω αστάθεια στην αγορά, καθώς η Fed εκτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς όμως να ρίξει πολύ χαμηλά την οικονομία».

Jane Edmondson, Διευθύνων Σύμβουλος της EQM Capital:

«Η σημερινή αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες. Αλλά εδώ υπάρχει κάτι που με ανησυχεί, εμένα και άλλους: 1) Η Fed ξεκίνησε την ποσοτική σύσφιξη τον Σεπτέμβριο. 2) Υπάρχει ένα φαινόμενο καθυστέρησης της επίδρασης αυτών των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία, που αργεί να τα «χωνέψει». 3) Η ανησυχία είναι ότι η Fed αυξάνει πολύ γρήγορα τα επιτόκια και θα μας οδηγήσει σε ύφεση. Και αναρωτιέμαι αν αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων μπορούν τελικά να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η αγορά ακινήτων είναι το τέλειο παράδειγμα. Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο ήρθε από τη στέγαση - η οποία οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι οι ενέργειες της Fed θα είναι η θεραπεία για τον πληθωρισμό. Ίσως ο πληθωρισμός 4-5% να είναι το νέο φυσιολογικό. Και αυτό θα ήταν εντάξει βραχυπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης