Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικτά πρόσημα στη Wall, με επίκεντρo τα επιτόκια και τις ανησυχίες για ύφεση - Ο S&P 500 στο -0,53%, ο Nasdaq +0,10%

Μικτά πρόσημα στη Wall, με επίκεντρo τα επιτόκια και τις ανησυχίες για ύφεση - Ο S&P 500 στο -0,53%, ο Nasdaq +0,10%
Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία.
Σχετικά Άρθρα
Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες της Wall street τη Δευτέρα 26/9, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve για τον περιορισμό του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed Chicago, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μετριάστηκε τον Αύγουστο του 2022 εμφανίζοντας τάσεις επιβράδυνσης.

Το τελευταίο μήνυμα της Fed ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι το 2023, οδήγησε τους τρεις μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ να υποχωρούν μεταξύ 4% και 5% την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη Dow Jones να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την bear market την Παρασκευή 23/9.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 7 μονάδες βάσης στο 3,7%.


Στο ταμπλό

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο -0,77%, στις 29.362 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο -0,53%, στις 3.673 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στο +0,10%, στις 10.878 μονάδες
2213_1.JPG
Fed Chicago: Επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη τον Αύγουστο του 2022


Επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank of Chicago.
Ειδικότερα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο υποχώρησε στο μηδέν (0) τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 0,29 του Ιουλίου, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία επεκτάθηκε με τον ιστορικό της μέσο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο δείκτης CFNAI, που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων, αποτελείται από 85 επιμέρους δείκτες σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες δεδομένων:
1. παραγωγή και ατομικό εισόδημα
2. απασχόληση, ανεργία και ωρομίσθια
3. προσωπική κατανάλωση και στέγαση
4. πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα

Η μηνιαία πτώση του δείκτη τον Αύγουστο οφείλεται στους δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή, των οποίων οι απώλειες αντιστάθμισαν τα κέρδη από τις άλλες συνιστώσες.
Σύμφωνα με την έκθεση της Fed του Σικάγο, οι δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή συνέβαλαν κατά -0,08 στον συνολικό δείκτη καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.


Susan Collins (Fed): Είναι εφικτή η μέτρια επιβράδυνση της οικονομίας αν αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας

Η Susan Collins, η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης, δήλωσε ότι θα χρειαστεί υψηλότερο ποσοστό ανεργίας για να μειωθεί ο πληθωρισμός από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, αλλά πρότεινε επίσης ότι οποιαδήποτε οικονομική ύφεση θα ήταν πιθανώς μέτρια.
Στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, η Collins είπε ότι η οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέξει τα υψηλότερα επιτόκια που απαιτούνται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.
Τα σχόλιά της απηχούσαν παρόμοια σχόλια από τον Raphael Bostic, πρόεδρο της Fed της Ατλάντα.
 Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε επίσης ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα προκαλούσε «πόνο» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Η επίτευξη σταθερότητας των τιμών θα απαιτήσει βραδύτερη ανάπτυξη της απασχόλησης και ένα κάπως υψηλότερο ποσοστό ανεργίας», είπε η Collins σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Βοστώνης.
Η Collins αναγνώρισε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι οδυνηρές και είπε ότι «υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα σημαντικής ύφεσης».
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «ο στόχος μιας πιο μέτριας επιβράδυνσης, αν και δύσκολος, είναι εφικτός».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης