Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έλληνες Τραπεζίτες στον Economist: Ανάπτυξη σε χαμηλότερα επίπεδα στο 2-3% το 2023 - Υψηλός όμως ρυθμός ΑΕΠ και αυξημένη ζήτηση δανείων

Έλληνες Τραπεζίτες στον Economist: Ανάπτυξη σε χαμηλότερα επίπεδα στο 2-3% το 2023 - Υψηλός όμως ρυθμός ΑΕΠ και αυξημένη ζήτηση δανείων
Οι τραπεζίτες προβλέπουν άνοδο του ΑΕΠ σαφώς σε επίπεδα άνω του 5% για φέτος, με αρκετούς να θέτουν τον πήχη στο 6%
Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξοι εμφανίζονται μεν οι Έλληνες τραπεζίτες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σήμερα  26/9/2022 στο απογευματινό πάνελ του Economist, με θέμα Sustainable Finance in Uncertain Times αλλά ανησυχούν για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς (2023) λόγω των συγκυριών.
Ειδικότερα, εκτιμούν πως οι επιδόσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερες συγκριτικά με την υπόλοιπη ευρωζώνη
  
Οι τραπεζίτες προβλέπουν άνοδο του ΑΕΠ σαφώς σε επίπεδα άνω του 5% για φέτος, με αρκετούς να ανεβάζουν τον πήχη στο 6% .
Η ανάπτυξη αναμένεται ομως και το 2023, σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 2-3% το 2023.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις τους: 

Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος, Attica Bank

Την ανάγκη να αποτελέσουν τα ESG κριτήρια επιλογή ανάπτυξης τόνισε από το βήμα του Economist η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού. Οι πελάτες των τραπεζών πρέπει να βοηθηθούν ώστε να υιοθετήσουν αυτά τα κριτήρια από βούληση και όχι με εξαναγκασμό, σημείωσε η κ. Βρεττού. Κάποια από τα ESG κριτήρια μπορεί να φαίνονται πολυτέλεια, ιδίως μέσα στις σημερινές συνθήκες, αλλά οι αρχές της υπεύθυνης τραπεζικής είναι μονόδρομος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε η κ. Βρεττού, οι τράπεζες πρέπει να «πάρουν από το χέρι» τους πελάτες τους, και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να τους καθοδηγήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής corporate & investment banking, Eurobank

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες ξεκινούν από μία θετική αφετηρία μέσα στο τρέχον θολό περιβάλλον εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής corporate & investment banking της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο οποίος έκανε λόγο για μια σειρά από «μαξιλάρια» ασφαλείας. «Έχουμε αφήσει πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος, τα "κόκκινα” δάνεια είναι στο 7% […] υπάρχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη διαχείριση των προκλήσεων, ο κ. Βασιλείου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην από κοινού συνεργασία και κατανόηση, στην ικανότητα των τραπεζών να συνεχίζουν να στηρίζουν τους πελάτες τους παρέχοντας λύσεις στους αξιόπιστους πελάτες αλλά και στη μετατροπή της κρίσης σε μια νέα ευκαιρία, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, η εξωστρέφεια κ.ά. Ειδική μνεία έκανε, τέλος, στο μεγάλο ενδιαφέρον μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 623 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2023 θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 2,5 δισ. ευρώ.  

Ιωάννης Εμίρης, γενικός διευθυντής wholesale banking, Alpha Bank

Στις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες κάλυψαν το χαμένο έδαφος του παρελθόντος αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής wholesale banking της Alpha Bank Ιωάννης Εμίρης, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα κατέστη ξανά επενδύσιμη χάρη στη βελτίωση του ισοζυγίου ρίσκου-οφέλους. «Η χώρα έδειξε μια φιλικότητα προς τις επενδύσεις και συνεπώς έγιναν μεγάλες συναλλαγές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» σχολίασε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Δανείσαμε τις επιχειρήσεις με πιο υγιείς και συμφέροντες όρους σε σχέση με το παρελθόν» συνέχισε, ενώ παρέπεμψε στις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν –και γίνονται– στον ΔΕΔΔΗΕ, στο Ελληνικό, στα αεροδρόμια και τις υπόλοιπες υποδομές, στον χώρο των ακινήτων, στον τουρισμό, στην ενέργεια αλλά και στη βιομηχανία-εξαγωγές. Σημείωσε, ενδεικτικά, ότι οι εξαγωγές το 2021 αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με το 2021, με τα αγαθά να αποτελούν σχεδόν το 50% των συνολικών εξαγωγών της περιόδου 2020-2021. «Σε όλα αυτά οι τράπεζες είναι αρωγός, με ανταγωνιστικά δάνεια» πρόσθεσε ο κ. Εμίρης.

Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Εθνική Τράπεζα

Την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου εξήρε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης, ο οποίος παρατήρησε ότι η ανάπτυξη πλέον δεν προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ιδιωτική κατανάλωση. «Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις πάγιες επενδύσεις, στις εξαγωγές, στον τουρισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά. Όλα αυτά, συμπλήρωσε, έχουν ενισχύσει τη διάθεση να δοθούν δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν κεφάλαια, καταθέσεις, φιλική νομισματική πολιτική και λυμένο το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, η εδραίωση της τεχνολογίας, χάρις στην οποία οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.  

Θεόδωρος Τζούρος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ομίλου, ανώτερος γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς

Τη διαβεβαίωση ότι σήμερα δεν βρισκόμαστε σε μια νέα φάση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα εξέφρασε ο Θεόδωρος Τζούρος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου και ανώτερος γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και οι πρόδρομοι δείκτες δεν εμφανίζουν κάποια ανησυχητικά στοιχεία. Εκτίμησε δε ότι το ενεργητικό των τραπεζών θα παραμείνει ισχυρό και το 2023. Και αυτό οφείλεται σε πέντε πυλώνες, όπως είπε. Οι τράπεζες έχουν απομακρύνει τα προβληματικά δάνεια από τους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα, τα προηγούμενα χρόνια τα νοικοκυριά ήταν απρόθυμα να δανειστούν. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Τζούρος, ότι ο δανεισμός ανταποκρίνεται σήμερα σε ένα μικρότερο κομμάτι της οικονομίας, το οποίο όμως είναι πιο υγιές και πιο ανθεκτικό. Δεύτερον, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, έχοντας κατορθώσει να επιβιώσουν έπειτα από μια 10ετία κρίσεων, σημείωσε. «Άρα μιλάμε για επιχειρήσεις με ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα», είπε. Τρίτον, περιμένουμε μια ισχυρή επίδοση της οικονομίας την περίοδο 2022–2023, ενώ τέταρτον, η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στον τομέα του ενεργειακού κόστους, σημείωσε. Τέλος, οι τράπεζες είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να αναχαιτίσουν ένα νέο κύμα NPLs. «Το σύστημα διαθέτει τεχνογνωσία, προϊόντα και στρατιωτικές συνεργασίες με τους servicers» είπε κλείνοντας ο κ. Τζούρος.  

Πάρις Οικονόμου, επικεφαλής wholesale banking, Optima bank

Την εκτίμηση ότι οι επόμενοι 12 μήνες δεν πρόκειται να είναι ανέφελοι διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής wholesale banking της Optima bank Πάρις Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στους παράγοντες που γεννούν τις σημερινές σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις. Όπως επεσήμανε, μάλιστα, το σύνολο των πελατών των τραπεζών θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σειρά αυξήσεων σε όλα τα κόστη. «Θα είναι δύσκολο να περάσουν το σύνολο αυτών των αυξήσεων στους τελικούς πελάτες. Άρα, περιμένουμε μια πίεση στα περιθώρια κέρδους αλλά και μια μεταβολή στους πιστωτικούς κινδύνους», είπε. Ωστόσο, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, έπειτα από 10 χρόνια διαδοχικών κρίσεων, οι τράπεζες και η οικονομία έχουν την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις.  

Αντώνιος Βουράκης, chief digital & retail officer, Παγκρήτια Τράπεζα

Για αντιστροφή της αντίληψης όσον αφορά τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη των καταναλωτικών δανείων έκανε λόγο ο chief digital & retail officer της Παγκρήτιας Τράπεζας Αντώνιος Βουράκης, ο οποίος παρατήρησε ότι οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν πλέον την κινητήριο δύναμη των συναλλαγών. Και αυτό μας φέρνει σε ένα διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας, είπε. «Η καταναλωτική πίστη μπροστά σε αυτήν τη νέα ωριμότητα θα έχει μια αυξητική πορεία αλλά όχι με τους φρενήρεις ρυθμούς του παρελθόντος. Αυτό είναι άλλωστε το υγιές» εκτίμησε ο κ. Βουράκης, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για δάνεια συγκεκριμένου σκοπού. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα οι τράπεζες να εκπαιδεύσουν τους πελάτες σε εργαλεία του παρελθόντος, τα οποία έχουμε απεμπολήσει, όπως για παράδειγμα οι πιστωτικές κάρτες. Όσον αφορά τη στεγαστική πίστη, τέλος, διαβεβαίωσε ότι είχαμε μια καλή χρονιά το 2021, ενώ εξίσου θετικές είναι οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023.   

Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Στην Ευρώπη υπάρχει γενική συμφωνία ότι η βιωσιμότητα δεν πρέπει να πάψει να αποτελεί προτεραιότητα, παρά τις δυσκολίες της περιόδου, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου. Αναφέρθηκε στον στόχο για βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρώπη ύψους 1 τρις μέχρι το τέλος της δεκαετίας και χαρακτήρισε μονόδρομο την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG μέσα στο σημερινό περιβάλλον. Από την άποψη των σχετικών «εργαλείων» της ΕΕ, η κ. Λαζαράκου έδωσε βάρος στην τυποποίηση και διαφάνεια των πράσινων ομολόγων, την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία των φορέων που πιστοποιούν τις πράσινες επενδύσεις και την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. 

Φώτης Κουρμούσης, εκτελεστικό μέλος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Τη διαπίστωση ότι οι χρηματοδοτήσεις φθάνουν πλέον σε κλάδους και έργα τα οποία κάποτε έμοιαζαν κάπως… περίεργα, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, έκανε ο Φώτης Κουρμούσης, εκτελεστικό μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναφερόμενος στη δανειοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι σήμερα όλοι είμαστε πιο οργανωμένοι, με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια με κριτήρια σε τομείς ανταγωνιστικούς και με μέλλον. Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί, πέραν των άμεσων αβεβαιοτήτων, και στη μακροπρόθεσμη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. «Η οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη συνδυάζεται απαρέγκλιτα με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία» σχολίασε ο κ. Κουρμούσης.

oikonomia-768x404.jpg

Ενώ παράλληλα μίλησαν οι εξής: 

Θεόδωρος Αθανασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Cepal Hellas

Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία διαμόρφωσης οικοσυστήματος διαχείρισης δανείων στη χώρα, ανέφερε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal Hellas Θεόδωρος Αθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τώρα ξεκινούν οι ρευστοποιήσεις μετά από 10 χρόνια, ενώ σε αυστηρό –ως προς τους χρόνους– πλαίσιο καλούνται να λειτουργήσουν παράγοντες που υποστηρίζουν το οικοσύστημα όπως εκτιμητικές εταιρείες, δικαστικοί λειτουργοί κ.ο.κ. Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι έχουμε φτάσει σε καλό επίπεδο νομοθεσίας και πλέον το ζήτημα εντοπίζεται στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Αναφορικά με τις τάσεις στην αγορά, σημείωσε ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις στην αγορά ακινήτων, αλλά εστιάζονται στα μεγάλα ακίνητα και τις καλές περιοχές, όπως είπε. Πρόσθεσε ακόμα ότι το 45-50% των assets που διαχειρίζεται ο κλάδος αφορά το πρόγραμμα «Ηρακλής» και άρα τα στελέχη εργάζονται σε επιχειρησιακά σχέδια διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού, όπου ένα μεγάλο μέρος των λύσεων εστιάζει στις ρυθμίσεις και ένα άλλο στις ρευστοποιήσεις. Στην Ιταλία η αναλογία αυτή στις τιτλοποιήσεις είναι 70-30 και στην Ελλάδα κοντά στο 50-50, όπως ανέφερε. Μπαίνουμε σε περίεργη παγκόσμια κρίση, κυρίως γεωπολιτική, και άρα δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, οπότε ο προβληματισμός έγκειται στο πώς θα επηρεαστούν επιτόκια και διαθέσιμο εισόδημα, υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος.


Νικόλαος Βαρδαραμάτος, διευθύνων σύμβουλος, QQuant Master Servicer

Σε τρεις τομείς εστιάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι servicers, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της QQuant Master Servicer Νικόλαο Βαρδαραμάτο, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για τον κλάδο και στην εσωτερική συζήτηση που αναπτύσσεται για το πώς θα επηρεαστεί το διαθέσιμο εισόδημα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των επιτοκίων. Μιλώντας για τον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που εκκρεμούν, με ζητούμενο πώς θα ανταποκριθούν τα δικαστήρια σε θέματα πλειστηριασμών. Χαρακτήρισε δε ως «κερασάκι στην τούρτα» τις επικείμενες εκλογές. Ο κ. Βαρδαραμάτος χαρακτήρισε πρόκληση την επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού και τον φιλόδοξο στόχο για 1 δισ. ρυθμίσεις στο προσεχές διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, σε μικρά μεικτά περιθώρια, που σημαίνει από την πλευρά των servicers έμφαση σε τομείς όπως η λειτουργική αποδοτικότητα και βελτιστοποίηση, ενώ σημείωσε ότι η δευτερογενής αγορά θα είναι μια ακόμη πρόκληση δεδομένης της συγκέντρωσης στον κλάδο.

Ειρήνη Μαραγκουδάκη, πρόεδρος ΔΣ, Ellington Solutions

Η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική πρόκληση, ένας προβληματισμός που υφίσταται την τελευταία δεκαετία και πρέπει να τη δούμε στο σύνολο της αγοράς κι όχι μόνο στις τράπεζες, σύμφωνα με την πρόεδρο ΔΣ της Ellington Solutions Ειρήνη Μαραγκουδάκη. Εξήγησε ότι επηρεάζει δραστικά την οικονομία, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα του προγράμματος «Ηρακλής». Όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες αφοσιώθηκαν ενεργά στο να μειώσουν τον δείκτη σε μονοψήφια ποσοστά με μεταβίβαση χαρτοφυλακίων και πλέον από τις αρχές του 2022 παρατηρείται από τις εταιρείες διαχείρισης έντονη κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά. Έχουν συμβεί αρκετές συναλλαγές, όπως σημείωσε η κ. Μαραγκουδάκη, και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω. Εξήγησε ότι η κατηγοριοποίηση και η διάρθρωση αυτών των χαρτοφυλακίων αφορά είτε μη εξυπηρετούμενα είτε ρυθμισμένα δάνεια σε συνδυασμό με θεματικά χαρτοφυλάκια, όπως π.χ. ξενοδοχεία, όπου οι servicers απευθύνονται σε επενδυτές με καλή γνώση και εμπειρία ανά κατηγορία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνο οικονομικά στοιχεία αλλά και τις ιδιαιτερότητες και προοπτικές κάθε κλάδου με γνώμονα την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Με τη δευτερογενή αγορά τονώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός, δίνοντας την ευκαιρία εισόδου και σε νέους επενδυτές, είπε η κ. Μαραγκουδάκη.

Αλεξάνδρα Φατσέα, γενική διευθύντρια, επικεφαλής Recovery Δανείων Ιδιωτών, Μικρών Επιχειρήσεων και Αγροτών, Intrum Hellas

Τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για την αγορά των servicers, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια και επικεφαλής Recovery Δανείων Ιδιωτών, Μικρών Επιχειρήσεων και Αγροτών της Intrum Hellas Αλεξάνδρα Φατσέα είναι κατά πόσο θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμο το χρέος που διαχειρίζονται και σε τι βαθμό θα έχουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που απαιτείται. Η ίδια απάντησε θετικά και στα δύο. Εξήγησε ότι το χρέος είναι βιώσιμο εφόσον λειτουργούν όλες οι μέθοδοι που προβλέπονται, από τις ρυθμίσεις που πρέπει να στηρίζονται στις πραγματικές ικανότητες ιδιωτών και επιχειρήσεων μέχρι την αναγκαία ευελιξία για να αντιμετωπίζονται τα απρόοπτα. Η κ. Φατσέα σημείωσε ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αλλά και η δυνατότητα οι οφειλέτες να μπορούν να επανεπενδύουν και να κάνουν το επόμενο βήμα. Στόχος, όπως είπε, είναι να μπορούν οι επιχειρήσεις να εξυγιανθούν και ταυτόχρονα να υπάρχει μέριμνα για τους πιο ευάλωτους οφειλέτες. Η ρευστοποίηση είναι η έσχατη λύση, σημείωσε, αλλά είναι και αυτός ένας τομέας που πρέπει να λειτουργήσει και πρόσθεσε ότι οι servicers έχουν πλέον τα εργαλεία που χρειάζονται έχοντας επενδύσει σε ανθρώπους, εκπαίδευση, νέους δείκτες κ.ο.κ., ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός παράγει απτά αποτελέσματα πλέον, όπως είπε η κ. Φατσέα.

Δήμος Γαγάνης, chief portfolio strategy officer, doValue Greece

Τη σημασία των ρυθμίσεων ως ένα πολύ καίριο σημείο της βιωσιμότητας της οικονομίας ανέδειξε από το βήμα του Economist ο chief portfolio strategy officer της doValue Greece Δήμος Γαγάνης, που κάλεσε τους οφειλέτες να προσέλθουν για συζήτηση. Αναφέρθηκε στην κουλτούρα πληρωμών που χρήζει ακόμη βελτίωσης, με μόλις 2-3 στους 10 οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα φθάνουν στον πλειστηριασμό να προσέρχονται για να συζητήσουν συναινετικές λύσεις. Όπως είπε, το ζητούμενο είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, ώστε μέσω των ρυθμίσεων να μεταβούν σε μια κανονικότητα. Υπενθύμισε ότι από το 2010, όταν η κρίση απαιτούσε μια γρήγορη απάντηση στο πώς θα καταφέρουν τα στελέχη να βρουν με τους οφειλέτες μια δόση που θα μπορούν να πληρώσουν, «έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι». Πρόσθεσε ότι μετά από την πρώτη γενιά «κόκκινων» δανείων, υπάρχουν πλέον εργαλεία που στοχεύουν σε δίκαιες λύσεις-ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

Παναγιώτης Αβραμίδης, αναπλ. καθηγητής χρηματοοικονομικής, ακαδημαϊκός διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος διαχείρισης κινδύνων, ALBA Graduate Business school, The American College of Greece

Ως εξωτερικός παρατηρητής του κλάδου των servicers, όπως είπε, ο αναπλ. καθηγητής χρηματοοικονομικής και ακαδημαϊκός διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος διαχείρισης κινδύνων του ALBA Graduate Business school, The American College of Greece Παναγιώτης Αβραμίδης περιέγραψε την πορεία της της αγοράς που ξεκίνησε το 2010 με ένταση, για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του εποπτικού πλαισίου αλλά και του αποτυπώματος του απρόσμενου παράγοντα της πανδημίας, που λόγω των μέτρων οδήγησε σε αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Όπως εξήγησε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) δεν είναι στο core banking κι ως εκ τούτου οι τράπεζες δεν διέθεταν την οργάνωση για τη διαχείριση της αύξησης των ΜΕΔ, αλλά από το 2016 και μετά, με τις αλλαγές που επήλθαν και την ανάθεση της διαχείρισης σε εταιρείες servicers, η πρόκληση αντιμετωπίστηκε. Ο κ. Αβραμίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στον εξωδικαστικό μηχανισμό και σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως ο Κώδικας Αφερεγγυότητας και οι κατευθυντήριες γραμμές της EBA. Ωστόσο, σημείωσε, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα δώσουν λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα και όχι τόσο σε προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, για να συμπληρώσει ότι στα τελευταία θα συνεισφέρει η δευτερογενής αγορά.

Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που καθορίζεται από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έριξε βάρος στην αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μείωση των φόρων, στην προσέλκυση επενδύσεων και τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας ώστε να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επενδύσεις καθώς και στη στήριξη των τραπεζών, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Μίλησε για κίνητρα υπέρ των επενδύσεων, όπως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Τόνισε ότι τα παραπάνω μέτρα είχαν επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο κ. Παπαθανάσης είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον στόχο να μπει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, κάτι που θα ευνοήσει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης