Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +0,72% στις 798 μον. - Πλησιάζει το 5% το 10ετές ελληνικό ομόλογο

Ξεθώριασε η τεχνική αντίδραση στο ΧΑ +0,72% στις 798 μον. - Πλησιάζει το 5% το 10ετές ελληνικό ομόλογο
Η αβεβαιότητα από το ενεργειακό κόστος, την οικονομική ανάπτυξη και το ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης από τις Κεντρικές τράπεζες παραμένουν …και κάθε άνοδος αποτελεί ευκαρία για πωλήσεις
Σχετικά Άρθρα
( upd16) Ξεθώριασε η τεχνική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 798 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με τις τράπεζες να περιορίζουν τα κέρδη τους , με την Εθνική +2,05% από +3,67% ενώ ήπια ανοδικά εκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε με θετικό πρόσημο μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -4,93% ενώ στο ίδιο διάστημα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτη, σε ποσοστό -7,7%.
Η εγχώρια αγορά όπως και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα όποτε ήταν δικαιολογημένη μία αντίδραση από τα τρέχοντα επίπεδα....
Ωστόσο, η αβεβαιότητα από το ενεργειακό κόστος, την οικονομική ανάπτυξη και το ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης από τις Κεντρικές τράπεζες παραμένει ....και κάθε άνοδος αποτελεί ευκαρία για πωλήσεις
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +2,05% και ακολούθησαν Eurobank +1,15% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +2,96%, αμετάβλητη η Alpha Bank από +2,88% υψηλό ημέρας και Πειραιώς +0,18%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισει η Τέρνα Ενεργειακή +5,57% μετά την πενταήμερη πτώση με σωρευτικές απώλειες -9,18% ενώ από την αρχή του μήνα έχει αθροιστικές απώλειες -12,92%.
Σημειώνεται ότι αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου την Πέμπτη 29/9, ενώ το κρίσιμο μέτωπο που παραμένει ανοικτό είναι το deal για την απόκτηση του 31% της Τέρνας Ενεργειακής από τη First Sentier
Ακολούθησαν ανοδικά Motor Oil +2,43%, Lamda +2%.. ενώ στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν ΑΔΜΗΕ -1,66%, Aegean -1,6% αλλά και ο δεικτοβαρής ΟΤΕ -1,53%..
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,77% και το ιταλικό στο 4,65%, με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης..
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει κοντά στο απαγορευτικό 5%, ο δανεισμός είναι αδύνατος ενώ η πιθανότητα  να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλή καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  βρίσκεται στις 262 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα
Στο επίκεντρο η εκλογική νίκη της ακροδεξιάς με την επικεφαλής των Fratelli d' Italia, Giorgia Meloni στην Ιταλία καθώς ολοένα και περισσότερο οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται στην πατριωτική δεξιά ή για άλλους ακροδεξιά … αποτελεί απόδειξη ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και της αριστερής πολιτικής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.
Δεν είναι δυνατό εν μέσω εκτίναξης των αποδόσεων των ομολόγων οι κυβερνήσεις να συνεχίζουν την ίδια τοξική πολιτική, δεν μπορεί να αυξάνονται τα επιτόκια και να αυξάνονται και οι δαπάνες και τα ελλείμματα από τις κυβερνήσεις, παρατείνουν το πρόβλημα δεν το επιλύουν.
Η πτώση των χρηματιστηρίων, η άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα, η απόσυρση πλασματικής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες που δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αξία παραγόμενων υπηρεσιών και προϊόντων ουσιαστικά επανατιμολογούν τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία…
Έως πρότινος ο αέρας και μάλιστα κοπανιστός ήταν ο τροφοδότης των αγορών… ήρθε η στιγμή να κυριαρχήσει η λογική, οπότε το χάος στις αγορές είναι θετικό νέο, είναι η μετάβαση στην φυσιολογική κανονικότητα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,79% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,37%.
Περί τις 11:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Εθνική +3,67%, Eurobank +2,96%... αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Μυτιληναίος +3,04%, Lamda +2,9% ....και ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,69% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,59%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο +0,89% και στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο +0,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με άνοδο +0,72% στις 798 μονάδες έχοντας υψηλό στις 805,35 μονάδες και χαμηλό τις 798,41 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,67 εκατ. ευρώ και όγκου 2,78 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,37 εκατ. τεμάχια αξίας 2,10 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 928 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 150 χιλ. τεμάχια αξίας 2,31 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 15 χιλ. τεμάχια αξίας 200 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 42,5 χιλ. τεμάχια αξίας 695 χιλ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 48 χιλ. τεμάχια αξίας 350 χιλ. ευρώ..
Επίσης, διακινήθηκαν πακέτα ομολόγων της B&F “BANDFB1” αξίας 1,75 εκατ. ευρώ και όγκου 1,75 εκατ. τεμαχίων.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800  μονάδων με επόμενες αντιστάσεις στις 820 και τις 850 μονάδες.
 Ακολουθούν οι  863 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880, οι 900, οι  920 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγούν στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 529 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στη βασική στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 480 και οι 450 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,77% - Στις 262 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 27/9 στα ελληνικά ομόλογα άλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,77% και το 10ετές ιταλικό 4,65%  με το μεταξύ τους spread στις 12 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,89% και το 2ετές στο 4,26% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης όμως να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  βρίσκεται στις 262 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, με την νίκη της ακροδεξιάς και το κόμμα της Μελόνι το οποία κέρδισε ξεκάθαρη πλειοψηφία, θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες… προεκλογικά θα στεφθεί με… παταγώδη αποτυχία

Εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, ενεργειακής κρίσης, ατιθάσευτού πληθωρισμού, αύξησης των επιτοκίων, πτώσης των χρηματιστήριων, ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων… η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι βασικός μέτοχος ή μέτοχος των ελληνικών τραπεζών να αποεπενδύσει τις συμμετοχές με ορίζοντα το 2023 και στην συνέχεια…με όριο έως το 2025.
Η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε αυτή την απόφαση, ασκώντας πίεση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… με γνώμονα την μικροπολιτική.
Το ΤΧΣ ανέθεσε στην Rothshild τον ρόλο του συμβούλου αποεπένδυσης και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα επιλέξει και τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών... από 3 υποψηφίους που θα προτείνει το ΤΧΣ.
Επίσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του 2022 θα συντάξει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες για το πως θα πωληθούν οι μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Παραμονές των εκλογών θα σχεδιάσει την πώληση του 20% της Εθνικής τράπεζας για να πει… στην ελληνική κοινωνία… οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα, ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και άλλα τέτοιες ανόητες ασυναρτησίες.
Εν μέσω μιας γενικευμένης αβεβαιότητας, που πολλοί υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα είναι εμπρός… η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πωλήσεις τραπεζικών μετοχών…
Μόνο άνθρωποι που πάσχουν από ψυχονευρωτική νόσο θα μπορούσαν να σχεδιάσουν κάτι τέτοιο…
Ενώ πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες και να μην υπάρξει πλήρη αποεπένδυση – θεωρούμε μεγάλο λάθος την αποεπένδυση και ορθή στρατηγική την μείωση ποσοστών – ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις αγορές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας και σχεδιάζεται placement του 20% των μετοχών.
Επίσης το Ταμείο κατέχει το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank καθώς και το 62,94% της Attica bank ή 65,8% μετά την νέα ενεργοποίηση του DTC.
Μέσω placement θα πωληθεί σε επενδυτές δηλαδή πλήθος funds το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας αν και στην κυβέρνηση έχουν και άλλα σχέδια…να πουλήσουν το 20% σε ένα επενδυτή…
Θεωρούμε μια τέτοια ενέργεια επιζήμια για την Εθνική τράπεζα.
Οι μόνοι που θα κερδίσουν μάλλον θα είναι αυτοί που απεργάζονται τέτοια σενάρια…
Ορισμένοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές δεν μπορεί να στηθεί το παιχνίδι πώλησης των τραπεζικών μετοχών όπως το έχουν σχεδιάσει και θα προσπαθήσουν να το πράξουν προεκλογικά… μάλλον είναι μεγάλη μπίζνα…
Ιδιωτικοποίηση αλλά όχι ξεπούλημα
Οποιαδήποτε πώληση μετοχών τραπεζών σε χρηματιστηριακές τιμές που δεν προσφέρουν υπεραξίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ΄ επέκταση στους έλληνες φορολογούμενους θα είναι ξεπούλημα.
Π.χ. στις τρέχουσες τιμές οποιαδήποτε πώληση τραπεζικών μετοχών θα είναι ξεπούλημα, μέγα σκάνδαλο.
Συν τοις άλλοις εδώ γίνεται και ένα μεγάλο λάθος.
Το ΤΧΣ πιέζεται από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις πωλήσεις τραπεζικών μετοχών το 2023… και αυτό αποτελεί ένα ακόμη λάθος πέραν όλων των άλλων…
Όταν η αγορά αναμένει π.χ. την πώληση του 20% των μετοχών της Εθνικής η μετοχή της Εθνικής θα είναι καταδικασμένη να μην μπορεί να ανακάμψει… θα είναι σε ομηρία διαρκείας…
Θα πρέπει η κυβέρνηση που κόπτεται για λόγους πολιτικών εντυπώσεων πιέζοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι επενδύθηκαν 44,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες και μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις 18,3 δισεκ άθροισμα περίπου 63 δισεκ. και η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι μόλις 1,8 δισεκ. ευρώ… ζημία χαοτική.
Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έννοια υποδηλώνει ότι είναι φορέας που στόχο έχει να διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών δηλαδή την κεφαλαιακή του επάρκεια έχοντας επενδύσει 44,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των προβληματικών τραπεζών που έσπασαν σε good και bad bank... στις σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος.
Ωστόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει επιτευχθεί στις ελληνικές τράπεζες καθώς το ΤΧΣ με τα κεφάλαια και ο Ηρακλής με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις διασφάλισαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δείκτη NPEs ratio δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω του 10% ή σε ένα εύρος 5,9% με 8,5%...
Επίσης διαθέτουν κεφάλαια και ικανούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αν και στο κρίσιμο αυτό δείκτη όλες οι τράπεζες δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, π.χ. η Εθνική τράπεζα δεν είναι στην ίδια κατηγορία με την Πειραιώς.
Λίαν συντόμως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν συγκρινόμενους δείκτες με τις ευρωπαϊκές η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι γεγονός αλλά θα υπάρχει ένας αστερίσκος…
Σε σύνολο 23 δισεκ. tangible book κεφάλαια ή ενσώματα ίδια κεφάλαια τα 14,3 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που υποδηλώνει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι ασθενέστερη και υποδιαιρέστερη των ευρωπαϊκών.
Όσο επιτυγχάνουν κέρδη το DTC δεν είναι πρόβλημα… αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Moody’s όσο και η Fitch θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη θεσμική λύση για την αντιμετώπιση του DTC στις ελληνικές τράπεζες… ίσως το 2023..
Η πλήρης αποεπένδυση είναι λάθος…
Η πλήρης αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες είναι λάθος.
Το Ταμείο σε καλές χρηματιστηριακές περιόδους και όχι σε κακές συγκυρίες θα πρέπει με μυστικότητα να προετοιμάσει τα placement δηλαδή διάθεση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε ξένους και έλληνες επενδυτές.
Τι δεν πρέπει να συμβεί;
1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να κοινοποιεί τα σχέδια πώλησης τραπεζικών μετοχών.
Θυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστό ότι το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement στην Εθνική η μετοχή βρέθηκε σε καθεστώς ομηρίας λόγω της προσμονής για το placement.
Βέβαια το ΤΧΣ δεν είχε διαρρεύσει ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 20% της Εθνικής τράπεζας αλλά στην Ελλάδα ως γνωστό δεν υπάρχουν μυστικά...
2)Η αποεπένδυση - πώληση μετοχών δεν θα πρέπει να ξεκινήσει από τις τράπεζες όπου το ΤΧΣ έχει μικρά ποσοστά.
Π.χ. είναι λάθος να ξεκινήσει η πώληση μετοχών από το ΤΧΣ πρώτα από την Eurobank στην οποία κατέχει το 1,4%.
Αντιθέτως τα placement θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Εθνική πρωτίστως και ακολούθως την Πειραιώς όπου τα ποσοστά είναι μεγάλα.
Θα πρέπει να υπάρξει σχετική σύγκλιση ποσοστών ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καθεστώς ανισότητας π.χ. η πώληση του 1,4% της Eurobank είναι εύκολος στόχος αλλά θα δημιουργηθεί ανισότητα έναντι των άλλων τραπεζών…
3)Θεωρούμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διατηρήσει και μετά το 2025 ποσοστά μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες υπό το εξής όρο.
Να διατηρήσει ποσοστά μειοψηφίας αλλά χωρίς το δικαίωμα veto για οποιαδήποτε θέμα… ούτε για αυξήσεις κεφαλαίου που αφορούν ζητήματα dilution – απίσχνασης, ούτε για θέματα bonus ή άλλων ζητημάτων.
Διεθνώς υπάρχουν κρατικά funds τα οποία κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας σε νευραλγικές εταιρίες και ο τραπεζικός κλάδος είναι καίριας σημασίας.
Κατά την άποψη μας το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει ποσοστά μεταξύ 5% με 8% στις ελληνικές τράπεζες π.χ. στην Εθνική 5% με 8% από 40,39% και στην Eurobank το 1,4% και μετά το 2025 ώστε το κράτος να καρπούται τα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες αλλά υπό τον όρο ότι θα ακυρωθεί η δυνατότητα veto.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ένας κοινός μέτοχος μειοψηφίας όπως είναι πολλά funds στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών χωρίς κανένα δικαίωμα veto.
Αντί λοιπόν ο ΕΦΚΑ να είναι μέτοχος στις τράπεζες ή η ΔΕΚΑ η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών στο παρελθόν θα μπορούσε αυτό τον ρόλο να τον διαδραματίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά όχι στην πλήρη αποεπένδυση, θεωρούμε ότι είναι στρατηγικό λάθος να αποχωρήσει οριστικά από τις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ…
Η παρουσία του ΤΧΣ ως κοινού μετόχου δεν σημαίνει κρατικός παρεμβατικός ειδικά μάλιστα στις 4 μεγάλες συστημικές οι οποίες ελέγχονται σχολαστικά από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τον SSM της ΕΚΤ….

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 27/9 στις ασιατικές αγορές, μετά την χθεσινή πτώση στην Wall Street.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,53%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +1,4%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,03%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,13% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,41%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται  σήμερα 27/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη που ξεπέρασαν το 1% παρά τις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις,
Ωστόσο ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, μετά τις συνεχόμενες  αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία.
Ισχυρή άνοδος καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +5,5% στα 183 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +3% στο 85,42 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +3% στα 79,06 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,69% στις 1920 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,05%,  ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,80%, ο S&P 500 στο +0,90% , ο Nasdaq στο +1,3% και το ETF GREC +1,25% ( 21,04 δολ. ).

Ξεθώριασε η άνοδος στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ξεθώριασε η αρχική άνοδος στις τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεχωρίζει ενώ οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,09 ευρώ, με άνοδο +2,05%, με όγκο 1,24 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8470 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 4,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1075 ευρώ, με άνοδο +0,18% και όγκο 1,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8802 ευρώ, με άνοδο +1,15%, με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,27 ευρώ, με πτώση -8,63% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0944 ευρώ, με άνοδο +3,74% με όγκο 130 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή +5,57%, Sarantis +3,45%, Motor Oil, Lamda ..
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΟΤΕ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,05 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση στα 8,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,16 ευρώ, με πτώση -1,53% και αποτίμηση 6,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,32 ευρώ, με άνοδο +0,76% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6620 ευρώ, με πτώση -1,66% και κεφαλαιοποίηση 386 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,13 ευρώ, με πτώση -0,16% και αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,82 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 847 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με άνοδο +0,83% και  κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,62 ευρώ, με άνοδο +2,43% κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση  -0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,67 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +0,14% και  κεφαλαιοποίηση 777 νεκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, με άνοδο +2,1% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,77% - Το spread με την Ιταλία στις 12 μ.β.

Συνεχίζονται και σήμερα 27/9 οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,77% και το 10ετές ιταλικό 4,65%, με το μεταξύ τους spread στις 12 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 262 μονάδες βάσης από 265 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση  καταγράφεται σήμερα 27/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,65%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/9/2022 στο 2,15%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,76% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,24% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,83%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης