Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ακρίβεια «φουντώνει» τον πληθωρισμό, από αναθεώρηση σε αναθεώρηση – Για 3η φορά επί τα χείρω αλλαγές εκτίμησης

Η ακρίβεια «φουντώνει» τον πληθωρισμό, από αναθεώρηση σε αναθεώρηση – Για 3η φορά επί τα χείρω αλλαγές εκτίμησης
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο δείκτης φέτος θα σημειώσει νέα επιτάχυνση καθώς θα ανεβεί στο 9%
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση - η τρίτη κατά σειρά- του φετινού στόχου για τον πληθωρισμό «σπρώχνει» το οικονομικό επιτελείο η παρατεταμένη και εντεινόμενη ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τα κύματα ακρίβειας που πλήττουν το σύνολο σχεδόν των προϊόντων και των υπηρεσιών της αγοράς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο δείκτης για το 2022 θα σημειώσει νέα επιτάχυνση καθώς θα ανεβεί στο 9% «κάνοντας σκόνη» την προηγούμενη πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 5,6% και της αρχικής στον προϋπολογισμό για 0,8%.
Για το 2023 το σενάριο βάσης του προϋπολογισμού προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στην περιοχή του 3% το οποίο λόγω της ζοφερής κατάστασης χαρακτηρίζεται υπεραισιόδοξο.

Διαφοροποιήσεις

Πρόκειται για εκτιμήσεις με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τελευταίες ευρωπαϊκές που προεξοφλούσαν άνοδο του τιμάριθμου στα επίπεδα του 8,1% για το 2022 και εξασθένηση της ακρίβειας στο 5,5% το 2023. Λιγότερο γκρίζα ήταν η απόχρωση των προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδας για μέσο δείκτη 7,6% το 2022 και από τις πιο σκούρες αυτές του ΙΟΒΕ που έκανε λόγο για πληθωριστική ανάφλεξη στη ζώνη του 9%-9,6%.
Πάντως με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο Παρασκευή 30/9 από τη Eurostat οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη για τον μήνα Σεπτέμβριο με τους αναλυτές να αναμένουν νέα έξαρση του πληθωρισμού στο 9,7% από 9,1% που «έτρεχε» τον Αύγουστο, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε νέα αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευσή του.
Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 11,4% τον Αύγουστο και δεδομένου ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι παραδοσιακά χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο θα είναι σημαντικά υψηλότερος.

Επίμονα χαρακτηριστικά

Γεγονός είναι πάντως ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, αφού σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διοικητή τής ΤτΕ, Γιαννη Στουρνάρα, το υψηλό ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται στις συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.
Τονίζεται, επίσης, ότι οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη.
Στις δηλώσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε το πρόβλημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά συνέστησε ψυχραιμία στους φορείς της αγοράς που προβλέπουν λουκέτα και απολύσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, υποστηρίζοντας «ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν».
Σε ό,τι αφορά την «καταιγίδα» στην αγορά των ομόλογων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ταμειακό «μαξιλάρι» των 38 δισ. ευρώ δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, χωρίς να «πιέζεται» το δημόσιο να βγει φέτος –ίσως και το χρόνου αν συνεχιστεί το πρόβλημα– στις αγορές.
Αν υπάρξουν κινήσεις με κλασικές εκδόσεις ομολόγων, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, αυτές θα γίνουν με γνώμονα το μειωμένο ρίσκο και για δανεισμό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Πάντως οι δανειακές ανάγκες για το 2023 παραμένουν χαμηλές, με τη Citigroup να τις τοποθετεί στα 7 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί για φέτος αλλά σιωπηρά έχουν μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης