Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τραβάει το αυτί στην κυβέρνηση η επίτροπος Jourova για τις υποκλοπές, ανεξαρτησία ΜΜΕ και τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη

Τραβάει το αυτί στην κυβέρνηση η επίτροπος Jourova για τις υποκλοπές, ανεξαρτησία ΜΜΕ και τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη
Aυστηρές προειδοποιήσεις της Επιτρόπου στην ελληνική κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κυβερνητικό Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα θα έχει σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας Vera Jourova.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί  το σκάνδαλο των υποκλοπών με το ρεπορτάζ να μιλάει για αυστηρές προειδοποιήσεις της Επιτρόπου στην ελληνική κυβέρνηση από την μεριά της Επιτρόπου για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο που την Επίτροπο την επισκέφτηκε εχθές Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες όπου είχε πάει για τα εγκαίνια της αίθουσας Μανώλης Γλέζος.

Η συνάντηση με τον Α.Τσίπρα

Την Τετάρτη, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Jourova αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση. «Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο», ανέφερε στην ανάρτησή της η Jourova.
Η κ. Jourova, σύμφωνα με πηγές, ενημερώθηκε από τον κ. Τσίπρα για την πορεία της εξεταστικής αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης μέσω της επίκλησης του απορρήτου της ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας τους εξέφρασε την ανησυχία για τα θέματα ελευθεριών και Δικαιοσύνης, αλλά και θέματα Αξιών και Διαφάνειας».

Ερχεται το πόρισμα της Εξεταστικής

Άλλωστε, σε λίγες μέρες θα βγει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής το οποίο θα είναι αθωωτικό για τους εμπλεκόμενους και έτσι το θέμα θα ξεχαστεί κάτω από την επίφαση αυτής της πρόχειρης «κοινοβουλευτικής διερεύνησης». Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει τι θα πει στην εξεταστική επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς θα πρέπει να πούμε ότι μόνο εκείνος μπορεί να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για την επισύνδεση του κινητού από την ΕΥΠ και όχι μόνο για το λογισμικό Predator.
Επίσης, θα συναντήσει την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη.

Θα ζητήσει εξηγήσεις για όλα: υποκλοπές, ΜΜΕ και Δικαιοσύνη

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η κ. Jourova θα ζητήσει επιτακτικά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων που έθιξε η Κομισιόν για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα όπως οι παρακολουθήσεις, η διαφθορά, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η σχέση κυβέρνησης – ΜΜΕ μέσω της αδιαφανούς κρατικής χρηματοδότησης, η ελευθεροτυπία, οι διώξεις και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Θα τεθεί υπόψιν και η έκθεση της γαλλικής ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» όπου κρούει το καμπανάκι για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, για το έλλειμα ελλείμματος πλουραλισμού στα ΜΜΕ και για τις σχέσεις διαπλοκής ΜΜΕ-εξουσίας. Άλλωστε, στο σκάνδαλο των υποκλοπών υπάρχουν και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Η Κομισιόν παρακολουθεί την κυβέρνηση

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την συνάντηση Jourova-Tσίπρα Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».

Ανησυχίες για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως «η κ. Jourova αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης