Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μετά τον Putin ποιος; - Τα 4 σενάρια και οι 12 πιθανοί διάδοχοι στη θέση του Προέδρου

tags :
Politico: Μετά τον Putin ποιος; - Τα 4 σενάρια και οι 12 πιθανοί διάδοχοι στη θέση του Προέδρου
Γρίφος η επόμενη ημέρα για τη Ρωσία μετά την αποχώρηση - αναγκαστική ή μη - του Putin
Σχετικά Άρθρα

Στην επόμενη ημέρα της Ρωσίας χωρίς τον Vladimir Putin στο προεδρικό αξίωμα αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του το περιοδικό Politico, το οποίο επισημαίνει πως η καταστροφική στρατιωτική περιπέτεια του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της 22χρονης διακυβέρνησης του.
«Αλλά θα φύγει ή θα τον αναγκάσουν να φύγει» διερωτάται το Politico, το οποίο υποστηρίζει πως ο 69χρονος Putin κρατά τα ηνία της Ρωσίας από το 2000, όταν και διαδέχθηκε τον άρρωστο Boris Yeltsin.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε 12 πιθανούς διαδόχους του Putin αναλύοντας τέσσερα διαφορετικά σενάρια.
Σύμφωνα με το πρώτο ο Putin θα ορίσει το διάδοχο του, το δεύτερο προβλέπει μια συνωμοσία που θα οδηγήσει στην έξωση ή στη δολοφονία του Ρώσου προέδρου, το τρίτο κάνει λόγο για έναν ξεσηκωμό της ρωσικής κοινωνίας με κύριο αίτημα την απομάκρυνση του Putin από την προεδρία και το τέταρτο για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.
Πάντως και στα τέσσερα σενάρια, αλλά και στην ονοματολογία που αυτά αναπτύσσουν, αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ρωσία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει μια προσωπικότητα αντίστοιχου βεληνεκούς με αυτή του Putin.

Σενάριο 1ο : Ορισμός διαδόχου

Στο σενάριο αυτό ο Putin επιλέγει το διάδοχο του, πιθανότητα που αν και μικρή δεν είναι αμελητέα.

Ο κατάσκοπος

Σε αυτό το ενδεχόμενο, μια πρώτη επιλογή θα μπορούσε να είναι ο Nikolai Patrushev, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών FSB και νυν γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο Patrushev θεωρείται ότι έχει το πλεονέκτημα στη διαδοχή διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό μοιράζεται την ίδια κοσμοθεωρία με τον Putin όσον αφορά τη στάση προς τις ΗΠΑ και τη Δύση.
Είναι αυτός που πριν την απόφαση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστήριζε πως οι ΗΠΑ έχουν μια μυστική ατζέντα, στόχος της οποίας είναι η κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ με τον Putin στο Κρεμλίνο, έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.
Στα 71 του όμως θεωρείται πως μάλλον θα είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος.

Ο έμπιστος

Ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους είναι και ο Dmitry Medvedev, ο οποίος άλλωστε έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Ρωσίας το 2008, όταν ο Putin έγινε πρωθυπουργός σε μια ανταλλαγή ρόλων, προκειμένου ο Putin να μπορέσει να ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο Medvedev είναι ίσως ο πιο έμπιστος από το περιβάλλον του Putin.
Μετά την 4ετή προεδρία του ο Medvedev διετέλεσε για άλλα 8 χρόνια πρωθυπουργός, έως το 2020 όταν και ορίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, «κάτω» από τον Patrushev.
Στα 57 του ο Medvedev έχει αρκετή εμπειρία από τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της εξουσίας, αν και η τύχη του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του Putin.

Ο σωματοφύλακας

Ένας ακόμα υποψήφιος είναι ο Alexei Dyumin, ο οποίος φέρεται να έσωσε κάποτε τον Putin από μια καφέ αρκούδα σε ένα ορεινό καταφύγιο.
Πρόκειται για μια προσωπικότητα απόλυτα πιστή στον Putin, η οποία μάλιστα διακρίθηκε ως διοικητής των ειδικών ρωσικών δυνάμεων στην επιχείρηση προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Δύο χρόνια αργότερα ο Putin τον όρισε κυβερνήτη της περιοχής Τούλα – όπου αργότερα εξελέγη.
Θεωρείται ότι είναι ο αγαπημένος του Ρώσου προέδρου, αν και το προφίλ του θεωρείται εξαιρετικά αδύναμο σε περίπτωση που ξεσπάσει μάχη εξουσίας για τη διαδοχή στο Κρεμλίνο.

Ο γιος του κατάσκοπου

Φαντάζει μακρινή προοπτική αλλά όχι απίθανη η περίπτωση του Dmitry Patrushev, του γιου του αρχικατασκόπου Nikolai. O 44χρονος Dmitry έχει διατελέσει υπουργός Γεωργίας, έχει περάσει από την ακαδημία της FSB ενώ υπήρξε και επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Προτέρημα του ότι θα μπορούσε να πείσει τον κόσμο ότι εάν η Ρωσία χάσει στην Ουκρανία δεν θα καταφύγει σε μια πυρηνική κλιμάκωση του πολέμου.

Σενάριο 2ο: Συνωμοσία στο Κρεμλίνο

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την απομάκρυνση του Putin, ακόμα και τη δολοφονία του ύστερα από μια ευρύτερη συνωμοσία στο Κρεμλίνο, αν και κάτι τέτοιο δεν το επιβεβαιώνει η σοβιετική πολιτική ιστορία, καθώς οι περισσότεροι ηγέτες έφυγαν από τη θέση τους από φυσικά αίτια, δηλαδή τον θάνατο τους. Ο τελευταίος επικεφαλής του ρωσικού κράτους που δολοφονήθηκε ήταν ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Β’ το 1881.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπως Nikita Khrushchev ή ο Mikhail Gorbachev που εξωθήθηκαν σε αναγκαστική παραίτηση και αποχώρηση από την ηγεσία.

Η τρόικα

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της Ρωσίας μια τρόικα, όπως έγινε και μετά το θάνατο του Στάλιν το 1954, αν και το εγχείρημα αυτό δεν έληξε και πολύ καλά, καθώς συνοδεύτηκε από εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις.
Εάν ο Putin εκδιωχθεί ή δολοφονηθεί, η ανάληψη της εξουσίας από μια συλλογική ηγεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πολέμου, δεδομένου ότι η ρωσική ελίτ δεν στηρίζει τον πόλεμο.
Σε αυτήν την τρόικα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ανάμεσα σε άλλους ο Nikolai Patrushev, ο υπουργός Εσωτερικών Vladimir Kolokoltsev και ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu.

Ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, εάν ο πρόεδρος είναι ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντα του, αυτά εκπληρώνονται προσωρινά από τον πρωθυπουργό.
Εάν λοιπόν ο Putin αρρωστήσει σοβαρά και καταστεί ανίκανος να κυβερνήσει ή εάν δολοφονηθεί, τότε ο σημερινός πρωθυπουργός, ο 56χρονος Mikhail Mishustin είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της Ρωσίας.

Ο Μοσχοβίτης

Ένα ηχηρό όνομα είναι επίσης ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει εάν οι διαδηλώσεις κλιμακωθούν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή. Ο Sobyanin θεωρείται το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει για να οδηγήσει ομαλά την χώρα στη νέα εποχή.
Κατά την 12ετή θητεία του στη δημαρχία ο Sobyanin κατάφερε να καταστήσει την πόλη πιο βιώσιμη, δημιουργώντας πάρκα και ανακαινίζοντας ιστορικά κτήρια.
Ο 64χρονος Sobyanin έχει υπηρετήσει και ως αναπληρωτής πρωθυπουργός του Putin την περίοδο 2008 – 2010

Σενάριο 3ο: Ρωσικός ξεσηκωμός

Το σενάριο αυτό προβλέπει την πτώση του Putin μετά από έναν ξεσηκωμό των Ρώσων, αν και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά μακρινό και απίθανο σενάριο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από τις περιορισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο φυλακισμένος

Από τους πιο πιθανούς για την προεδρία σε αυτό το σενάριο θα είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή λόγω της κριτικής που έχει ασκήσει στον πρόεδρο Putin. Αυτός ήταν άλλωστε πίσω από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία κατά του Putin, οι όμως τελικά απέτυχαν.
Ο Navalny έχει δείξει εξαιρετικό θάρρος, προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά του ρωσικού κράτους, είναι πολέμιος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και πάλι θεωρείται πως έχει ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει στο προεδρικό αξίωμα.

Ο εξόριστος

Ένα από τα πιθανά ονόματα θα μπορούσε να είναι και αυτό του εξόριστου Ρώσου ολιγάρχη Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Putin. Ο Putin ήταν άλλωστε αυτός που του αφαίρεσε την πετρελαϊκή αυτοκρατορία της Yukos, στέλνοντας τον στην φυλακή και τελικά στην εξορία
Ο 59χρονος Khodorkovsky, ο οποίος εξακολουθεί να ζητά μεταρρυθμίσεις και στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας ζητώντας από τη Δύση να την προμηθεύσει με περισσότερα όπλα, δεν έχει καμία φιλοδοξία να παίξει ηγετικό ρόλο στη μετά Putin Ρωσία. Άλλωστε και οι πιο ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι συμμετείχε στο πλιάτσικο επί της εποχής Yeltsin.

Σενάριο 4ο: Στρατιωτική ανατροπή

Από τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό της στρατιωτικής ανατροπής του Putin, αν και η σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας δεν έχει να επιδείξει και ιδιαίτερα επιτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αναγκαστική απομάκρυνση του Putin, εάν ο ρωσικός στρατός ταπεινωθεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία

Ο χασάπης

Σε αυτό το σενάριο ακούγεται πιο πιθανό το όνομα του Mikhail Mizintsev του περίφημου «χασάπη» της Μαριούπολης, ο οποίος πρόσφατα προήχθη σε αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.
Η περίπτωση του θεωρείται πιο πιθανή σε σχέση με αυτές του υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu ή του Valery Gerasimov, του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κερδίσει τα εύσημα από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο πολέμαρχος

Ίσως από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα όχι μόνο στην Ρωσία αλλά και σε όλον τον κόσμο είναι και ο ηγέτης των Τσετσένων, Ramzan Kadyrov, ο οποίος είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Putin και του πολέμου στην Ουκρανία.
Θεωρείται πάντως δύσκολο να εκμεταλλευτεί τυχόν αδυναμία του Putin για να προωθηθεί ο ίδιος πολιτικά.
Μάλιστα λέγεται πως σε ένα σενάριο πολιτικής αναταραχής στη Ρωσία, ο Kadyrov θα επέλεγε μάλλον περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία για την Τσετσενία.

O μισθοφόρος

Στους πιθανούς διαδόχους συμπεριλαμβάνεται και ο Yevgeny Prigozhin, ένας επιχειρηματίας, γνωστός και ως «ο σεφ του Putin», ο οποίος διευθύνει την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων στρατιωτών, Wagner
Ο 61χρονος Prigozhin παρόλο αυτά θεωρείται πως είναι αρκετά μακριά από την εξουσία, εκτός και αν καταγραφόταν μια τεράστια ανατροπή στο πεδίο των μαχών, με τους Ρώσους να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική κατάρρευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης