Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αυξάνεται η υποστήριξη μιας νέας μεγάλης αύξησης του επιτοκίου κατά 75 μ.β. στην Κεντρική Ευρώπη - Διαφωνεί ο Νότος

ΕΚΤ:  Αυξάνεται η υποστήριξη μιας νέας μεγάλης αύξησης του επιτοκίου κατά 75 μ.β. στην Κεντρική Ευρώπη - Διαφωνεί ο Νότος
Η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων εντείνεται παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι φόβοι για την είσοδο της Ευρωζώνης σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα

Άλλα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκαν υπέρ μίας ακόμη μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον Οκτώβριο καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει σε νέο επίπεδο - ρεκόρ.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τείνει προς το 10%.
Το επιχείρημα για μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο ενισχύεται από τα σημερινά στοιχεία σε περιοχές της Γερμανίας που έδειξαν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να φθάσει σε διψήφιο ποσοστό.
«Η προτίμησή μου είναι 75 μονάδες βάσης», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Gediminas Simkus, στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο συνεδρίου στο Βίλνιους.
«Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι δύο επιλογές, αλλά η αύξηση κατά 50 μ.β. είναι το ελάχιστο», πρόσθεσε.
Ο Λιθουανός διοικητής δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις το συντομότερο δυνατό για τη μείωση του ισολογισμού της, άποψη που υποστήριξε και ο Εσθονός ομόλογός του Madis Müller στην ίδια εκδήλωση.
Η μείωση του ισολογισμού θα μπορούσε να γίνει με τη μη επανεπένδυση των ποσών από τις λήξεις κάποιων ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της, με αξία πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Mario Centeno και ο Ισπανός ομόλογός του, Pablo Hernandez de Cos, ήταν αντίθετοι στην ιδέα αυτή, φοβούμενοι ότι θα αποσταθεροποιούσε την αγορά ομολόγων.
«Η ποσοτική σύσφιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά», δήλωσε ο de Cos σε ομιλία του στο Μπιλμπάο.
«Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξομάλυνσης της πολιτικής σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτήν».
Ο de Cos είπε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι το τελικό ύψος που θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι χαμηλότερο από ό,τι αναμένουν τώρα οι αγορές.
«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η διάμεση τιμή του τελικού επιτοκίου σε όλα τα μοντέλα είναι στο 2,25%- 2,50%», πρόσθεσε.
Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα αυξηθούν σε περίπου 3% την επόμενη άνοιξη.
Ο de Cos είπε επίσης ότι εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της νωρίτερα από ό, τι αναμένουν τώρα οι αγορές, αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερο επιτόκιο.
Η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων εντείνεται παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο.
Αν και η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης απέχει σχεδόν ένα μήνα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Σλοβάκος Peter Kazimir και ο Αυστριακός Robert Holtzman τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης