Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενισχύουν την ακροδεξιά στη Γερμανία - Στο 15% το AfD, πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια

Oι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενισχύουν την ακροδεξιά στη Γερμανία - Στο 15% το AfD, πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια
Το AFd είναι πλέον το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα σε ολόκληρη την περιοχή της πρώην ανατολικής Γερμανίας που έχει πληθυσμό πάνω από 16 εκατομμύρια
Σχετικά Άρθρα

Υπάρχει περίπτωση οι συντηρητικοί να ενισχυθούν τόσο πολύ στη γερμανική πολιτική σκηνή ώστε να μετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό; 
Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfG) - που παλαιότερα έχει αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες πολιτικές πιέσεις, ακόμη και απειλές για πλήρη απαγόρευσή του - ενισχύεται πολύ στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές πυο αποτελούσαν κάποτε την Ανατολική Γερμανία.
Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Insa, το AFd είναι πλέον το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα σε ολόκληρη την περιοχή της πρώην ανατολικής Γερμανίας που έχει πληθυσμό πάνω από 16 εκατομμύρια.
Αν γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία την επόμενη Κυριακή, το AfD θα έφτανε το 27% στα ομόσπονδα κράτη του πρώην ανατολικού τμήματος, ακολουθούμενο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 26%.
Το SPD και οι Πράσινοι θα έπαιρναν μόνο 15% και 14%, αντίστοιχα, οι Φιλελεύθεροι θα έπαιρναν 7% και το κόμμα της Αριστεράς 8%.
Αλλά και στη Δυτική Γερμανία, αυξάνεται η υποστήριξη στο AfD, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 12%.
Το CDU διατηρεί το προβάδισμα με το 28%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 21% και το SPD με 19%, και τα τρια κόμματα μπροστά από το AfD. Χαμηλότερα βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 8% και η Αριστερά με 5%. Στην Κάτω Σαξονία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, το AfD αγγίζει το 9%, σύμφωνα με το Infratest dimap, και έχει τα χαμηλότερα αποτελέσματά του από οποιοδήποτε άλλο γερμανικό κρατίδιο.
Συνολικά το 15% των Γερμανών θα ψήφιζε υπέρ του AfD, με την υποστήριξη του κόμματος να αυξάνεται κατά 1% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν και να βρίσκεται μόλις τρεις μονάδες πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με επικεφαλής τον καγκελάριο Olaf Scholz, του οποίου το κόμμα έχει πέσει στο 18%.

Γιατί το AfD ενισχύεται περισσότερο στην ανατολική Γερμανία; Η συμπάθεια προς τη Ρωσίa και η φτώχεια

Το AfD ενισχύεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, επειδή λειτουργεί ως ένθερμος επικριτής της πολιτικής των κυρώσεων της κυβέρνησης Scholz κατά της Ρωσίας.
Το AfD είχε ζητήσει επίσης την πιστοποίηση και το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα έφερνε το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανίας, προοπτική που δεν είναι ορατή στο αμεσο μέλλον μετά την επίθεση δολιοφθοράς κατά των δύο αγωγών Nord Stream.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτιστικοί και οικονομικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει το AfD να είναι πολύ πιο δημοφιλές στην ανατολική Γερμανία από ότι στη δυτική.
Οι Ανατολικογερμανοί παραμένουν πιο δύσπιστοι απέναντι στις πολιτιστικές τάσεις της Δύσης και τείνουν να συμπονούν περισσότερο τη Ρωσία.
Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στο ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας, η οποία ενισχύει τη λαϊκή υποστήριξη του AfD, είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τους Ανατολικογερμανούς που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και υψηλότερα ποσοστά φτώχειας πολύ πιο σκληρά από τους κατοίκους της δυτικής Γερμανίας που έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Τα μεγάλα κόμματα στη Γερμανία έχουν πει εδώ και καιρό ότι δεν θα σχημάτιζαν ποτέ κυβερνητικό συνασπισμό με το AfD.
Ωστόσο, το ίδιο λεγόταν παλαιότερα και για τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD) στη Σουηδία.
Όταν όμως, στις τελευταίες σουηδικές εκλογές το Σεπτέμβριο, συγκέντρωσαν ποσοστό πάνω από το 20%, τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα τους υποδέχτηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού χωρίς αυτούς δεν γινόταν να σχηματιστεί κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης