Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman, El-Erian και Roubini «κατακεραυνώνουν» το πρόγραμμα δαπανών του Ην. Βασιλείου που έφερε χάος στις αγορές

Krugman, El-Erian και Roubini «κατακεραυνώνουν» το πρόγραμμα δαπανών του Ην. Βασιλείου που έφερε χάος στις αγορές

Ο Paul Krugman, ο Mohamed El-Erian και ο Nouriel Roubini κατέρριψαν τα σχέδια δαπανών της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Paul Krugman, ο Nouriel Roubini και ο Mohamed El Erian «κατακεραυνώνουν» τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές της νέας βρετανικής κυβέρνησης και στάθμισαν το σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 65 δισεκατομμυρίων λιρών (70,5 δισεκατομμύρια δολάρια) της Τράπεζας της Αγγλίας.
Οι προτάσεις της πρωθυπουργού Liz Truss και του καγκελαρίου Kwasi Karteng εκτόξευσαν τη λίρα και αναστάτωσαν τον κλάδο των συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την εβδομάδα, ενώ παράλληλα προκάλεσαν επίσης μια προειδοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ώθησαν την BoE να αγοράσει μακροχρόνια κρατικά ομόλογα και να καθυστερήσει την έναρξη των πωλήσεων ομολόγων της, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι ασταθείς αγορές και να αποτραπεί μια οικονομική καταστροφή.

Δείτε τι είπαν οι τρεις κορυφαίοι οικονομολόγοι για το φιάσκο:

Paul Krugman

«Η Trussonomics είναι βαθιά ανόητη», έγραψε ο Krugman στο Twitter την Τετάρτη. "Όχι, δεν θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση - προς όνομα του Θεού, η Βρετανία είναι μόνο το 3,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και ενώ οι βρετανικές αγορές είναι ένα χάος, είμαστε πολύ καιρό από το 1976. "
Ο Krugman χλεύασε επίσης το δημοσιονομικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης ως «ανόητο και σκληρό» και κατηγόρησε την Truss και το υπουργικό της συμβούλιο ότι «αγοράζουν ανοησίες από την πλευρά της προσφοράς», με ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος αναφερόταν στην τελευταία νομισματική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου - προϊόν επώδυνου πληθωρισμού, εμπορικών και δημοσιονομικών ελλειμμάτων και εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου.
Οι υποστηρικτές της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς υποστηρίζουν τις φορολογικές περικοπές, την απορρύθμιση και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ως τα καλύτερα εργαλεία για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Mohamed El Erian

Σε μια στήλη των Financial Times , ο El-Erian υπογράμμισε πόσο ασυνήθιστο είναι για μια ανεπτυγμένη χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώνει αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα: χάος στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων, απώλεια εμπιστοσύνης στους ηγέτες της, επείγουσα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας , ζητά έκτακτη αύξηση των επιτοκίων και προειδοποίηση από το ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz προειδοποίησε ότι η τρέχουσα αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού και απώλειες πλούτου για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου. Είπε ότι αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο στασιμότητας - όταν μια οικονομία αντιμετωπίζει επίμονο πληθωρισμό, στάσιμη ανάπτυξη και αυξανόμενη ανεργία.
Ο El-Erian επέκρινε τις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές του Ηνωμένου Βασιλείου ως «ανησυχητικά μεγάλες, σχετικά οπισθοδρομικές και μη χρηματοδοτούμενες» στη στήλη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Επιπλέον, υπογράμμισε την ασυνέπεια των πολιτικών της χώρας σε ένα tweet την ίδια μέρα, ενώ σημείωσε, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων και οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων συνήθως δροσίζουν μια οικονομία, ενώ οι φορολογικές περικοπές και οι αγορές ομολόγων συνήθως στοχεύουν να την τονώσουν.
«Υπάρχει μια εγγενής αντίφαση σε αυτό που προσπαθούν να κάνουν», είπε στο CNN την Τετάρτη σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της BoE.

Nouriel Roubini
«Η Truss και το υπουργικό της συμβούλιο δεν έχουν ιδέα», έγραψε ο Ρουμπίνι στο Twitter το Σάββατο σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης.
"Πίσω στη δεκαετία του 1970. Στασιμοπληθωρισμός και τελικά η ανάγκη να πάμε και να ζητιανέψουμε για μια διάσωση του ΔΝΤ."
Ο οικονομολόγος, με το παρατσούκλι "Dr. Doom" για τις τρομερές του προβλέψεις, υποστήριξε σε ένα tweet της Τετάρτης ότι η BoE θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να στηρίξει την αξία της λίρας, αντί να αγοράζει ομόλογα και να διοχετεύει χρήματα στην οικονομία.
Επιπροσθέτως, συνέκρινε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο με μια οικονομία αναδυόμενης αγοράς, δεδομένου του εσφαλμένου συνδυασμού πολιτικών του.
«Η BoE αναβοσβήνει και εκμεταλλεύεται το απερίσκεπτο δημοσιονομικό έλλειμμα σε μια εποχή που η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει πολύ πιο αυστηρή δεδομένης της έκρηξης του πληθωρισμού», έγραψε ο Ρουμπίνι στο Twitter μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
"Μπροστά ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970! ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης