Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Deals και αποτελέσματα ανακατεύουν την τράπουλα στα μικρομεσαία – Ποιες ξεχωρίζουν

Deals και αποτελέσματα ανακατεύουν την τράπουλα στα μικρομεσαία – Ποιες ξεχωρίζουν
Με βάση τα αποτελέσματα των εισηγμένων παρατηρούνται αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στις μικρομεσαίες εταιρείες

Η έντονη φημολογία για deals στις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες που κυκλοφόρησαν ευρέως χθες, αλλά και η δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου από πολλές μικρές εισηγμένες, έδωσαν την ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και πονταρίσματα εκεί που οι επενδυτές, οι λιγοστοί βέβαια, βλέπουν περιθώρια ανόδου.
Ο Δημήτρης Κούτρας φαίνεται πως δεν παρατάει τα όπλα και επιθυμεί να ασχοληθεί με την μικρή κατασκευαστική εταιρεία από την Κρήτη, τη Δομική Κρήτης, που έχει βελτιώσει τα μεγέθη της το τελευταίο διάστημα και που εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί από τα έργα που θα γίνουν στο νησί.
Επιπλέον στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν, αναφέρουν πως το deal δεν είναι μόνο με τον γνωστό κατασκευαστή αλλά έχει μαζί του μεγάλο όμιλο από την Κύπρο και επίσης επιθυμούν να έχουν «πάτημα» και στην Αθήνα, επομένως βολιδοσκοπούν και άλλη μικρή εισηγμένη του κλάδου.
Αυτή η εξέλιξη έβαλε ξανά τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου στο επίκεντρο.
Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει στην Intrakat που έχει μικρό ποσοστό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως δεν επιθυμεί να πουλήσει, αλλά δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση στο ποσοστό του μέσω νέου dilution.
Λίγες μέρες νωρίτερα η συμφωνία συγχώνευσης ΑΝΕΚ-Attica Group έδωσε σημαντική άνοδο στη μετοχή της κρητικής ναυτιλιακής εταιρείας.
Από την άλλη τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, δίνουν την ευκαιρία για τοποθετήσεις, όπου δημοσιεύονται ισχυρές κερδοφορίες αλλά και μεγάλων ρευστοποιήσεων όπου απογοητεύουν.
Για παράδειγμα η ΕΥΑΘ απογοήτευσε χθες τους επενδυτές εμφανίζοντας κέρδη μόλις 9 χιλ. ευρώ με αποτέλεσμα, εγχώριος θεσμικός επενδυτές να προβεί σε μεγάλες πωλήσεις βυθίζοντας τη μετοχή, η οποία συμπλήρωσε και 7 συνεχόμενες πτωτικές.
Από την άλλη εξαιρετικές κερδοφορίες που παραπέμπουν σε εκτίμηση για μονοψήφιο p/e στο σύνολο της χρήσης δίνουν ώθηση σε κάποιες εταιρείες με ζητούμενο τη διάρκεια,  η οποία δεν είναι σε όλες παρούσα.
Η Έλαστρον εμφάνισε ξανά κέρδη λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ και πήρε ανάσες η μετοχή, η οποία είχε υποχωρήσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα και λόγω του μεγάλου μερίσματος που έδωσε.
Χθες δημοσίευσε η Μevaco σημαντική βελτίωση κερδοφορίας και η μετοχή κατέγραψε άνοδο.
Η δημοσίευση της υψηλής κερδοφορίας της Καρέλιας, έκανε κάποιους επενδυτές να θυμηθούν το μεγάλο ταμείο (583 εκατ. ευρώ), αλλά η αποτίμηση απέχει σημαντικά από μία αποτίμηση που θα χαρακτηριζόταν πιο δίκαιη.
Η Αλουμύλ πριν λίγες μέρες είχε δημοσιεύσει κέρδη 20 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση τώρα να είναι στα 60 εκατ. ευρώ και να γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί.
Η Έλτον έκανε καλή κίνηση και βελτίωσε με επίσης καλό όγκο την αποτίμηση εξαιτίας της υψηλής κερδοφορίας (7,6 εκατ. ευρώ).

Γιώργος Κατικάς

george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης