Υπό τις διαφωνίες της Γερμανίας και λοιπών δορυφόρων της για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνέρχονται σήμερα Παρασκευή 30/9 στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο που θα οδηγήσει αφενός στη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας και αφετέρου στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, υπό τη «σκιά» του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου στους Nord Stream 1 και 2 που βάζει σε άλλη, πιο επικίνδυνη διάσταση τον ενεργειακό πόλεμο.
Διαφωνίες
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου» και το ζήτημα του πλαφόν.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, εάν επιβληθεί μεμονωμένα ως μέτρο, θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το καύσιμο αντί να αντιμετωπίσει την έλλειψή του και για αυτό το λόγο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να βασιστεί σε έναν συνδυασμό εργαλείων και όχι μόνο στην παρέμβαση στην αγορά για να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας ενεργειακής κρίσης που επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
«Η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης παρέμβασης που περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και την αλληλεγγύη στην προσφορά.
Το πλήρες αποτέλεσμα τέτοιων μέτρων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του συνδυασμού τους.
Όσο ισχυρότερη είναι η παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για μείωση της ζήτησης και αλληλεγγύη στην προσφορά» αναφέρει στο έγγραφο της η Κομισιόν.
Με τη θέση αυτή της Κομισιόν τάσσεται και η Γερμανία, η οποία θεωρεί ότι εάν επιβληθεί πλαφόν στην χονδρική τιμή του αερίου, τότε θα τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες ενέργειας.
Εκνευρισμός των 15
Η πρόταση αυτή επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα που είχαν διατυπώσει 15 κράτη – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του αερίου.
Αναφέρεται μάλιστα πως η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Πάντως, οι 15 είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν.
Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών-μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 4η Οκτωβρίου.
Τι προτείνει η Κομισιόν
Βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) καθώς και την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).
Αν και οι τελικές αποφάσεις μάλλον οδεύουν προς την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 6 με 7 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, τρία μέτρα, όπως τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα), τη θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Στο επίκεντρο και οι διαρροές στους Nord Stream
Πάντως, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, εξέλιξη που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον ενεργειακό γρίφο για τους Ευρωπαίους.
Μια και η εξέλιξη αυτή έρχεται να δημιουργήσει και πάλι ανασφάλεια στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μια και ανατρέπεται κάθε σχεδιασμός όσον αφορά την αποθήκευση αερίου, οι τιμές του οποίου έχουν αρχίσει και πάλι να παίρνουν την ανιούσα.
Σε κάθε περίπτωση και αυτήν την φορά η μεγάλη χαμένη από την καταστροφή των αγωγών είναι η Ευρώπη καθώς πέρα από τις άμεσες ενεργειακές και οικονομικές συνέπειες, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα για την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών