Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη +0,2% το β' τρίμηνο 2022

Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη +0,2% το β' τρίμηνο 2022
Tο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας - που αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των ξένων επενδυτών - ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο
Σχετικά Άρθρα
Απρόσμενη ανάπτυξη σημείωσε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2022, χαμηλότερη ωστόσο από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας - που αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των ξένων επενδυτών - ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο.
Το ONS ανέφερε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αναθεωρημένο ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση για συρρίκνωση 0,1%.
Ωστόσο, το ONS αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία COVID-19, αντανακλώντας το μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί το 2020.
«Το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται τώρα ότι θα είναι 0,2% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τον κορωνοϊό, στο 4ο τρίμηνο του 2019, αναθεωρημένο προς τα κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 0,6%», ανέφερε το ONS.
Το ONS δήλωσε ότι πιστεύει πλέον ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 11% το έτος που ο κορωνοϊός έπληξε τη χώρα, από την προηγούμενη εκτίμηση για πλήγμα 9,8%.
Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί από τον ιό COVID-19 και το Brexit ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Ο νέος Βρετανός υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα οικονομικό σχέδιο που, όπως είπε, θα τονώσει την ανάπτυξη με τη μείωση των φόρων.
Οι επενδυτές αντέδρασαν με sell off στη στερλίνα και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα - θέτοντας το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο επίκεντρο και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης