Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύθραυστη ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, νέο πληθωριστικό σοκ - Ο DAX +0,2%

Εύθραυστη ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές, νέο πληθωριστικό σοκ - Ο DAX +0,2%
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη επιχειρούν να κλείσουν τον μήνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αναταραχή της τελευταίας εβδομάδας, η ανάκαμψη ωστόσο αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα, εν μέσω της επιδείνωσης του outlook.
Νέο ιστορικό ρεκόρ, σε διψήφια ποσοστά, στο 10%, σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει έως το 9,7%.
Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός σημείωσε απροσδόκητη επιβράδυνση στο +6,2% σε ετήσια βάση, από 6,6% τον Αύγουστο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2% στις 12.002 μονάδες.  
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 6.904 μονάδες. 
Στις 5.712 μονάδες με κέρδη 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,8% στις 20.507 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει κέρδη 0,6% στις 7.345 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,5%.
Στη Μόσχα ο δείκτης Moex σε ρούβλια υποχωρεί 0,4% στις 1.944 μονάδες.
Σταθεροποιητικά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στα 202 ευρώ, με πτώση σχεδόν 1%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,9% στα 81,95 δολ. το βαρέλι και το brent στα 88,07 δολ. με άνοδο 1%.

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός - Ρεκόρ 10% στην Ευρωζώνη

Νέο ιστορικό ρεκόρ, σε διψήφια ποσοστά, στο 10%, σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει έως το 9,7%.
Ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένης της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ανήλθε στο 4,8%. 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 12,1%.
Το νέο ιστορικό ρεκόρ στις τιμές καταναλωτή της Ευρωζώνης ενισχύει τις πιθανότητες για μία νέα jumbo αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Οκτώβριο, κατά 75 μονάδες βάσης.
Στην Ολλανδία ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 17,1%, ενώ στη Γαλλία σημείωσε απρόσμενη επιβράδυνση στο 6,2%.
Τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό σημείωσε ηΕσθονία με 24,2% και τον χαμηλότερο η Γαλλία με 6,2%.

Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη +0,2% το β' τρίμηνο 2022

Απρόσμενη ανάπτυξη σημείωσε η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2022, χαμηλότερη ωστόσο από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας - που αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία των ξένων επενδυτών - ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο.
Το ONS ανέφερε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αναθεωρημένο ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση για συρρίκνωση 0,1%.
 Ωστόσο, το ONS αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία COVID-19, αντανακλώντας το μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί το 2020.
«Το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται τώρα ότι θα είναι 0,2% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τον κορωνοϊό, στο 4ο τρίμηνο του 2019, αναθεωρημένο προς τα κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 0,6%», ανέφερε το ONS.
Το ONS δήλωσε ότι πιστεύει πλέον ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 11% το έτος που ο κορωνοϊός έπληξε τη χώρα, από την προηγούμενη εκτίμηση για πλήγμα 9,8%.

Πτώση στις αγορές της Ασίας - Μηνιαίες απώλειες 14% για τον Hang Seng τον Σεπτέμβριο 2022


Με πτώση ολοκληρώνουν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια της Ασίας και οδεύουν προς μεγάλες μηνιαίες απώλειες, καθώς η επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και τα διαρκή hawkish μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν αποστροφή ρίσκου.
Οι τεχνολογικές μετοχές υπέστησαν το χειρότερο πλήγμα.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 14% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας και ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασαν περίπου 11% έκαστος.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ήταν το ασιατικό χρηματιστήριο με τις χειρότερες επιδόσεις την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 1,8% στις 25.937 μονάδες,  παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις. 
Η αποδυνάμωση του γεν και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την ιαπωνική οικονομία φέτος.
Ο Nikkei οδεύει προς πτώση σχεδόν 8% τον Σεπτέμβριο, τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιι περισσότεροι άλλοι περιφερειακοί δείκτες είχαν οριστεί για ένα παρόμοιο μηνιαίο ορόσημο.
Η πίεση στις περιφερειακές μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί καθώς τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων τρέχουν προς τα πάνω.

Συγκρατημένη πτώση στην Κίνα

Οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές ήταν κάπως συγκρατημένες μετά τα στοιχεία PMI του Σεπτεμβρίου, τα οποία διαμόρφωσαν μια μικτή εικόνα της οικονομίας.
Ο δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 υποχώρησε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε σε μηνιαίες απώλειες σχεδόν 7%.
Ενώ η επίσημη μέτρηση έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας της χώρας επεκτάθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, μια ιδιωτική έρευνα ήρθε σε αντίθεση με αυτό δείχνοντας ότι ο τομέας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο μη μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι ακόμη μακριά.
Ο δείκτης Nifty 50 της Ινδίας σημείωσε άνοδο 0,5% μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο η τράπεζα μείωσε υποβάθμισε τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, επικαλούμενη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και αντίθετους ανέμους από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης