Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μόλις ξεκίνησε – Η νέα φάση μετά τις προσαρτήσεις και η κλιμάκωση, ο καταλυτικός Ρωσικός χειμώνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μόλις ξεκίνησε – Η νέα φάση μετά τις προσαρτήσεις και η κλιμάκωση,  ο καταλυτικός Ρωσικός χειμώνας
Η νέα φάση ενός πολέμου με στρατιωτικές/γεωπολιτικές, ενεργιακές, οικονομικές διαστάσεις - Πώς η Ρωσία διαμορφώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις  ειρήνευσης
Σχετικά Άρθρα
Όσον αφορά τη Ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από ένα αργό και βασανιστικό πόλεμο φθοράς για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, τα γεγονότα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται, θυμίζοντας τη διάσημη ρήση του Vladimir Lenin: «Υπάρχουν δεκαετίες όπου τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν δεκαετίες».
Αυτή ήταν μία από αυτές τις εβδομάδες.

Ξεκίνησε με την έναρξη των δημοψηφισμάτων σε τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες για να καθοριστεί εάν θα ενταχθούν ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, συνοδευόμενη από την ανακοίνωση του Putin ότι θα κληθούν έφεδροι για να αυξήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία.

Περαιτέρω εξελίξεις ανέκυψαν από τον βυθό της Βαλτικής με τη μυστηριώδη δολιοφθορά κατά των αγωγών φυσικού αερίου  Nordstream.
Κυκλοφορούν φήμες για πυρηνικά όπλα και όλο αυτό το διάστημα ο πόλεμος επί του στρατιωτικου πεδίου συνεχίζεται.
Συνολικά, είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μετάβαση προς μια νέα φάση του πολέμου, με μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων, διευρυμένους κανόνες εμπλοκής και μεγαλύτερη ένταση να διαφαίνεται στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Φάση1: Προσαρτήσεις


Προσάρτηση

Το βασικό γεγονός στο επίκεντρο της πρόσφατης κλιμάκωσης ήταν η ανακοίνωση δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, και Kherson) για να καθοριστεί το ζήτημα της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το υπονοούμενο φυσικά ήταν ότι εάν τα δημοψηφίσματα πετύχαιναν (ένα ερώτημα που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ), αυτές οι περιοχές θα προσαρτούνταν στη Ρωσία.
Αν και κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες ότι η Ρωσία θα καθυστερούσε την προσάρτηση, αυτό δεν ήταν ποτέ πραγματικά εύλογο.
Το να επιτραπεί σε αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία μόνο για να τις αφήσουν εκτεθειμένες θα ήταν μνημειωδώς αντιδημοφιλές και θα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Ρωσίας στους ομοεθνείς στην Ουκρανία – και αυτό συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου όπως ήταν το εύλογο.
Όλα αυτά είναι μάλλον προβλέψιμα και ολοκληρώνουν το πρώτο κύμα των προσαρτήσεων.
Το σκεπτικό δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο: η εκκαθάριση του Donbass και η διασφάλιση της Κριμαίας ήταν οι απόλυτοι ρωσικοί στόχοι για τον πόλεμο, και η διασφάλιση της Κριμαίας απαιτεί χερσαία γέφυρα με οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις (περιφέρεια Zaporizhia) και έλεγχο των πηγών νερού της Κριμαίας (Kherson).
Αυτοί οι ελάχιστοι στόχοι έχουν πλέον καθοριστεί επίσημα, αν και φυσικά η Ουκρανία διατηρεί κάποια στρατιωτική δραστηριότητα σε αυτά τα εδάφη και θα πρέπει να απωθηθεί.

Η νομιμότητα της προσάρτησης και η νέα κρατική εξουσία

Ποια είναι όμως η σημασία των δημοψηφισμάτων και της προσαρτησης των νέων εδαφών.
Τα δυτικά ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στη μη νομιμότητα των διαδικασίας και στην παρανομία οποιασδήποτε προσάρτησης, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά ενδιαφέρον ή σημαντικό από τη γεωπολιτική του διάσταση.
Η νομιμότητα της προσάρτησης προκύπτει από το εάν η ρωσική διοίκηση μπορεί ή όχι να πετύχει σε αυτές τις περιοχές.
Η νομιμότητα, ως τέτοια, είναι απλώς ζήτημα αποτελεσματικότητας της κρατικής εξουσίας.
Μπορεί το κράτος να προστατεύσει, να ελέγξει και να δικάσει;
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα τεχνικά στοιχεία των δημοψηφισμάτων είναι τι λέει η απόφαση για την προσάρτηση αυτών των περιοχών για τις ρωσικές προθέσεις.
Μόλις αυτές οι περιοχές προσαρτηθούν επίσημα, θα θεωρούνται από το ρωσικό κράτος ως κυρίαρχο ρωσικό έδαφος, που υπόκειται σε προστασία με όλο το φάσμα των ρωσικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων (στο πιο τρομερό και απίθανο σενάριο) της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Όταν ο Medvedev το επεσήμανε αυτό, χαρακτηρίστηκε περίεργα ως «πυρηνική απειλή», αλλά αυτό που στην πραγματικότητα προσπαθούσε να επικοινωνήσει είναι ότι αυτές οι τέσσερις περιφέρειες θα γίνουν μέρος του ελάχιστου νομικού ορισμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας - αδιαπραγμάτευτες, με άλλα λόγια.

Υπαρξιακά σημαντικές

Η προσάρτηση αποδίδει έναν επίσημο χαρακτηρισμό ότι μια περιοχή έχει θεωρηθεί υπαρξιακά σημαντική για το ρωσικό κράτος και θα αμφισβητηθεί σαν να κινδυνεύει η ακεραιότητα του έθνους και του κράτους.
Όσοι προσηλώνουν το ενδιαθέρον του στη «νομιμότητα» των δημοψηφισμάτων (σαν να υπάρχει κάτι τέτοιο) και τον υποτιθέμενο πυρηνικό εκβιασμό του Medvedev κάνουν λάθος
Η Ρωσία μας δελιχνει με τις κινήσεις της ότι διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τη γραμμή για τις απόλυτες ελάχιστες συνθήκες ειρήνης.
Δεν φεύγει από το παιχνίδι χωρίς τουλάχιστον αυτές τις τέσσερις περιφέρειες και θεωρεί ότι το πλήρες φάσμα της αυτόνομης υπόστασης των ρωσικών αυτών κοινοτήτων είναι στο παιχνίδι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ισχύς και επιστράτευση για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού

Η κίνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και τελικά την προσάρτηση των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας συνοδεύτηκε με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Putin για «μερική επιστράτευση».
Φαινομενικά, η αρχική διαταγή καλεί μόλις 300.000 άνδρες με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για περαιτέρω αύξηση των κληρωτών κατά την κρίση του γραφείου του προέδρου.
Εμμέσως, ο Putin μπορεί τώρα να ενισχύσει την κινητοποίηση όπως κρίνει σκόπιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις ή να υπογράψει περισσότερα έγγραφα.
Ήταν όλο και πιο σαφές ότι η Ρωσία έπρεπε να διευρύνει την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεών της
Η επιτυχημένη πορεία της Ουκρανίας στον ποταμό Oskil έγινε δυνατή χάρη στη ρωσική αναδιάταξη των δυνάμεων.
Ο ρωσικός στρατός είχε εκκενώσει εντελώς την Περιφέρεια Kharkiv, αφήνοντας μόνο μια λεπτή δύναμη ελέγχου εθνοφρουρών και πολιτοφυλακής της LNR.
Σε μέρη όπου ο ρωσικός στρατός επέλεξε να αναπτύξει σημαντικούς τακτικούς σχηματισμούς, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την Ουκρανία - η περίφημη αντεπίθεση της Kherson μετατράπηκε σε πεδίο… βολής για το ρωσικό πυροβολικό, με τον ουκρανικό στρατό να διοχετεύει άτυχα προσωπικό σε ένα απελπιστικό προγεφύρωμα στην

Οι επιτυχίες

Μέχρι στιγμής σε αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία έχει πετύχει δύο μεγάλες νίκες ανακαταλαμβάνοντας εδάφη: πρώτα την άνοιξη, γύρω από το Κίεβο, και τώρα την ανακατάληψη της περιφέρειας Kharkiv στα τέλη του καλοκαιριού.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι Ρώσοι είχαν προληπτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων.
Δεν έχουμε δει ακόμη μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση εναντίον του ρωσικού στρατού σε αμυντική διάτσξη.
Η προφανής λύση, επομένως, είναι να αυξηθεί η ανάπτυξη της δύναμης έτσι ώστε να μην είναι πλέον απαραίτητο να αποδυαμωθούν τμήματα του μετώπου.
Η αρχική αύξηση των 300.000 ανδρών προκαλεί μια μικρή συγχυση...
Δεν θα σταλούν στην Ουκρανία όλοι οι άνδρες που είναι κληρωτοί.
Πολλοί θα παραμείνουν στη Ρωσία σε υπηρεσία φρουράς, έτσι ώστε οι υπάρχοντες έτοιμοι σχηματισμοί να μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε περισσότερες ρωσικές μονάδες να φτάνουν στο θέατρο των επιχειρήσεων πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Επιπλέον, πολλές από τις μονάδες που δεσμεύτηκαν αρχικά στην Ουκρανία ήταν εκτός των εμπροσθοφυλακών για επανατοποθέτηση και ανάπαυση.
Η κλίμακα και ο ρυθμός της νέας γενιάς δυνάμεων της Ρωσίας είναι πιθανό να σοκάρουν τους αντιπαλους.

Εξαντλείται ο ουκρανικός στρατός

Σε γενικές γραμμές, η χρονική στιγμή της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας συμπίπτει με την εξάντληση των ουκρανικών δυνατοτήτων.
Η τελευταία ζώνη έντονων ουκρανικών επιχειρήσεων είναι γύρω από το Lyman, όπου οι επιθετικές ουκρανικές επιθέσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής ούτε να εισβάλουν είτενα περικυκλώσουν την πόλη
Είναι ακόμα πιθανό να πάρουν το Lyman και να εδραιώσουν τον έλεγχο του Kupyansk, αλλά αυτό πιθανότατα θα αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα της ουκρανικής επιθετικής ικανότητας.
Προς το παρόν, η περιοχή γύρω από το Lyman που εκθέτει τα ουκρανικά στρατεύματα που επιτίθενται σε ρωσικά αεροπορικά και χερσαία πυρά.

Ουκρανικές εφεδρείες

Η Ουκρανία έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος της μαχητικής ισχύος που συσσώρευσε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα έχει επείγουσα ανάγκη να μειώσει την ένταση μάχης για αναδιάταξη δυνάμεων και επανεξοπλισμό ακριβώς την ίδια στιγμή που η ρωσική μαχητική ισχύς στο θέατρο των επιχειρήσεων αρχίζει να ανατύσε σε μεγαλύτερο όγκο.
Ταυτόχρονα, η ικανότητα του ΝΑΤΟ να οπλίσει την Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εξάντλησης

Το ΝΑΤΟ ξεμένει από βοήθεια

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο βαθμός στον οποίο η Ρωσία έχει επινοήσει μεθόδους να καταστρέφει το στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ χωρίς να διεξάγει άμεσο πόλεμο με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά υπό τη μορφή του proxy war, το πόλεμου διά αντιπροσώπου.
Υπάρχουν πλέον πολύ περιορισμένα αποθέματα για να εξοπλιστεί η Ουκρανία.
Το Military Watch Magazine σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει εξαντλήσει το απόθεμα αρμάτων μάχης της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η μόνη επιλογή θα είναι να δοθούν στην Ουκρανία δυτικά μοντέλα.
Αυτό, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται, γιατί θα απαιτούσε όχι μόνο εκτεταμένη εκπαίδευση πληρωμάτων, αλλά και μια εντελώς διαφορετική επιλογή πυρομαχικών, ανταλλακτικών και επισκευαστικών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, τα άρματα μάχης δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Νωρίτερα το καλοκαίρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν οβίδες των 155 χιλιοστών, αλλά με τα αποθέματα όπλων και οβίδων να μειώνονται, αναγκάστηκαν πρόσφατα να στραφούν σε ….οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος.
Μετά την ανακοίνωση μιας ακόμη δόσης βοήθειας στις 28 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν πλέον συγκεντρώσει πέντε διαδοχικά πακέτα που δεν περιέχουν κανένα συμβατικό μέγεθος των 155 χιλιοστών.
Οι οβίδες για το σοβιετικό πυροβολικό της Ουκρανίας είχαν εξαντληθεί ήδη από τον Ιούνιο.
Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια να διατηρηθεί σε λειτουργία ο βραχίονας πυροβολικού της Ουκρανίας έχει περάσει από μερικές φάσεις.
Στην πρώτη φάση, τα αποθέματα σοβιετικών οβίδων του Συμφώνου της Βαρσοβίας εξανλήθηκαν για να τροφοδοτήσουν τα υπάρχοντα όπλα της Ουκρανίας.
Στη δεύτερη φάση, δόθηκαν στην Ουκρανία δυτικές δυνατότητες μεσαίου επιπέδου, ειδικά το οβιδοβόλο των 155 χλστ.
Τώρα που οι οβίδες των 155 χιλιοστών εξαντλούνται, η Ουκρανία πρέπει να αρκεστεί στα πυροβόλα των 105 χιλιοστών, τα οποία καταστρέφονται ευκολα από τα ρωσικά οβιδοβόλα
Ως υποκατάστατο εφευρέθηκε το Σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.
Αυτό που δεν αναφέρεται ρητά στις ανακοινώσεις είναι ότι τα συστήματα HIMARS δεν υπάρχουν στα τρέχοντα αποθέματα στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και θα πρέπει να κατασκευαστούν, και επομένως είναι απίθανο να φτάσουν στην Ουκρανία για αρκετά χρόνια πό σήμερα.
Οι αυξανόμενες δυσκολίες στον οπλισμό της Ουκρανίας συμπίπτουν με το γρήγορο κλείσιμο του παραθύρου επιχειρησιακών νικών της Ουκρανίας.
Οι δυνάμεις που συσσωρεύτηκαν το καλοκαίρι υποβαθμίζονται και καταπολεμούνται, και κάθε επόμενη αναδιάταξη των δυνάμεων της πρώτης βαθμίδας της Ουκρανίας θα γίνεται πιο δύσκολη καθώς το ανθρώπινο δυναμικό εξαντελείταο και τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ εξαντλούνται.
Αυτή η εξάντληση έρχεται ακριβώς καθώς η παραγωγή ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται

Ο Χειμερινός Πόλεμος και τα διδάγματα από το Στάλινγράντ

Όποιος περιμένει ότι ο πόλεμος θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έκπληξη.
Η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει μια επίθεση αργά το φθινόπωρο/χειμώνα και να επιτύχει σημαντικά κέρδη στη βάση της προσέγγισης του κρύου καιρού.

Η Ρωσία είναι απόλυτα ικανή να διεξάγει αποτελεσματικές επιχειρήσεις στο χιόνι.
Επιστρέφοντας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κόκκινος Στρατός ήταν περισσότερο από ικανός για επιθετική επιτυχία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ξεκινώντας το 1941 με τη γενική αντεπίθεση στη Μόσχα, και πάλι το 1942 με την καταστροφή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς στο Στάλινγκραντ και το 1943-44 με δύο επιτυχημένες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που ξεκινούσαν το χειμώνα
. Τώρα, φυσικά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι άμεσα επαναλήψιμος με όλους τους τρόπους, αλλά από τεχνική άποψη υπάρχει μια σαφώς εδραιωμένη ικανότητα να εκτελούνται επιχειρήσεις σε κρύο καιρό.

Κινητικότητα και η λάσπες

Ο χειμωνιάτικος καιρός ευνοεί πραγματικά μια ρωσική επίθεση για πολλούς λόγους.
Ένα από τα παράδοξα των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι ότι ο παγωμένος καιρός ενισχύει πραγματικά την κινητικότητα - τα οχήματα μπορεί να κολλήσουν στη λάσπη, αλλά όχι σε παγωμένο έδαφος.
Από το 1941-43, τα γερμανικά στρατεύματα γιόρτασαν την άφιξη της άνοιξης, επειδή ανενεμαν βαλτώσει ο Κόκκινος Στρατός στη λάσπη και να επιβραδύνει την ορμή του.
Η απώλεια των φυλλωμάτων στα δέντρα μειώνει επίσης την κάλυψη που είναι διαθέσιμη στα στρατεύματα σε αμυντική στάση.
Και, φυσικά, ο κρύος καιρός ευνοεί την πλευρά με πιο αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια.

Οι 4 πιθανές στρατηγικές επιλογές

Όσο για το πού θα επιλέξει η Ρωσία να δεσμεύσει τις νέες δυνάμεις της, υπάρχουν τέσσερις ρεαλιστικές πιθανότητες:
Πρώτον: Επαναλειτουργία του Βόρειου Μετώπου με επιχείρηση γύρω από το Kharkov.
Μια ρωσική κίνηση προς το Χάρκοβο θα κατέρρεε αμέσως όλα τα κέρδη της Ουκρανίας προς το Oskil, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα ενίσχυσής του
Δεύτερον: Επίθεση στον Nikolayev από την περιοχή της Kherson.
Αυτό θα προχωρούσε περαιτέρω προς τον στόχο για την περικύκλωση της Ουκρανίας και θα εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή έχουν πληγεί άσχημα μετά τη δική τους αποτυχημένη επίθεση.
Τρίτον: Μαζική επίθεση στο Donbas για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης του εδάφους του DNR με την κατάληψη του Slovyansk και Kramatorsk.
Αυτό είναι λιγότερο πιθανό, καθώς η Ρωσία έχει επιδείξει άνεση με τον αργό ρυθμό των επιχειρήσεων σε αυτό το μέτωπο.
Τέταρον: Ευρεία επιθεση βόρεια από την περιοχή της Μελιτόπολης προς τη Zaparozhia.
Αυτό θα οδηγούσε στο να διασφαλιστεί ο πυρηνικός σταθμός και να τερματιστούν τυχόν απειλές για τη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία.

Στον γκρεμό

Η Ουκρανία βρίσκεται σε φάση αποδρομής - αποστράγγισαν ό,τι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ για να δημιουργήσουν μια δύναμη πρώτης βαθμίδας το καλοκαίρι, και αυτή η δύναμη έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα, καθώς η παραγωγή δυνάμεων της Ρωσίας πρόκειται να αυξηθεί μαζικά.
Ο χειμώνας δεν θα φέρει μόνο την έκλειψη του ουκρανικού στρατού, την καταστροφή ζωτικών υποδομών και την απώλεια νέων εδαφών και πληθυσμιακών κέντρων, αλλά και μια σοβαρή οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Στο τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν να κυριαρχούν σε μια αποβιομηχανοποιημένη και υποβαθμισμένη Ευρώπη και ένα ουκρανικό σκουπιδότοπο αποκλεισμένο δυτικά του Δνείπερου.
Προς το παρόν, ωστόσο, βρισκόμαστε στο μεσοδιαστημα των εξελίξεων καθώς οι τελευταίες ικμάδες στρατιωτικής δύναμης της Ουκρανίας τρεμοπαίζουν.
Στη συνέχεια θα υπάρξει μια επιχειρησιακή παύση και στη συνέχεια μια ρωσική χειμερινή επίθεση.
Θα υπάρξουν αρκετές εβδομάδες όπου τίποτα δεν συμβαίνει, και μετά όλα θα συμβούν εξαίφνης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της παύσης λειτουργίας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ρωτήσετε – Είναι ο ρωσικός χειμώνας, ανόητε;…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης