Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς μεταβιβάζει το Blantyre και κερδίζει 2,2 εκατ. λίρες - Υπερδιπλασιάστηκαν τα συνολικά έσοδα του Fund

Η Πειραιώς μεταβιβάζει το Blantyre και κερδίζει 2,2 εκατ. λίρες - Υπερδιπλασιάστηκαν τα συνολικά έσοδα του Fund

Κόκκινα δάνεια, ΑΝΕΚ, Αttica, Ημίθεα-Εuromedica, Ιdeal

Σχετικά Άρθρα

H Τράπεζα Πειραιώς μεταβιβάζει τις συμμετοχές σε μια Ιρλανδική εταιρεία (Strix Holdings), αλλά μέχρι τώρα, και, όπως θα δούμε, για πολύ καιρό ακόμα, τα οφέλη καρπώνεται ο σύμβουλος- διαχειριστής Blantyre Capital. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για το 2021, τα κέρδη του Blantyre Capital ήταν δεκαπλάσια από τα νομικά του έξοδα, σύμφωνα με τον ισολογισμό που καταθέτει ως βρετανική εταιρεία.
Συγκεκριμένα, το βρετανικό fund το οποίο με την συμφωνία Mayfair ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2021 την διαχείριση συμμετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ( αρχικής περιμέτρου 200 εκατ. ευρώ ) παρουσίασε το 2021 κέρδη 2,2 εκατ. λίρες έναντι ζημιών 584 χιλ. ευρώ. Και η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με το Blantyre δεν ξεκίνησε το 2021.
Τα συνολικά έσοδα του Fund υπερδιπλασιάστηκαν σε 9,1 εκατ. λίρες από 4 εκατ. λίρες. του 2020. Την ίδια περίοδο τα έξοδα προσωπικού εκτοξεύθηκαν σε 4 εκατ. λίρες από 2,7 εκατ. λίρες καθώς, εκτός των άλλων, το fund έχει συστήσει με την Πειραιώς την Ιρλανδική Strix Ηoldings, προκειμένου να διαχειρίζεται τις συμμετοχές της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, το 28,1% της ΑΝΕΚ, το 11, 8% της Attica, την εταιρεία Ημίθεα – Εuromedica, αλλά και πρόσφατα το 7,88% της Ideal Ηoldings.
Τα δε νομικά έξοδα του Blantyre εκτοξεύθηκαν σε 194 χιλ. λίρες έναντι 48,7 χιλ. λίρες του 2020, αλλά όπως φαίνεται, αποδίδουν.
( Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews για τις συμφωνίες με την Τράπεζα Πειραιώς απασχολεί οκτώ αμερικάνους δικηγόρους της αμερικανικής εταιρείας Proskauer.) Τα έσοδα, όμως, των συμβουλευτικών υπηρεσιών για το 2021 μειώθηκαν σε 589 χιλ. λίρες από 638 χιλ. λίρες, καθώς η διαχείριση τώρα ξεκινά και ο στόχος είναι τα υψηλά success fee στην περίπτωση όπου οι συμμετοχές πωληθούν.
capital_4.JPG

Ο ταλαντούχος investment banker – H θητεία σε Ελλάδα

Yπενθυμίζεται ότι, στο Blantyre Capital που διοικεί ο βρετανός ινδικής καταγωγής κ. Mubashir Mucadam έχουν μεταφερθεί τρία ακόμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς – ύστερα από την συμφωνία μεταβίβασης των συμμετοχών και τις διαδοχικές εισφορές εταιρειών ( εισφορά σε είδος από Πειραιώς ) πρός την κοινή Ιρλανδική εταιρεία Strix Holdings. Παλαιός γνώριμος στην αγορά της Ελλάδας, ο κ. Mubashir Mucadam με θητεία σε Credit Suisse, Υork, KKR, Deustche Bank, δάνειζε ελληνικές εταιρείες με 8-9%, απέκτησε μέσω του Blantyre πακέτα των κόκκινων δανείων Trinity Ι ( κυριακάτικη εφημερίδα- Μοναστήρια ) ενω παλαιότερα είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει τα δάνεια Γ. Λογοθέτη από την Τράπεζα Πειραιώς. Μετά την απόκτηση των κόκκινων δανείων, oι εργασίες του Blantyre Capital εκτοξεύθηκαν στην Ελλάδα μέσω της συμφωνίας Mayfair, αλλά και όλων των υπόλοιπων που ακολούθησαν.

Αβέβαιη η πώληση συμμετοχών – ο ισχυρός ανταγωνισμός

Η πώληση, όμως, των συμμετοχών είναι αβέβαιη και υπόκειται τόσο σε εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και στις οικονομικές εξελίξεις στις ίδιες τις συμμετοχές. Για το deal Αttica – ΑΝΕΚ διαγράφηκαν μεν δάνεια 156 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πλευρά της Minoan Lines ( κ. Emmanuel Grimaldi ) δήλωσε με από το Σορέντο της Ιταλίας- και όχι τη Νάπολη- ότι “Περιμένετε να δούμε” εννοώντας φυσικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Προφανώς, και πρέπει να πωληθούν πλοία ή και να διευθετηθούν οι κοινές γραμμές. Η δε δημιουργία του σχήματος Hμίθεα- Euromedica εξαρτάται τόσο από τα οικονομικά αποτελέσματα ( ζημιές 20,8 εκατ. ευρώ για Euromedica 2018 ), όσο και από άλλες εξελίξεις.( κεφάλαια, προηγούμενος ιδιοκτήτης).

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης