Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ισχυρή καταστολή στα πανεπιστήμια και αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του καθεστώτος – Στους 133 οι νεκροί

Ιράν: Ισχυρή καταστολή στα πανεπιστήμια και αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του καθεστώτος – Στους 133 οι νεκροί

Ταραξίες και ταραχοποιοί χαρακτηρίζονται από το καθεστώς όσοι διαμαρτύονται για το θάνατο της Mahsa Amini και ανεμένεται σκληρυνση της στάσης του

Σχετικά Άρθρα
Oι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν συγκρούστηκαν με φοιτητές σε ένα διακεκριμένο πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, ανέφεραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κρατικά μέσα, το τελευταίο σημάδι αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας υπό κράτηση.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στην κηδεία της 22χρονου Mahsa Amini στις 17 Σεπτεμβρίου στην κουρδική πόλη Saqez, έχουν κλιμακωθεί στη μεγαλύτερη εξέγερση  εδώ και χρόνια, με πολλούς να ζητούν τον τερματισμό της περισσότερες ισλαμικής διακυβέρνησης που υπάρχει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες .

Οι μαρτυρίες στα social Media

Ένας λογαριασμός ακτιβιστών  στο Twitter, ο οποίος έχει περίπου 160.000 ακόλουθους, δημοσίευσε πολλά βίντεο που δείχνουν το Πανεπιστήμιο Σαρίφ, παραδοσιακά εστία διαφωνίας, να περιβάλλεται από δεκάδες αστυνομικούς.
Ένα από τα βίντεο έδειχνε τις δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να απομακρύνουν τους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη και κατι σαςν πυροβολισμός ακουγόταν από απόσταση.
Ένα άλλο βίντεο έδειχνε τις δυνάμεις ασφαλείας να κυνηγούν δεκάδες φοιτητές που είχαν παγιδευτεί σε υπόγειο πάρκινγκ στο πανεπιστήμιο
Αναφέρθηκε ότι συνελήφθησαν δεκάδες φοιτητές.

Σκληραίνει η στάση

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν περιέγραψαν «αναφορές για συγκρούσεις» στο πανεπιστήμιο και ανέφεραν ότι ο υπουργός Επιστημών της χώρας επισκέφτηκε την πανεπιστημιούπολη για να ελέγξει την κατάσταση.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο.

Συγκρούσεις

Οι φοιτητές διαδήλωσαν σε πολλά πανεπιστήμια την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις όπως η Τεχεράνη, το Γιαζντ, το Κερμανσάχ, το Σαναντάτζ, το Σιράζ και το Μασχάντ, όπου οι συμμετέχοντες φώναζαν «ανεξαρτησία, ελευθερία και θάνατος στον Khamenei», σύμφωνα με προηγούμενες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. .
Οι διαδηλώσεις δεν έχουν υποχωρήσει παρά τον υψηλό αριθμό νεκρών, την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν δακρυγόνα, ρόπαλα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα, με κανονικά πυρά.

Υπολογισμός των νεκρών

«Μέχρι στιγμής, 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλο το Ιράν», ανέφερε σε δήλωση η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας στο Ζαχεντάν, την πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν. - Μπαλουτσιστάν. .
Οι ιρανικές αρχές δεν έδωσαν τον αριθμό των νεκρών, ενώ δήλωσαν ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από «ταραχοποιούς και τραμπούκους που υποστηρίζονται από ξένους εχθρούς».
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι 41 σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, δεν σχολίασε τις διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα, οι οποίες επεκτάθηκαν σε 31 ιρανικές επαρχίες, με τη συμμετοχή όλων των στρωμάτων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο διεθνής αντίκτυπος

Ο θάνατος του Amini και η καταστολή έχουν προκαλέσει διεθνή κριτική στο καθστώς του Ιράν το οποίο με τη σειρά τους κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι εκμεταλλεύονται την αναταραχή για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν ένα βίντεο με φιλοκυβερνητικούς φοιτητές που συγκεντρώνονται στο Πανεπιστήμιο Ferdowsi στο Mashhad φωνάζοντας: «Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η κόκκινη γραμμή μας».
Νωρίτερα την Κυριακή 2/10, Ιρανοί νομοθέτες φώναξαν «Ευχαριστώ στην αστυνομία» κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, σε ένδειξη υποστήριξης για μια ευρεία καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Protests across Iran enter third week | Blue Mountains Gazette | Katoomba,  NSW
Πέθανε σε κώμα

Ο Amini συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη με την κατηγορία της «ακατάλληλης ένδυσης» από την αστυνομία ηθικής που επιβάλλει τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πέθανε τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο αφού έπεσε σε κώμα.
Ο δικηγόρος της οικογένειας της Amini, Salih Naqbakht, είπε στον ημιεπίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο Etimad Online ότι οι «γιατροί» πίστευαν ότι ξυλοκοπήθηκε στην κράτηση.
Η έκθεση αυτοψίας της Amini και άλλες ιατρικές λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά ο πατέρας της είπε ότι είδε μώλωπες στο πόδι της και ότι άλλες γυναίκες που κρατήθηκαν μαζί της είπαν ότι είχε ξυλοκοπηθεί.
Ιράν: «Πνίγει στο αίμα» τις διαδηλώσεις το καθεστώς - Τουλάχιστον 92 οι  νεκροί - Δείτε βίντεο
Οι έρευνες

Η ιρανική αστυνομία λέει ότι ο Amini πέθανε από καρδιακή προσβολή και αρνείται ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην κράτηση.
Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της χώρας, , Ibrahim Raisi διέταξε έρευνα για τον θάνατο του Amini.
Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ιατροδικαστική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τις «επόμενες ημέρες».
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στο Ζαχεντάν, κατηγορώντας μια αυτονομιστική ομάδα από τη μειονότητα των Μπαλούχων για την έναρξη ανταλλαγής πυρών στην πόλη.
Swiss police violently disperse anti-Iran protest at embassy - ABC News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης