Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Ντέρμπι Lula (48,4%) – Bolsonaro (43,2%) για την προεδρία – Όλα θα κριθούν στο β’ γύρο 30/10

Βραζιλία: Ντέρμπι Lula (48,4%) – Bolsonaro (43,2%) για την προεδρία – Όλα θα κριθούν στο β’ γύρο 30/10
Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις που έδιναν διψήφιο και άνετο προβάδισμα στον Lula
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το απόλυτο ντέρμπι έβγαλε η κάλπη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία καθώς ο κεντροαριστερός υποψήφιος Lula προηγείται με μικρή διαφορά του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου, Jair Bolsonaro, αφήνοντας έτσι ανοιχτούς λογαριασμούς για το δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στις 30 Οκτωβρίου.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό καθώς ο Bolsonaro αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος για τον Lula, διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις που έδιναν στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς διψήφιο προβάδισμα που σε ορισμένες μετρήσεις έφτανε ακόμα και τις 14 ποσοστιαίες μονάδες.
Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, ο Lula έλαβε το 48,4% των ψήφων, έναντι 43,2% του Bolsonaro.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα όταν η καταμέτρηση των ψήφων ήταν περίπου στο 60%, ο Bolsonaro ήταν αυτός που διατηρούσε ελαφρύ προβάδισμα ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί ακόμα και με 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι κανείς από τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα δεν συγκέντρωσε το 50% και άνω, ο νικητής θα βγει από το δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 30 Οκτωβρίου.

Lula: Έως την τελική νίκη

«Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη» υποστήριξε ο Lula στις πρώτες του δηλώσεις, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» τόνισε ο ιστορικός ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010.
Όπως είπε, το αποτέλεσμα αυτό απλά αναβάλλει τη νίκη του, ενώ υπογράμμισε πως ανυπομονεί να έχει ένα ακόμα debabe με τον Bolsonaro.

Ο Bolsonaro διέψευσε τις δημοσκοπήσεις

Ο Bolsonaro καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις που έδιναν τόσο μεγάλο προβάδισμα στον Lula, ενώ παράλληλα άφηνε αιχμές κατά της αποτελεσματικότητας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας.
Μάλιστα άφηνε ανοιχτό ακόμα και το να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο και μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτέλεσμα, ο Bolsonaro αποκτά άλλη δυναμική, γεγονός που σημαίνει ότι και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες το προεκλογικό κλίμα στη Βραζιλία θα παραμείνει ιδιαίτερα τεταμένο.
«Σκοπεύω να κάνω τις σωστές πολιτικές συμμαχίες για να κερδίσω αυτές τις εκλογές» ανέφερε ο Bolsonaro.
«Η ακροδεξιά είναι πολύ δυνατή σε όλη τη Βραζιλία.
Η νίκη του Lula στο δεύτερο γύρο είναι πλέον λιγότερο πιθανή.
Ο Bolsonaro θα πάει με πολλή δύναμη για την επανεκλογή του» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο Carlos Melo, πολιτικός επιστήμονας στη σχολή επιχειρήσεων Insper.

Πόλωση και πυροβολισμοί

Πράγματι, οι χθεσινές προεδρικές εκλογές ήταν οι πιο πολωμένες των τελευταίων δεκαετιών ενώ δεν έλειψαν και μεμονωμένα επεισόδια.
Η χωροφυλακή στο Σάο Πάολο ανακοίνωσε ότι ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς μέσα σε εκλογικό τμήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης