Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παγίδα η ανοδική αναλαμπή σε τράπεζες έως +6% και ΧΑ +2,35% στις 823 μον. - Βελτίωση στα ομόλογα στο 4,60% από 4,94%

Παγίδα η ανοδική αναλαμπή σε τράπεζες έως +6% και ΧΑ +2,35% στις 823 μον. - Βελτίωση στα ομόλογα στο 4,60% από 4,94%
Η ανοδική αναλαμπή αποτελεί παγίδα και δε θα έχει διάρκεια καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν, η όξυνση της ενεργειακής κρίσης, ο υψηλός πληθωρισμός, οι πολιτικές ανατροπές και ο πόλεμος στην Ουκρανία που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 823 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών, με επίκεντρο τα κέρδη στις τράπεζες έως +5,77% η Πειραιώς ενώ ανέκαμψαν και τα μη τραπεζικά blue chips, με τους δεικτοβαρείς Coca Cola +2,54%, ΟΤΕ +2,28%... αλλά με απογοητευτικό τζίρο.
Στηρίξεις πρόσφερε η αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,60% από 4,94% πρόσφατα, το ιταλικό 10ετές στο 4,18% και το γερμανικό στο 1,86% από 2,35% πρόσφατα.
Η ανοδική αναλαμπή αποτελεί παγίδα και δε θα έχει διάρκεια, καθώς τα βασικά προβλήματα  παραμένουν, η όξυνση της ενεργειακής κρίσης, ο υψηλός πληθωρισμός, οι πολιτικές ανατροπές και ο πόλεμος στην Ουκρανία που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο αν και βραχυπρόθεσμα βελτιώνεται, θα επιδεινωθεί εκ νέου θα το δούμε στο 6,5%.
Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δημοπρασία ομολόγων και οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να προβούν σε εκδόσεις χρέους.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν τη χθεσινή άνοδο της Wall Street, με τον Dax στη Γερμανία +3,2%, η οποία συνεχίζεται και σήμερα , με τον S&P 500 στο +2,6% απόρροια των προσδοκιών ότι τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις κατασκευές, θα αναγκάσουν την Federal Reserve να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να διακινδυνεύσει οικονομικό πόνο στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις  27/10 στη Φρανκφούρτη, με θέμα τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής,  με αρκετούς αξιωματούχους να αφήνουν ανοικτή την πόρτα για μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο 10%.
Σημειώνεται  ότι η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 823 μονάδες, υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 820 μονάδων ενώ οι παρενέργεις της ενεργειακής κρίσης θα οδηγήσουν στις 680 μονάδες ή πτώση -30% από τα υψηλά έτους.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +5,77% στο υψηλό της ημέρας και ακολούθησαν Alpha Bank +4,22%, Εθνική +3,97% και  Eurobank +3,32%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Aegean +4,47%, Τέρνα Ενεργειακή +3,88%, Lamda +2,9%, Viohalco +2,64%....

Fitch( 7/10) και Standard and Poor’s (21/10) δεν θα προβούν σε αλλαγές στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch στις 7 Οκτωβρίου 2022 αλλά και η Standard and Poor’s στις 21 Οκτωβρίου 2022 δεν θα προβούν σε αλλαγές στην αξιολόγηση τους για την ελληνική οικονομία.
Με βάση την Fitch η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ με θετικές προοπτικές ενώ με βάση την Standard and Poor’s η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.
Να σημειωθεί ότι με Standard and Poor’s και Fitch ολοκληρώνεται ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2022.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος όπως τόνιζαν ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης… γιατί δεν έχει ουσιώδες αντίκρισμα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικού χρέους.
Τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία, αυτά που διαπραγματεύονται φθάνουν τα 82 δισεκ. σχεδόν το 50% των ελληνικών ομολόγων το κατέχει η ΕΚΤ.
Οπότε η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει κανένα νόημα.
Όμως και για πρακτικούς λόγους η ποσοτική χαλάρωση είναι μια άνευ ουσίας αξιολόγηση.
Για το 2023 η πιθανότητα αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος είναι σχεδόν μηδενική... θα μετατεθεί για το 2024.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,77% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,66%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +5,77%  και οι υπόλοιπες πλησίον του +4%...αλλά και στο σύνολο σχδόν των μη τραπεζικών blue chips....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,11% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,35% στις 823 μονάδες έχοντας υψηλό στις 823,85 μονάδες και χαμηλό τις 810,00 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,03 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 950 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ και η Eurobank 916 χιλ. τεμάχια αξίας 798 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 40,3 χιλ. τεμάχια αξίας 622 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 50 χιλ. τεμάχια αξίας 741 χιλ. ευρώ, η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 270 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 57 χιλ. τεμάχια αξίας 983 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 823 μονάδες, υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 820 μονάδων και ακολουθούν οι 835, οι 850 μονάδες, οι 859 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγούν στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 535 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 535 – 540 μονάδων και ακολουθούν οι  550 μονάδες, οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στη βασική στήριξη παραμένουν οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,60% - Στις 274 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Συνεχίζονται οι αγορές και σήμερα 4/10 στα ελληνικά ομόλογα  και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις τελευταίες επιθετικές πωλήσεις.
Ωστόσο οι προοπτικές της αγοράς είναι αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…
Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,60% και το 10ετές ιταλικό 4,18% με το μεταξύ τους spread στις 42 μ.β.
Βελτιωμένη είναι και η εικόνα στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,62% και το 2ετές στο 4,08% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ιταλία καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά της μεγάλης νικήτριας των εκλογών της Meloni ενώ και για την Ελλάδα το  πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου….

Αδύνατη η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς εάν οι μετοχές δεν ανακάμψουν τουλάχιστον 50% με 70%

Οι χρηματιστηριακές συνθήκες είναι άθλιες και απαγορευτικές για οποιαδήποτε σχέδιο πώλησης μετοχών τραπεζών υπό την μορφή placement.
Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στο σήμερα που ούτως ή άλλως οι συνθήκες είναι άθλιες αλλά και γενικότερα.
Οι χρηματιστηριακές συνθήκες για τους επόμενους μήνες και το μεγαλύτερο τμήμα του 2023 θα είναι τραγικές οπότε η πιθανότητα διενέργειας placement στην Εθνική τράπεζα και στην τράπεζα Πειραιώς θα ισοδυναμεί με ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Επίσης υπάρχει και ένα μόνιμο και αξεπέραστο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Eurobank και το 62,9% της Attica bank…
Οι αγορές, οι επενδυτές γνωρίζουν, ότι θα πραγματοποιηθούν placement δηλαδή θα διατεθούν μετοχές σε επενδυτές της Εθνικής και Πειραιώς, οι μετοχές κινδυνεύουν να βρεθούν σε ομηρία διαρκείας και προφανώς το έργο πώλησης των μετοχών από το ΤΧΣ θα είναι αδύνατη…
Το ερώτημα είναι πούλημα ή ξεπούλημα
Σε αυτές τις τιμές εάν το ΤΧΣ υλοποιούσε placement δεν θα συνέβαλλε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών αλλά στο ξεπούλημα των μετοχών.
Ένα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο… ντυμένο με τον μανδύα της ιδιωτικοποίησης.
Εάν δεν ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές 50% με 70% οποιοσδήποτε σχεδιασμός για placement δεν θα είναι τίποτε λιγότερο από σκάνδαλο.
Τι σημαίνει 50% με 70%
Η Εθνική θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4,5 με 5 ευρώ από 3 ευρώ και η Πειραιώς να φθάσει στο 1,6 με 1,7 ευρώ από τα 1,04 ευρώ.
Σε αυτές τις τιμές και προφανώς υψηλότερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάρει κάποια αξιοπρεπή τιμήματα τα οποία ωστόσο δεν θα καλύψουν την σωρευμένη ζημία που έχει υποστεί ύψους 44,5 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ θα καταγράψει τελική ζημιά 40 δισεκ. ευρώ όσο ένα μνημόνιο από τις ελληνικές τράπεζες.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι το ΤΧΣ πρέπει να κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας ωε κοινός μέτοχος και χωρίς δικαίωμα VETO στις ελληνικές τράπεζες.
Η παρουσία του κράτους ως κοινού μετόχου δεν ενοχλεί κανένα… απλά μπορεί… στην κυβέρνηση να έχουν αλλότρια σχέδια…
Οι ευκαιρίες για deals… τελειώνουν στις εκλογές του 2023….
Το κύριο ερώτημα είναι πότε οι μετοχές θα ανακάμψουν 50% με 70%;
Απάντηση... υπομονή οπλειστείτε με πολύ μεγάλη υπομονή...θα περάσουν μήνες.... πολλοί μήνες... πάρα πολύ μήνες...  

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα 4/10 οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας την άνοδο της Wall Steeet, εν μέσω προσδοκιών ότι η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας θα ωθήσει τη Fed να πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.
H  κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, λιγότερο από ότι αναμενόταν.
Η τράπεζα σηματοδότησε ότι ενώ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, θα προσπαθήσει επίσης να βρει μια ισορροπία μεταξύ της σύσφιξης της πολιτικής και της διασφάλισης ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σταθερή.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,96%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +2,3% και ο  δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +3,75%.
Οι αγορές σε Κίνα και  Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές - Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται σήμερα 4/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το ράλι της Δευτέρας στη Wall Street, το οποίο συνεχίζεται και σήμερα ...μετά από ένα δύσκολο γ΄τρίμηνο. 
Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse ανακάμπτει με άνοδο 4% από το sell off της Δευτέρας, ωστόσο παραμένει η ανησυχία για την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου. 
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το  συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο -4,06% στα 163 ευρώ.
Ανοδικά παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της μείωσης παραγωγής από τον OPEC+.
To brent ενισχύεται +2,03% στα 90,66 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +1,97% στα 85,28 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,28% στις 2.036 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +3,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +3,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,3%.
Στη Wall Street,  o Dow Jones κινείται στο +2,4%,  ο S&P 500 στο +2,6%, ο Nasdaq στο +3% και το ETF GREC +3,52% ( 22,62 δολ. ).

Στα υψηλά της ημέρας οι τράπεζες αλλά με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +6%

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, στα υψηλά της ημέρας, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει αλλά με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,14 ευρώ, με άνοδο +3,97% με όγκο 862 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8650 ευρώ, με άνοδο +4,22%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +5,77% και όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8844 ευρώ, με άνοδο +3,32%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2950 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 578 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0962 ευρώ, με άνοδο +3,33% με όγκο 190 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +2,56% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +4,47%,Τέρνα Ενεργειακή +3,88%, Lamda +2,9%, Viohalco +2,64%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν μόνο Quest -0,96% και Jumbo -0,15%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,76 ευρώ, με άνοδο +2,54% και κεφαλαιοποίηση στα 8,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,68 ευρώ, με άνοδο +2,28% και αποτίμηση 6,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με άνοδο +2,42% και αποτίμηση 2,10 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,67 ευρώ, με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 387 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,75 ευρώ, με άνοδο +2,16% και αποτίμηση 4,59 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 876 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,49 ευρώ, με άνοδο +1,25% και  κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,92 ευρώ, με άνοδο +2,17% κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με άνοδο +0,42% και  κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 514 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0295 ευρώ, με άνοδο +1,03 και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,60% - Το spread με την Ιταλία στις 42 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις τελευταίες επιθετικές πωλήσεις.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,60% και το 10ετές ιταλικό 4,18%, με το μεταξύ τους spread στις 42 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης από 280 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 4 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,18%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/10/2022 στο 1,86%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,40% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Ιουλίου 2032 έχει απόδοση 2,90% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Δεκεμβρίου του 2032 έχει απόδοση 4,18% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,78%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης