Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

tags :
COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό
Αγορά e-payments στην Ελλάδα

Η COSMOTE Payments ιδρύθηκε τo 2018 και είναι 100% θυγατρική του ΟΤΕ.
Εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ για επέκταση σε νέες αγορές. 

Milestones:

Τον Ιούλιο του 2020 πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση, άρα και τα δάνεια. 
Τον Ιούνιο του 2021, ξεκίνησαν οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας σε επίπεδο Β2Β, όπως η εκκαθάριση ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες (το λεγόμενο acquiring services).
Αρχικά καλύπτονταν οι ανάγκες των ψηφιακών καναλιών του Ομίλου ΟΤΕ (όπως COSMOTE App, BOX, WHAT’S UP App, germanos.gr, cosmote.gr) και μετά προστέθηκαν τα φυσικά κανάλια πωλήσεων (τα καταστήματα δηλαδή του Ομίλου), με την εγκατάσταση φυσικών τερματικών (POS). Αρχικά, δηλαδή, η εταιρεία λειτουργούσε μόνο για τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ. 
Σήμερα, η COSMOTE Payments μπαίνει στην λιανική με το payzy by COSMOTE. Μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, εντελώς ψηφιακή, που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, για όλες τις καθημερινές ανάγκες πληρωμών και συναλλαγών.
Κατά την περίοδο Ιουνίου-Δεκέμβριου 2021 από τα τερματικά της COSMOTE Payments, φυσικά και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκαν 9,2 εκατ. συναλλαγές, με αξία €226εκατ. 
Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 25,9 εκατ. συναλλαγές, με αξία €679 εκατ.
Πλέον η COSMOTE Payments εκκαθαρίζει για όλα τα κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ μηνιαίως πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές. 
Ο κύκλος εργασιών της από αυτή τη δραστηριότητα και μόνο θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ για το 2022. Αυτό επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να επιτύχει αντίστοιχες συνέργειες μείωσης λειτουργικού κόστους. 

Αγορά e-payments στην Ελλάδα

Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε (2021) πραγματοποιήθηκαν ~1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας ~49 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα νούμερα του 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί. Από αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%.

Αντίστοιχα, με εσωτερική έρευνα του Ομίλου ΟΤΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη για τα e-payments, έχει διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε η σχεδόν καθολική χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, του web banking και μικρότερη του mobile banking. 
Οι εκτιμήσεις λένε ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών.

Καινοτόμες λειτουργικότητες payzy by COSMOTE 

Το payzy by COSMOTE περιλαμβάνει καινοτόμες λειτουργικότητες που επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει καθημερινά συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Λειτουργικότητες που δεν έχουν καμία χρέωση, είναι πολύ απλές και κάνουν την καθημερινότητα ευκολότερη, όπως το Chat & Pay και το Split it. 

Chat & Pay

To Chat & Pay είναι μια καινοτόμα λειτουργικότητα του payzy by COSMOTE, με την οποία ο χρήστης μπορεί να ανταλλάσσει χρήματα με τους φίλους του -που έχουν επίσης payzy- μέσω chat, άμεσα και χωρίς χρέωση.
Συνδυάζοντας την επικοινωνία με την ανταλλαγή χρημάτων σε μία λειτουργικότητα, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί με τους φίλους του για να ανταλλάξουν στη στιγμή μηνύματα και φωτογραφίες και ταυτόχρονα να ζητήσουν ή να στείλουν χρήματα ο ένας στον άλλον, μέσω chat. Και όλα αυτά μέσα από το κινητό, σε μια μόνο εφαρμογή: το payzy by COSMOTE.
Για παράδειγμα, ένας χρήστης πηγαίνει στο σπίτι ενός φίλου του να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Στη διαδρομή σταματάει στο περίπτερο να αγοράσει αναψυκτικά και μπύρες που του ζήτησε ο φίλος του, επειδή θα μαζευτούν πολλοί. Τα χρήματα, όμως, του χρήστη δεν είναι αρκετά και ζητάει από τον φίλο του να του στείλει €20.
Διαδικασία: Η αποστολή χρημάτων σε άλλους χρήστες του payzy μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα από το κεντρικό κουμπί της αρχικής σελίδας. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να το κάνει μέσα από το chat με κάποιον χρήστη πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο χρημάτων. Στη συνέχεια, μπορεί να πληκτρολογήσει το ακριβές ποσό αποστολής, καθώς και να επιλέξει εάν θα συνεχίσει χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο του πορτοφολιού του ή αν θα προχωρήσει με μια από τις αποθηκευμένες κάρτες του.

Split It

Με την υπηρεσία Split it του payzy by COSMOTE, ο χρήστης μοιράζεται αυτόματα τα κοινά έξοδα με την παρέα, την οικογένεια ή τους φίλους του. Ένα έξοδο μπορεί να μοιραστεί ισομερώς ή με ακριβές ποσό ανά άτομο. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς υπολογισμούς.
Με το Split It, που μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, το μοίρασμα των εξόδων γίνεται πιο εύκολο από πότε. 
Από το μοίρασμα ενός μοναδικού εξόδου όπως ποτά/φαγητό, σινεμά, μέχρι όλα τα έξοδα των διακοπών με την παρέα μας, ή ακόμα και το μοίρασμα των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να μοιραστεί κανείς ένα έξοδο:

Mέσω του «Quick Split» στην αρχική οθόνη, όπου μπορεί ο χρήστης να ορίζει τα άτομα που θα μοιραστούν το έξοδο και το ποσό.
Για παραπάνω από ένα έξοδα ο χρήστης, επιλέγοντας «Split it» από την αρχική οθόνη της εφαρμογής, επιλέγει “Νέο Group” ορίζει το όνομα της ομάδας κι έπειτα προσθέτει τις λεπτομέρειες των εξόδων που έχουν γίνει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο