Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mohamed El-Erian: Oι αγορές πρέπει να σταματήσουν τον «έρωτα» με την Fed

Mohamed El-Erian: Oι αγορές πρέπει να σταματήσουν τον «έρωτα» με την Fed

Οι αγορές πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η Fed θα απομακρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων, είπε ο El-Erian

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian σήμειωσε, ότι οι αγορές πρέπει να τερματίσουν τον «έρωτα» τους με τη Fed και εάν η τελευταία θα αλλάξει στρατηγική και  θα αντιστρέψει την πορεία της για την επιθετική νομισματική σύσφιξη.
"Πρέπει να σταματήσουμε με αυτόν τον έρωτα με το pivot", είπε στο CNBC τη Δευτέρα .
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz πρότεινε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ικανότητα της Federal Reserve να εξισορροπήσει τον υψηλό πληθωρισμό, την απασχόληση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση στο φιάσκο γύρω από την Credit Suisse και εάν τα αισιόδοξα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (features) για τις μετοχές της τράπεζας υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια.
Η Credit Suisse βρίσκεται σε βαθιά αναταραχή, καθώς η οικονομική υγεία του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Οι μετοχές σημείωσαν πτώση σχεδόν 8% τη Δευτέρα εν μέσω πανικού σχετικά με την πιθανή κατάρρευση της τράπεζας όπως η Lehman Brothers καθώς ολοκληρώνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που αναμένεται να αποκαλυφθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Tι θα κάνει η Fed

Παρόλα αυτά, ο El-Erian σημείωσε ότι η Fed δεν θα αλλάξει πορεία στην τρέχουσα επιθετική πολιτική της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, εκτός εάν κάτι στην οικονομία πάει στραβά. «Αν η Fed αλλάξει στρατηγική, είναι επειδή θα έχουμε, είτε ένα οικονομικό ατύχημα, είτε ένα ατύχημα στην αγορά – δεν θα έπρεπε να το επιθυμούμε», είπε, προσθέτοντας ότι το ταξίδι σε μία πολιτική θα ήταν επώδυνο.
Η Fed προσπαθεί επιθετικά να εξουδετερώσει τον υψηλό πληθωρισμό 40 ετών που διατρέχει την οικονομία των ΗΠΑ, αυξάνοντας τα επιτόκια με γρήγορο ρυθμό.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική της έχει ήδη περιλάβει τρεις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με τις αγορές να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στις αρχές του χρόνου.
Αλλά τώρα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο να χαλαρώσει η Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων, που προκλήθηκε από την άνοδο του δολαρίου και το λεγόμενο pivot της Τράπεζας της Αγγλίας όταν παρενέβη στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα με σχέδια να αγοράσει προσωρινά 65 δισ . χρονολογημένα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ ο El-Erian διέλυσε την πιθανότητα περιστροφής της Fed, άλλοι όπως μια εμπορική ομάδα του ΟΗΕ προέτρεψαν τις κεντρικές τράπεζες να ηρεμήσουν για την υπερβολική σύσφιξη καθώς κινδυνεύει να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης