Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy: (Διοικητής Τράπεζας της Γαλλίας): Η ΕΚΤ ενδέχεται να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων το 2023

Villeroy: (Διοικητής Τράπεζας της Γαλλίας): Η ΕΚΤ ενδέχεται να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων το 2023

Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να καταστήσει τα επιτόκια ουδέτερα «χωρίς δισταγμό»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με μεγάλες αυξήσεις στις συνεδριάσεις της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο προτού επανεκτιμήσει και ενδεχομένως μετατοπιστεί σε βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau.
Η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει επιθετική στάση κατά του πληθωρισμού στις πρόσφατες συνεδριάσεις της, σημειώνοντας άνοδο κατά 125 μονάδες βάσης σε δύο βήματα τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Ο Villeroy έχει υποστηρίξει τις κινήσεις των γερακιών και υποστηρίζει περαιτέρω αυξήσεις για να πάρει το επιτόκιο καταθέσεων από 0,75% σε "κάτω ή κοντά" στο 2% μέχρι το τέλος του έτους -- ένα επίπεδο που λέει ότι είναι ουδέτερο.
Από εκεί και πέρα, συνιστά μεγαλύτερη προσοχή.

«Θα πρέπει να φτάσουμε εκεί χωρίς δισταγμό», δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα NRC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τότε ένα δεύτερο μέρος του ταξιδιού, ένα πιο ευέλικτο και πιθανώς πιο αργό: δεν λέω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταματήσουν εκεί, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσουμε συνολικά τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προοπτικές».
Τα σχόλια παραπέμπουν σε μια διαφαινόμενη συζήτηση στην ΕΚΤ σχετικά με το πώς μπορεί να συμβιβαστεί η καταπολέμηση του πληθωρισμού με την προστασία μιας οικονομίας που διατρέχει αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.
Η πρόβλεψη των μελλοντικών κινήσεων του ιδρύματος έχει γίνει πιο δύσκολη, καθώς το ευμετάβλητο σκηνικό το οδήγησε να εγκαταλείψει την επίσημη καθοδήγηση και να υιοθετήσει μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση για τις αποφάσεις πολιτικής.
Ο Villeroy είπε ότι η πρόβλεψη του πόσο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή είναι ένα «παιχνίδι στοιχημάτων» καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μια ευρύτερη προσέγγιση, εξετάζοντας επίσης τις οικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι όροι αυτοί «πρόσφατα αυστηροποιήθηκαν σημαντικά λόγω της επιδείνωσης των αγορών», είπε.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης μετρίασε επίσης τις ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώςη ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον δομικό πληθωρισμό, ενισχύοντας το καθαρό εισόδημα των τραπεζών, είπε.
"Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο σταθερές από ό,τι φοβούνται ορισμένοι", δήλωσε ο Villeroy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης