Επικριτικός για τη στάση του Erdogan εμαφανίστηκε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Weber, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild».
Ειδικότερα, ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι:
«Ο Putin δεν πρέπει να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό τραπέζι από την πίσω πόρτα» και αναφέρεται στο πώς η Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, αναφέρει ότι ο Erdogan θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική του δύναμη στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Επίσης, στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, ο Weber λέει ότι η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό για την Τουρκία.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, είπε τα εξής στην «Bild»:
«Όταν ο Erdogan μεταβεί στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ θα πρέπει να του μιλήσει ξεκάθαρα.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και απειλεί συνεχώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, αλλά και η πραγματικότητα για τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες του Ερντογάν για ένταξη στην ΕΕ. Μάλλον είχε έρθει η ώρα για σαφήνεια απέναντι στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό».
Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη - Τσίπρα κατά της Γερμανίας στην Πράγα – Τα δύο χαρτιά, το ευρωομόλογο και η Τουρκία
Με δύο κυρίαρχα χαρτιά πάει στην Πράγα ο έλληνας Πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης στην Σύνοδο Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα Πέμπτη 6/10/2022 και στη Σύνοδο του Άτυπου Συμβουλίου στις 7/10.
Πρώτο κρίσιμο χαρτί είναι η μερική υιοθέτηση της επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου από την Κομισιόν έστω και ως πρόταση από την Κομισιόν.
Θεωρείται εξαιρετικά ευνοϊκό το γεγονός ότι η Γερμανία έχει απομονωθεί για τα καλά από 14 χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία που είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν.
Συμπροεδρεύει ο Μητσοτάκης για τα θέματα ενέργειας
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι στην Σύνοδο Κορυφής και ειδικά στη συζήτηση που θα γίνει για τα θέματα της ενέργειας υπήρξε πρόταση από την Ursula Von Der Laien να συμπροεδρεύσει ο έλληνας πρωθυπουργός που από τους πρώτους είχαν υποστηρίξει την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη τιμή του αερίου.
«Προσβλέπουμε στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το σχεδιασμό ενός ανώτατου ορίου που θα διασφαλίζει την προσφορά, θα διατηρεί λογικές τις τιμές και την εσωτερική αγορά. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε δραστικά τους πολίτες μας ενάντια στην απειλητική εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Δυσπιστία από Ε.Ε και Γαλλία απέναντι στους Γερμανούς
Την ίδια ώρα στους κύκλους της Κομισιόν αλλά και της Γαλλίας υπάρχει μία μεγάλη δυσπιστία για τις κινήσεις της Γερμανίας η οποία ανακοίνωσε μεμονωμένα κρατική βοήθεια 200 δις ευρώ καθώς είναι σίγουρο ότι άλλες ευρωπαικές οικονομίες δεν μπορούν να στηρίξουν σε τέτοιο βαθμό τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οπότε, ουσιαστικά, κατηγορείται η Γερμανία για έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ατομικισμό αλλά και για ύποπτη στρατηγική αφού ουσιαστικά το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου είναι κατά των ρωσικών συμφερόντων.
Πάντως στην Πράγα βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας που έχει ήδη δημοσίως στηλιτεύει τη στρατηγική της Γερμανίας και, μάλιστα, προχωράει άλλο ένα βήμα μπροστά προτείνοντας ευρωομόλογο αφού τα κρατικά πακέτα στήριξης ενέχουν τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους για τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Στην Πράγα και ο Τσίπρας κατά της Γερμανίας
Μάλιστα ενόψει της προπαρασκευαστικής συνόδου των ευρωσοσιαλιστών (PES) στην Πράγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρωτοβουλία Τζεντινόνι Μπρετόν για την ενεργειακή κρίση, με την κοινή έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία του κοροναϊού covid-19.
Στο θέμα αυτό η Γερμανία είχε αντιδράσει, θεωρώντας ότι η πανδημία ήταν μία διαφορετική περίπτωση. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.
Θα προτείνει ευρωομόλογο
Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι «ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια «κούρσα εθνικών επιδοτήσεων» που θα αφήνει τεράστια περιθώρεια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμάτων. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας».
Το χαρτί της καταδίκης από όλους του τουρκολυβικού μνημονίου
Τέλος, το δεύτερο δυνατό χαρτί που θα σηκώσει ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο στην Πράγα όπου θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον τούρκο πρόεδρο Erdogan είναι η καταδίκη της Ε.Ε, των ΗΠΑ αλλά και της Αιγύπτου για το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο η Άγκυρα θέλει να θέσει σε ισχύ αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από ΗΠΑ, Ε.Ε αλλά και μετά από πολύ καιρό από τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συμβουλίου θα θέσει και στις δύο Συνόδους την τουρκική προκλητικότητα, τα τουρκικά fake news για την παράνομη μετανάστευση προς τη χώρα μας αλλά και το τουρκολυβικό μνημόνιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών