Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Επεισόδιο Μητσοτάκη - Erdogan στο δείπνο των ηγετών - Συμφωνία ΕΕ - Νορβηγίας για την ενεργειακή κρίση

Σύνοδος Κορυφής: Επεισόδιο Μητσοτάκη - Erdogan στο δείπνο των ηγετών - Συμφωνία ΕΕ - Νορβηγίας για την ενεργειακή κρίση
Η Νορβηγία και η ΕΕ θα «αναπτύξουν από κοινού εργαλεία»...
Σχετικά Άρθρα
Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα, με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τον λόγο αμέσως και να απαντα ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.
Προηγουμένως, η Νορβηγία και η ΕΕ συμφώνησαν να «αναπτύξουν από κοινού εργαλεία» με στόχο τη μείωση των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, με τις Βρυξέλλες να προσπαθούν να βρουν εναγωνίως αποδεκτά μέτρα για την αντιμετώπιση της επικείμενης ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα. 

Το προκλητικό σχόλιο του Erdogan και η άμεση απάντηση Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Recep Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της παρέμβασής του ο Τούρκος πρόεδρος απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.
Και ότι αντι να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan όχι μόνο κατηγόρησε την Ελλάδα, αλλά επανέλαβε τις απειλές του για επίθεση, βάζοντας ωστόσο στο κάδρο μίας πιθανής επίθεσης «όσους ενοχλούν την Τουρκία».
Κατόπιν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε:
«Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα.
Ο κύριος ( Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο.
Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο.
Κι εκεί μας απάντησε.
Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά.
Αλλά δεν είναι έτσι.
Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει.
Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα.
Όλο ψέμα.
Δεν υπάρχει εντιμότητα.
Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται.
Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα.
Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους.
Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα.
Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία) μας είπαν να συναντηθούμε.
Τους είπαμε να εδώ είμαστε στο όρθιο και τα λέμε.
Τους είπα εσείς πρέπει να πάρετε την άδεια από κάπου αλλού.
Μου είπε ὄχι δεν παίρνω την άδεια κανενός...
Του απάντησα πως εδώ πάντα έρχεστε με την άδεια άλλων.
Μου είπε ότι μου έμειναν δύο μήνες, ας μιλήσουμε να λύσουμε το ζήτημα».

«Κοινά εργαλεία»

Νωρίτερα, όπως είπε το Όσλο, θα υπάρξει συνεργασία, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να σιγάσει τον διχασμό που επικρατεί μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανία. 

Η Νορβηγία, η οποία αντικατέστησε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ μετά την εισβολή, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της και να λαμβάνει μέτρα «για να περιοριστούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Η δέσμευση του Όσλο ενώ διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα, με τους ηγέτες της ΕΕ να επιχειρούν να δείξουν ενότητα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης σοβούσας – ενότητα η οποία επισκιάστηκε από ρήγματα, που αφορούσαν την επιβολή ή μη πλαφόν στις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται πως χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στα μέτρα περί ανώτατης τιμής, διότι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες προμήθειες καθώς οι παραγωγοί θα εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές αλλού.
Φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki είπε ότι «δεν μπορεί η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ να υπαγορεύεται από τη Γερμανία».
Στο μεταξύ, ο Støre την ομιλία του είπε ότι το Όσλο έχει δείξει «ευελιξία», αύξησε τις εξαγωγές και είναι «έτοιμο να διερευνήσει» τις προτάσεις της ΕΕ.
H Kaya Kallas, πρωθυπουργός της Εσθονίας, δήλωσε από τη μεριά της ότι τα κράτη της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή τις ευρύτερες επιπτώσεις της δέσμευσης της Νορβηγίας, προσθέτοντας ότι το Ταλίν επιθυμεί να μειώσει τις τιμές, αλλά φοβάται επίσης να απομακρύνει τους προμηθευτές.
«[Το υγροποιημένο φυσικό αέριο] μπορεί να πάει οπουδήποτε στον κόσμο.
Επομένως, εάν υπάρχει ανώτατο όριο τιμών, τότε η ασφάλεια του εφοδιασμού μας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο» είπε στους Financial Times. 

Μεγάλη Βρετανία – Ηνωμένο Βασίλειο…

Υπενθυμίζεται πως στην άτυπη Σύνοδο παρευρίσκονται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan…
Πριν από τη συνάντηση, η Τrust είπε ότι ήταν μια ευκαιρία να «βρεθούμε για έναν κοινό σκοπό με τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας», καθώς προσπαθούν να νικήσουν στον πόλεμο του Προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και το κράτος-δορυφόρος της, η Λευκορωσία, είναι οι μόνες δύο δυνάμεις που δεν προσκλήθηκαν στο φόρουμ, το οποίο θα πραγματευτεί και άλλα θέματα όπως η ευρωπαϊκή άμυνα.
Η συμμετοχή της Truss θεωρήθηκε από πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ ένδειξη ότι το Λονδίνο είναι ανοιχτό σε συμβιβασμούς σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις που έχουν επιβραδύνει τη σχέση μετά το Brexit.
Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαιρέτισε τη Σύνοδο ως «εξαιρετικά σημαντική», αφού θα «προσπαθήσει να ανανεώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία προκειμένου να υπάρξει περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη ειρήνη».
Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι εστάλη ένα «μήνυμα ενότητας», αλλά συνέχισε επικρίνει τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, τον οποίο η Γερμανία θέλει να κατασκευαστεί για να αποκτήσει πρόσβαση στην ιβηρική αγορά φυσικού αερίου.
Ο καγκελάριος Scholz εμμένει στην άποψη για το δημοσιονομικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις γερμανικές επιχειρήσεις, με τα άλλα κράτη μέλη να αντιδρούν αφού πιστεύεται ότι τοιουτοτρόπως νοθεύεται ο ανταγωνισμός. 

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Πορτογαλίας και Αρμενίας

Διμερείς συναντήσεις είχε νωρίτερα σήμερα 6/10 στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa με τον οποίο συζήτησε την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Nikol Pashinyan, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Erdogan προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Αρμενία – Συνάντηση και με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν

Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, είχαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αφότου οι δύο χώρες ξεκίνησαν τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους, στα τέλη του περασμένου έτους, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίγιεφ πριν από την έναρξη της συνόδου. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία με τους τρεις ηγέτες να κάθονται, μαζί με άλλους, γύρω από ένα μικρό τραπέζι.
Τον Ιανουάριο, Τουρκία και Αρμενία είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, γεγονός που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν τα σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η Άγκυρα δεν διατηρούσε διπλωματικούς ή εμπορικούς δεσμούς με την Αρμενία από τη δεκαετία του 1990. Η πρόσφατη πρωτοβουλία είναι μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δεσμοί μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009, η οποία δεν επικυρώθηκε ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μια εμπορική πτήση από το Γερεβάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο. Ήταν η πρώτη απευθείας πτήση έπειτα από δύο χρόνια. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν τον Μάρτιο και είχαν μια «παραγωγική και εποικοδομητική» συνομιλία, όπως τη χαρακτήρισαν.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Αρμενία πρέπει να σφυρηλατήσει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να καρποφορήσει η προσπάθεια εξομάλυνσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης