Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη για διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας στην Τσεχία – Απαξιωτικός ο Εrdogan

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη για διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας στην Τσεχία – Απαξιωτικός ο Εrdogan
Ένταση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan

Προσπάθεια να αναδειχθεί η τουρκική επιθετικότητα και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επιχείρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα της Τσεχίας.
Η προσπάθεια αυτή έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την προκλητική ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Tayipp Erdogan με την οποία άναψαν τα αίματα κα κατά την διάρκεια του δείπνου (αλλά και μετά στα πηγαδάκια) των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Σκληρή απάντηση - προειδοποίηση Μητσοτάκη για τα ελληνικά νησιά


Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan άρχισε να κατηγορεί απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί (την Τουρκία).
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το δείπνο, ο Τ. Erdogan προσπάθησε να μαζέψει την φράση «θα έρθουμε νύχτα».
Είπε ότι ως έκφραση «το λέμε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους», «Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος
«Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα.
Ο κύριος (σ.σ Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο.
Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο.
Κι εκεί μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά.
Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει. Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα.
Δεν υπάρχει εντιμότητα.
Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται.
Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους…

Ο Erdogan αφήνει ένα μικρό ενδεχόμενο για συνομιλίες με Ελλάδα

Παρά τις απαξιωτικές εκφράσεις ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ένα «παράθυρο» ανοιχτό για κάποια συνάντηση. «Δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα, το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».
Είναι εμφανές ότι αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Τ. Erdogan στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών. Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας τέθηκε από τον Πρωθυπουργό και στη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατηγορώ Macron σε Erdogan για Αιγαίο, διεθνές δίκαιο, Ρωσία και μετανάστες

Άλλωστε, την τουρκική επιθετικότητα την καταδίκασαν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες που είχαν τετ α τετ με τον τούρκο πρόεδρο όπως ο γάλλος πρόεδρος Emanouel Macron όπου εξέφρασε την ανησυχία του στον Erdogan για την έκρυθμη κατάσταση στο Αιγαίο, ζήτησε από τον Erdogan να έρθει σε διάλογο με την Ελλάδα, να τηρήσει τις κυρώσεις στην Ρωσία και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν μία αιχμή καθώς στην Πράγμα έγιναν γνωστά τα δύο περιστατικά ναυαγισμένων πλοίων γεμάτα μετανάστες στα ελληνικά ύδατα τα οποία ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια.

Μητσοτάκης: Από τα τουρκικά παράλια ξεκίνησαν τα σκάφη με τους μετανάστες

Για τα θλιβερά γεγονότα έκανε λόγο και ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εισερχόμενος στην πρώτη Σύνοδο τόνιζε ότι ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα. Τα σκάφη που ναυάγησαν ξεκίνησαν τα ταξίδια τους υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες από τις τουρκικές ακτές και είναι αδύνατο να μην έγιναν αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές.

Συμπεράσματα από την 1η μέρα στην Πράγα


Συμπερασματικά, η πρώτη μέρα για τον έλληνα πρωθυπουργό κλείνει με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε άμυνα απέναντι στην επιθετικότητα και την απαξιωτική συμπεριφορά που επέδειξε ο Erdogan που είχε αποτέλεσμα να τον απομονώσει από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την σοβαρή τουρκική επιθετικότητα, τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Νοτιανατολική Ευρώπη με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την παράνομη ενεργοποίηση του τουρκολυβικού μνημονίου, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην γαλάζια Κ.Ο αλλά και στη Πράγα κατέστησε σαφές ότι θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν θα γίνει αποδεκτό.

Πλούσιο το μενού των συναντήσεων Μητσοτάκη στη Πράγα – Συνάντηση με Rama

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Σύντομες συναντήσεις με Kovačevski και Osmani


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevskiκαι την Πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η ΕΕ. Εξετάστηκαν επίσης θέματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Συζήτηση με τον Costa της Πορτογαλίας για ενέργεια και Τουρκία

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa.
Συζητήθηκαν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Συνομιλία με τον Pashinyan της Αρμενίας


Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Nikol Pashinyan, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης