Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στο «Α» παραμένει η αξιολόγηση της Ιαπωνίας, σταθερό το outlook – Άνω του 240% το χρέος

Fitch: Στο «Α» παραμένει η αξιολόγηση της Ιαπωνίας, σταθερό το outlook – Άνω του 240% το χρέος
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιαπωνίας από τη Fitch Ratings

Σε «Α» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η βαθμολογία «Α» της Ιαπωνίας εξισορροπεί τα δυνατά σημεία μιας προηγμένης, πλούσιας οικονομίας με αντίστοιχα ισχυρά πρότυπα διακυβέρνησης και δημόσιους θεσμούς, έναντι αδύναμων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και πολύ υψηλού δημόσιου χρέους. Η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζει τη χρηματοδοτική ικανότητα της κυβέρνησης. Τα επίμονα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη καθαρή θέση εξωτερικού πιστωτή και η θέση του γιεν ως αποθεματικό νόμισμα, στηρίζουν τα ισχυρά εξωτερικά οικονομικά.
Ο οίκος προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% το 2022 και 1,3% το 2023, υποστηριζόμενη από τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, την ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών και τη συνεχή χαλάρωση των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας στη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Η Ιαπωνία πρόκειται να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της για τους ξένους επισκέπτες από τις 11 Οκτωβρίου και τα κρούσματα Covid-19 έχουν μειωθεί απότομα από την πρόσφατη κορύφωσή τους τον Αύγουστο. Η αυξημένη αποταμίευση των νοικοκυριών και η εταιρική κερδοφορία υποστηρίζουν τις προοπτικές για την εγχώρια ζήτηση, αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη μέσω των υψηλότερων τιμών εμπορευμάτων και της χαμηλότερης εξωτερικής ζήτησης.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σε περίπου 5% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2022 (FY21), από περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αναμένεται μείωση του ελλείμματος σε κάτω από το 4% του ΑΕΠ έως το 2024.
Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει τα επόμενα χρόνια μία μέτρια υποχώρηση του δημοσίου χρέους μετά το ρεκόρ του 247% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2021, από 245% το 2020 και 223% το 2019.
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη περιγράψει ένα σύνολο δημοσιονομικών πολιτικών που θα αποφέρουν ισορροπία. Το οικονομικό όραμα του Πρωθυπουργού Fumio Kishida - που εστιάζει στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την οικονομική ασφάλεια και τη διανομή - δεν φαίνεται να αποτελεί ριζική απόκλιση από τα Abenomics.
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και η υποτίμηση του γιεν έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό, τον οποίο προβλέπουμε κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2022 (2021: -0,2%) και 2,1% το 2023. Αναμένουμε ότι ο μέσος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,1% έως το 2024 καθώς το γιεν ενισχύεται και οι τιμές των εμπορευμάτων συγκρατούνται», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης