Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα δεχτεί Ρώσους αντιρρησίες η Ελλάδα;

Θα δεχτεί Ρώσους αντιρρησίες η Ελλάδα;
Η λιποταξία θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα
Για να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση που κήρυξε πρόσφατα ο πρόεδρος Putin, εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί Ρώσοι εγκατέλειψαν τις τελευταίες μέρες την πατρίδα τους, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μην θέλουν τους αντιρρησίες συνείδησης στο έδαφός τους.
Η Φινλανδία, για παράδειγμα, έκλεισε τα σύνορά της, ενώ άλλες χώρες σταμάτησαν πια να εκδίδουν βίζες σε Ρώσους αντιρρησίες.

Ελλάδα: Καμία εξαίρεση για λιποτάκτες

Μέχρι σήμερα κανένας Ρώσος σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Θα έπρεπε να φτάσει μέσω Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα σύνορα είναι κλειστά, όπως γνωρίζουμε, για όλους τους πρόσφυγες.
Εάν παρ' όλα αυτά Ρώσοι αντιρρησίες συνείδησης φτάσουν στα ελληνικά σύνορα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι.

Ούτως ή άλλως, η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει χορήγηση ασύλου σε όσους δεν θέλουν να υπηρετήσουν τη χώρα τους στο μέτωπο.
Η λιποταξία θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα.
Άσυλο χορηγείται μόνο σε Ρώσους που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι διώχθηκαν στη Ρωσία για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους πριν κηρυχθεί επιστράτευση.
Από τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα δεν διαφαίνεται κάποια πρόθεση οι αντιρρησίες συνείδησης να θεωρηθούν διωκόμενοι αντιφρονούντες που θα είχαν δικαίωμα στην προστασία.
Εντελώς διαφορετικά αντιμετωπίζονται από την ελληνική κοινή γνώμη τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς ζουν γύρω από τη Μαριούπολη, σε περιοχές που ελέγχονται σήμερα από τη Ρωσία. Αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν ευπρόσδεκτοι, αν ζητούσαν βοήθεια, ακόμα και αν κάποιοι απ' αυτούς ήταν φιλορώσοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης