Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύσκολα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: Το αδιέξοδο της Πράγας και η τελευταία ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής 21/10

Δύσκολα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: Το αδιέξοδο της Πράγας και η τελευταία ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής 21/10

Η αναποφασιστικότητα των ευρωπαίων και η ανησυχία του Μαξίμου

 

Δεν άρεσε στην κυβερνητικό επιτελείο η νέα ολιγωρία που επέδειξαν οι ευρωπαίοι στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και όλα φαίνεται ότι οδηγούν σε μία νέα αναμέτρηση στις 21 Οκτωβρίου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Κοινώς η Πράγα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα χάρις στην έλλειψη σαφούς ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τους Γερμανούς που προτιμούν να μην επιβάλλουν πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου παρά να προσφέρουν πακέτα στήριξης πολλών εκατομμυρίων.

Η αναποφασιστικότητα των ευρωπαίων και η ανησυχία του Μαξίμου

Η νέα εξέλιξη δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς ένα πλαφόν στη τιμή ρεύματος συνδυαστικά με τις άλλες δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως η αποσύνδεση ρεύματος με τιμή φυσικού αερίου, θα μείωνε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι θα δημιουργούσε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα νοικοκυριά αλλά θα βοηθούσε την κυβέρνηση και σε δημοσιονομικό επίπεδο, αφού τώρα είναι αναγκασμένη να βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Tι έδειξε η νέα μέτρηση της Palmos Analysis;

Σε μία πρόσφατη μέτρηση της κοινής γνώσης, συγκεκριμένα για την εταιρεία Palmos Analysis η ακρίβεια στα ράφια των καταστημάτων και το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων εξανεμίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και «καταπί­νουν» κάθε άλλο θέμα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας.
Πιο συγκε­κρι­μέ­να, 6 στους 10 πολίτες αναφέρουν την ακρίβεια ανάμεσα στα σημαντικό­τε­ρα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και 1 στους 3 αναφέρει τους χα­μηλούς μισθούς, ενώ τα Ελληνοτουρκικά, που κυριαρχούν στη μιντιακή α­τζέντα, αναφέρονται από 1 στους 5, όπως και τα θέματα υγείας–παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία της πανδημίας στη ζωή μας.

Αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών αλλιώς φαινόμενα Meloni

Είναι προφανές ότι η ακρίβεια και η ενέργεια θα παίξουν το σοβαρότερο ρόλο στο δρόμο για τις εκλογές, γι’ αυτό και η έλλειψη ευρωπαϊκής βοήθειας δεν βοηθάει τη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μέτωπα αυτά.
Απεναντίας, στέλνει τη κυβέρνηση σε δρόμο στείρων δημοσιονομικών ανοιγμάτων για να κλείσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει από τα νοικοκυριά.
Διότι εάν δεν γίνουν ούτε αυτά, οι πολιτικοί αναλυτές φοβούνται φαινόμενα Μeloni και στην Ελλάδα.

Κλείνει μέτωπα για προεκλογικούς λόγους

Επίσης, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει άλλα μέτωπα που έχουν ανοίξει από παλαιότερες κρίσεις.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αναστέλλει τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ στο τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπάρχει ρητή διάταξη που διαγράφει τα χρέη σε όσους έχουν απλήρωτες ασφαλιστικές οφειλές (το ίδιο θα γίνει και στη φορολογική διοίκηση) για πάνω από 10 έτη.
Μικρά ωφελήματα που δείχνουν ότι ο δρόμος προς τις εκλογές πλησιάζει και ότι η κυβέρνηση κινείται με σκοπό την αυτοδυναμία.

Γιατί όλη αυτή η πρεμούρα για το Κύκλο Ιδεών του Βενιζέλου;

Το τελευταίο διάστημα διαφάνηκαν κάποιες πολιτικές προθέσεις που θα παίξουν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα.
Για παράδειγμα στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου ακούστηκε πολύ το εξαιρετικά δύσκολο σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά είχαμε και την δημοσκόπηση της Metron Analysis που έδειξε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας έχει μεγάλη αποδοχή που φτάνει σε ποσοστό 49%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους.
Όσοι πήραν μέρος στο συνέδριο δείχνουν ως προοπτική την μεγάλη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων υπό έναν άλλον πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και σε αυτό το σενάριο προβάλλει ο Βενιζέλος ως επικρατέστερος.
Αλλιώς, γιατί να παρουσιάζονται τώρα λίγο πριν τις εκλογές όλα αυτά τα δεδομένα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κόψει δεσμούς με Βαρουφάκη

Επίσης, άλλο ένα δεδομένο που έγινε γνωστό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βγάλει από πάνω του την πρόθεση να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τις δηλώσεις του ότι εάν είχαμε βγει από το ευρώ η πορεία της χώρας θα ήταν καλύτερη.
Γενικότερα, δυσκολεύει πολύ το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης όπου σαν ιδέα δεν βοήθησε ούτε το ΠΑΣΟΚ που έχει χάσει τη δυναμική που είχε - θα έπρεπε η Κουμουνδούρου εκτός από το θέμα των υποκλοπών να αναδείξει το οικονομικό της πρόγραμμα και κυρίως ένα πρόγραμμα εξόδου από την οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Πιο συσπειρωμένη η βάση της ΝΔ

Σημαντικό συμπέρασμα από την μέτρηση της Palmos Analysis είναι ότι η εκλογική βάση της ΝΔ θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο μικρό και ένα αντίστοιχο μεγάλο ποσοστό έχει πρόθεση για συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ ενώ στο ΠΑΣΟΚ η εκλογική βάση είναι τριχοτομημένη στην αυτόνομη πορεία, στη συγκυβέρνηση με ΝΔ και άλλοι στην συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δείχνει ότι η εκλογική βάση της ΝΔ είναι συσπειρωμένη περισσότερο ενώ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όπου οι ροές είναι περισσότερες, τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά.

Στην κυβέρνηση περιμένουν την νέα Σύνοδο Κορυφής

Υπό αυτά τα δεδομένα, στη κυβέρνηση θα περιμένουν και την 21η Οκτωβρίου για να δουν που θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα αναδείξουν τα επόμενα βήματα της πολιτικής στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τα θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας.
Διότι αυτά τα 2 μεγάλα μέτωπα θα δείξουν εάν ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης