Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να περικόψει 200.000 κυβερνητικές θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αποφύγει την προσθήκη δισεκατομμυρίων στο εθνικό χρέος, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, που αναφέρει το Bloomberg.
Οι μισθοί του δημόσιου τομέα είναι σε καλό δρόμο για να αυξηθούν κατά 5% φέτος, περίπου στο μισό του τρέχοντος ρυθμού πληθωρισμού, αλλά υψηλότερα από ό,τι είχε προϋπολογιστεί όταν καταρτίστηκαν τα σχέδια δαπανών το 2021.
Απλά για να πληρώσει για αυτές τις αμοιβές χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια λίρες μόνο φέτος, δήλωσε το Σάββατο η δεξαμενή σκέψης.
Η ανάλυση υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng να διατηρήσει τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο χωρίς να ανατρέψει περισσότερες από τις δεσμεύσεις του για μείωση των φόρων.
Η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τις φορολογικές του παροχές αλλά και από τις υψηλότερες δαπάνες, περιπλέκοντας κάθε σχέδιο σταθεροποίησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τον περασμένο μήνα, ο Kwarteng ανακοίνωσε φορολογικά κίνητρα ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών, τα οποία προκάλεσαν ταραχή στις αγορές λόγω ανησυχιών ότι ο δανεισμός θα ξέφευγε από τον έλεγχο.
Στις 23 Νοεμβρίου, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πλήρες δημοσιονομικό σχέδιο με πρόβλεψη από το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει τις κυβερνητικές πολιτικές και τις επιπτώσεις των αλλαγών στις οικονομικές προοπτικές.
Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επισπεύσει την ημερομηνία.
Το IFS δήλωσε ότι περίπου 100.000 περικοπές θέσεων εργασίας φέτος θα διασφαλίσουν ότι το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει αμετάβλητο και θα αποφευχθούν περικοπές σε άλλα τμήματα των υπηρεσιών.
Εάν οι μισθοί αυξηθούν μαζί με τον πληθωρισμό το 2023, η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει άλλες 100.000 θέσεις εργασίας για να διατηρήσει τον λογαριασμό υπό έλεγχο.
Παραγγελία "αποδοτικότητας"
Τα υπουργεία έχουν λάβει εντολή να βρουν εσωτερικές "αποδοτικότερες λύσεις", κάτι που συχνά θεωρείται κωδικός για περικοπές θέσεων εργασίας.
Υπάρχει μια πιθανή ευκαιρία, καθώς το εργατικό δυναμικό του δημόσιου τομέα αυξήθηκε κατά 250.000 κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε περίπου 5,5 εκατομμύρια.
Η κυβέρνηση προωθεί ήδη σχέδια για την περικοπή περίπου του 1/5 των 500.000 υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, εκείνων δηλαδή που εργάζονται απευθείας για την κυβέρνηση.
Λέει ότι η μείωση του προσωπικού θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Ο Kwarteng κατήργησε μια μείωση φόρου για τα πλουσιότερα νοικοκυριά που εξοικονόμησε 2 δισεκατομμύρια λίρες από τα 45 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά έχει δεσμευτεί να μην ανατρέψει άλλες πολιτικές.
Αρνήθηκε να αποκλείσει τη μείωση των επιδομάτων κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, καθώς θα έπληττε εκείνους που μπορούν να το αντέξουν λιγότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής.
Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να εξετάζει σχέδια για την αλλαγή της αντιμετώπισης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Αγγλίας, ώστε να μειωθεί ο ετήσιος λογαριασμός χρέους-τόκων κατά 5 δισεκατομμύρια λίρες ή και περισσότερο.
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών και των εκπαιδευτικών, απειλούν με απεργία για τις κακές αμοιβές -ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις δαπάνες.
Ο Bee Boileau, ερευνητής οικονομολόγος στο IFS, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν "εύκολες επιλογές" για τον ΥΠΟΙΚ.
"Η προσφορά υψηλότερων μισθολογικών βραβείων χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση ασκεί τεράστια πίεση στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και απαιτεί επώδυνες περικοπές αλλού", είπε.
"Η μη προσφορά υψηλότερων μισθολογικών βραβείων ενέχει τον κίνδυνο ενός κύματος απεργιών και συνεχιζόμενων προκλήσεων με την πρόσληψη και τη διατήρηση", συμπλήρωσε.
www.bankingnews.gr
Βρετανία: Πρέπει να περικόψει 200.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο για να μην εκτιναχθεί το εθνικό χρέος
Για να πληρώσει για αυτές τις αμοιβές χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει 5 δισεκατομμύρια λίρες μόνο φέτος, δήλωσε το Σάββατο η δεξαμενή σκέψης.
Σχόλια αναγνωστών